Nagrade kao podrška školama i učenicima koji ih pohađaju

Najuspešniji učenici prošle školske godine s područja Zajedničkog veća opština nagrađeni su priznanjima koje im je dodelila ova institucija.

Dušan Velimirović 15.11.2019.
učenici u nastavi na srpskom jeziku

Na dodeli priznanja u prostorijama Zajedničkog veća opština u Vukovaru nagrađeno je 26 najuspešnijih učenika viših razreda osnovnih škola s područja delovanja ZVO-a koji su ostvarili zavidne rezultate na državnim, regionalnim i županijskim takmičenjima. Odbor za obrazovanje Zajedničkog veća opština iz Vukovara već nekoliko godina nagrađuje sve učenike koji su na takmičenjima pokazali zapažene rezultate.

- Na taj način promovišemo naše škole u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu i želimo da učenicima uvek budemo podrška i da pratimo njihov uspeh te da ih nagradimo kako bi kasnije imali uspomenu i da se toga sećaju. Mislim da je to naša najlepša aktivnost jer se deca stvarno trude i odlični su u vannastavnim aktivnostima. To je priznanje njima i njihovim nastavnicima koji sa njima rade i priznanje obrazovanju uopšte – priča predsednica Odbora za obrazovanje ZVO-a Milica Stojanović.

Nagrađivani učenici pohađaju osnovne škole s područja delovanja Zajedničkog veća opština koji nastavu pohađaju po modelu A obrazovanja (model obrazovanja na jeziku i pismu nacionalnih manjina).

- Na prošlogodišnjem državnom takmičenju iz gimnastike održanom u Osijeku osvojili smo timsko drugo mesto, a samo nam je bod nedostajao do prvog. Bila je jaka konkurencija i bili smo srećni što smo drugi. Sportski sam tip i planiram da nastavim da se bavim gimnastikom – objašnjava učenica osmog razreda Osnovne škole „Siniša Glavašević“ iz Borova naselja i jedna od nagrađenih učenica Lana Aleksić.

Po prvi put nagrađeni i pobednik takmičenja iz nacionalne istorije

Nagrađeni su najuspešniji sportisti, ali i uspešni literarci te pobednik takmičenja iz nacionalne istorije.

- Pobedio sam na takmičenju iz nacionalne istorije koje je održano u martu ove godine. Konkurencija je bila jaka, ali nije bilo teško da se pripremim. Pitanja su bila o periodu vezanim za Prvi i Drugi srpski ustanak od 1804. do 1835. godine. To je i oblast srpske istorije koja me najviše zanima. Ne planiram da budem profesor istorije jer želim da upišem bogosloviju – kaže učenik osmog razreda Osnovne škole „Bobota“ Gavrilo Goranović.

Veliki broj nagrađenih sa sportskih takmičenja, dokaz je velikog napora i truda, ali i znanja nastavnika fizičkog vaspitanja u školama.

- Učenici su bili odlični i pokazali su velik interes za sport. Redovno su dolazili na treninge i pripremali se za takmičenja. Bila sam sa njima na takmičenjima, bodrila ih i davala savete. U našoj školi dosta učenika ide na dodatne treninge i trenira različite sportove te su uključene u vannastavne sportske aktivnosti koje škola nudi. Trenutno imamo pripreme za badminton i odbojku, a kako naiđe takmičenje u određenom sportu, tako i mi počnemo s pripremama za taj sport – kaže profesorka fizičkog vaspitanja u Osnovnoj školi „Siniša Glavašević“ Ljubica Glušac Lukić.

Upravo je Osnovna škola „Siniša Glavašević“ osvojila brojne trofeje, a posebno zanimljivo je bilo to što je Marko Vukelić, tada učenik šestog, a sada sedmog razreda, osvojio deveto mesto na državnom takmičenju iz badmintona u konkurenciji starijih dečaka. Marko kaže da mu badminton nije prioritetan sport, ali da je srećan zbog uspeha na državnom prvenstvu i da se sad priprema za naredna takmičenja u ovom, kod nas ne baš popularnom sportu. Zbog slabe popraćenosti ovog sporta, najpopularnijeg u jugoistočnoj i istočnoj Aziji, zanimalo nas je kako to da jedna vukovarska škola ima zapažene rezultate jer su, uz Marka, na državnom takmičenju bila još trojica dečaka.

- Kad sam se zaposlila u ovoj školi, nastavnik koji je pre mene radio sa decom, je vodio sekciju badmintona i predložio mi da s tim nastavim. Prihvatila sam to i s obzirom da kod nas u Županiji nema nijedan badminton klub bilo je jako teško, ali učenici su se zainteresovali i to vole. Deveto mesto je odličan rezultat na državnom prvenstvu, s obzirom da se Marko takmičio sa starijim dečacima, a u većim sredinama postoje i klubovi za ovaj sport – zaključuje profesorka Glušac Lukić.

Učenici su na poklon dobili primerak „Pravopisa srpskog jezika“, a iz Zajedničkog veća opština kažu kako se nadaju da će sledeće godine broj nagrađenih učenika biti još veći.