Na vašaru u Ostrovu izložba starina i degustacija starih jela

Udruženje žena „Nura” i Kulturno-umetničko društvo iz Ostrova organizovali su 3. septembra prvi Etno vašar u ovom mestu u opštini Markušica.

Etno vašar Ostrovo

Na ideju o održavanju ove manifestacije žene iz udruženja žena „Nura“ došle su iz razloga što u Ostrovu manjka kulturnih sadržaja pa su htele da to promene i organizuju nešto novo. Odlučile su da to novo posvete starinama i staroj narodnoj kuhinji kako bi sve to otrgli od zaborava i preneli na nove generacije.

– U okviru ove manifestacije, ovaj put, prikazali smo kako je nekada izgledala kuhinja u Ostrovu jer je kuhinja oduvek bila mesto na kom su se žene najviše zadržavale. Sa takvom postavkom idealno se uklopila i priprema jela koja su se u Ostrovu nekada spravljala, a danas su već pomalo zaboravljena. Nije lako organizovati sve to na otvorenom, trebalo je sve to doneti sa raznih strana ali nas je i vreme poslužilo tako da smo u svemu tome uspeli – kaže jedna od najaktivnijih članica udruženja Snežana Jovanović.

Udruženje još uvek nema adekvatan prostor u kome bi uredili stalnu postavku etno izložbe ali one imaju dobru volju da tako nešto učine. Sa opštinskim vlastima su razgovarale o tome da im se ustupi jedna kuća u selu koja je stara 120 godina, ali ti razgovori još uvek nisu doveli do konkretnih rezultata.

Etno Vašar Ostrovo tekst

– Ostrovo nema svoju etno kuću što je velika šteta s obzirom na činjenicu da kuća pogodnih za tako nešto ima. Stvaranje etno kuće planiramo već nekih petnaestak godina, a u Ostrovu postoji jedna kuća koja je nekada služila kao zgrada mesne zajednice. U njoj je nekada živeo i javni beležnik, a zgrada je stara 120 godina i zaštićeni je spomenik kulture. Imali smo u planu da tu smestimo etno kuću ali zgrada nikada nije uređena i još uvek tako stoji neiskorišćena. Vodili smo razgovore sa prethodnim načelnikom, a i sa novim ali još uvek ništa konkretno nije dogovoreno. Mislim da bi preuređenjem te zgrade u etno kuću selo mnogo dobilo jer nam kulturnih sadržaja i nekakve turističke ponude hronično nedostaje – kaže Snežana Jovanović.

Pored etno izložbe i pripreme starinskih jela održan je i kulturno-umetnički program na kom su ečestvovale mlađa i starija grupa KUD-a „Ostrovo”, a domaćini su imali i gošće iz nekoliko mesta Vukovarsko-sremske županije. Bile su tu žene iz Udruženja „Jelica” i Etno sekcije „Sloga” iz Vukovara, „Negoslavčanke” iz Negoslavaca, „Zlatne ruke” iz Markušice i „Čuvari pravoslavlja” iz Bobote.

– Sve to začinile smo i raznim takmičenjima u krunjenju kukuruza, guljenju krompira i prebiranju pasulja što je doprinelo dobroj atmosferi, a druženje je potrajalo od četiri popodne pa do kasno uveče – zaključuje Snežana Jovanović.

Žene iz ovog udruženja se nadaju da će manifestacija nastaviti da živi i narednih godina, a pomoć opštine u iznalaženju načina da sve starine koje sakupe nađu svoje mesto u prostoru u kome bi bile stalno izložene svakako bi bio dobar i snažan doprinos obogaćivanju života u ovom selu.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.