Na red došla i ojkača: Braniteljima smeta tradicija zaštićena Uneskom

Članovi koordinacije udruženja koja su proizašla iz rata na konferenciji za novinare pobunili su se protiv festivala ojkanja koji treba biti održan 25. avgusta u Petrinji pod organizacijom SKD „Prosvjeta“.

Dušan Velimirović 17.08.2018.
Ojkača Petrinja otkazan festival ojkače

Kako prenosi lokalni petrinjski ps-portal svi članovi udruženja izneli su negativan stav u vezi s ovim festivalom. Sednici koordinacije udruženja prisustvovao je veliki broj članova koji su se okupili u Hrvatskom domu u Petrinji.

–Ova vrsta specifičnog pevanja proglašena je svetskom nematerijalnom kulturnom baštinom za područje Dalmacije, Like i Korduna, ali nikada nije tradicija grada Petrinje i ne treba se festival održati u našem gradu. Kao prikladno mesto predlažemo obnovljene društvene domove u Jabukovcu ili Blinji, a ne ovaj Hrvatski dom – izjavio je na konferenciji predsednik Koordinacije Darko Dumbović.

Na konferenciji su izneseni i podaci o stradalima na petrinjskom području za vreme poslednjeg rata, a u tome je prednjačila predsednica udruženja Udovica hrvatskih branitelja Đurđa Bobinac.

- U Petrinji ojkača nije tradicija i festivala neće biti dok je nas živih – rekla je Bobinac.

Petrinjski branitelj Ivo Vranić izjavio je kako „ojkaju oni koji su pucali po Hrvatima“.

- Pokazalo  se da je svih ovih godina područje grada Petrinje proglašeno jednim od najsigurnijih u Republici Hrvatskoj, jer nije zabeležen niti jedan međunacionalni incident, niti jedan verbalni sukob, a kamoli fizički. Temeljem toga smo poručili: ako mislite da niste sigurni, kako su pisali na svojim bezbrojnim portalima van Petrinje, mi ćemo doći sa 100, 150 branitelja, koliko treba ratnih veterana i čuvaćemo ih. Ponavljam, Republika Hrvatska je nezavisna, slobodna, demokratska i sigurna država i nema se bilo ko čega bojati – rekao je Dumbović na kraju konferencije.

Gradonačelnik protiv zabrane festivala

Usprkos negodovanju branitelja, petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović kaže da je i sam hrvatski branitelj, ali da nema ništa protiv festivala ojkače te da je Grad Petrinja sponzor festivala.

- Ojkača je pesma ne samo nacionalnih manjina. Ona je i hrvatska pesma. I ko bi sad to trebao zabraniti i da dislociramo iz grada Petrinje, da ih stavimo u Jabukovac ili bilo gde. To bi za mene kao gradonačelnika bila getoizacija – istakao je gradonačelnik Darinko Dumbović.

„Napadani smo i ranijih godina“

Komentar na ovu situaciju za naš sajt dala je organizatorka festivala Mara Vilus.

-Bilo je provokacija i neistina upućenih direktno meni. Prvi i drugi festival smo napadani od strane iste grupe koja nas i sad napada. Mogli bi mi da održimo festival i na Kordunu i Lici, ali je činjenica da smo mi u Petrinji inicijatori i borimo se da to ostane ovde prepoznatljivo i da nam dođu gosti i izvođači iz drugih krajeva. Prethodnih godina nismo imali dovoljno jaku redarsku službu pa smo bili napadani od strane 10 do 15 mladića koji su provocirali i napadali devojke koje su pevale i mahali zastavom koja je bila korištena za vreme NDH. Mi to sve imamo snimljeno. To je uvek jedna te ista grupa koja nas napada, bilo da je neki politički skup ili kulturna i društvena manifestacija. Zato smo ove godine sve prijavili policiji, iznajmili smo obezbeđenje i redarsku službu te će festival biti održan. Inače, izuzevši takva nedela, grad je poprilično miran  – izjavila je Mara Vilus.

Iz „Prosvjete“ reagovali  saopštenjem

Povodom napada petrinjskih branitelja na festival Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ iz Zagreba izdalo je saopštenje objavljeno na njihovoj zvaničnoj stranici.

- Smatramo da način narodnog pevanja poznat u narodu kao “ojkača” ni u kojem kontekstu nije i ne može biti razlog za podizanje tenzija i narušavanje suživota na području grada Petrinje, samim tim što je festival uvršten u godišnji program rada petrinjskog pododbora SKD “Prosvjeta” za 2018. godinu i kao takav je sufinansiran sredstvima Saveta za nacionalne manjine Republike Hrvatske. Ovim putem pozivamo sve građane Petrinje na smirivanje tenzija i tolerantnost prema programima kojima je za cilj jedino promovisanje i zastita kulturnog nasleđa, a državne institucije na osiguravanje uslova za nesmetani rad i provođenje programa SKD “Prosvjeta” pododbora Petrinja – stoji u saopštenju.

Ojkača pod zaštitom Uneska

Ojkača je deseteračka pesma iz dva stiha koju pevaju tri ili pet pevača. Posebno je popularna na području Dalmacije, Like, Hercegovine i Korduna, a u poslednje vreme i na području koje su naselili Krajišnici poput Vojvodine. Nedavno je održan i ojkački festival u Strmici „Sijelo Tromeđe“ koje je prošlo bez ikakvih incidenata, uz posebnu pohvalu kninskog gradonačelnika Marka Jelića.

Unesko je 2010. godine uvrstio ojkaču na spisak ugrožene nematerijalne svetske baštine.

Širi se spisak braniteljskih zabrana

Podsetimo, osim ovoga događaja, branitelji su se nedavno u Karlovcu pobunili i protiv nastupa benda „Bajaga i instruktori“ na Danima piva zbog toga što je frontmen Momčilo Bajagić navodno devedesetih godina nastupao u Kninu. Organizatori su prihvatili apel branitelja te kao zamenski bend pozvali „Hladno Pivo“.

Apsurdno je to, što su splitski branitelji zajedno sa kontroverznim novinarom Velimirom Bujanecom  napali Grad Split povodom koncerta upravo „Hladnog Piva“ nekoliko dana pred „Oluju“ jer bend ima nezvanični status levičarski orijentisanog benda. Svoj nastup na karlovačkim Danima piva „Hladno Pivo“ je otkazalo uz objašnjenje da nikom neće biti zamenski bend.