Najmlađi folkloraši nastupali na dečijoj smotri u Borovu

Kulturna manifestacija koja neguje dečiji folklor „Mi smo deca vesela“ 9. juna okupila je šest društava sa područja Vukovarsko-sremske županije.

Mi smo deca vesela KUD Branislav Nušić Borovo
KUD Branislav Nušić Borovo

Ovaj put učešće na folklornoj manifestaciji namenjenoj deci uzelo je šest društva, a vremenski uslovi pomutili su planove organizatora te su umesto na letnjoj pozornici plesne koreografije izvedene u sali Doma kulture.

– Pošto su najavljivali da će biti kiše iskoristili smo naš alternativni prostor, odnosno „Plavu salu“ koja je bila potpun ispunjena publikom. Ovo je druga manifestacija nakon pandemije koja okuplja veći broj društava i zadovoljan sam jer smo se uprkos svim poteškoćama ponovo pokrenuli, što nije bilo lako. Hvala svima koji su učestvovali u organizaciji, hvala roditeljima koji prate svoju decu i koji vole folklor. Slede nam nove manifestacije i nastupi, a pripreme su u toku – izjavio je predsednik KUD-a Branislav Nušić Borovo Rado Bosić.

Domaćini su na pozornici Doma kulture izveli dve koreografije kroz koje su predstavili svoj dosadašnji rad i napredak po pitanju prvih folklornih koraka najmlađih članova borovskog društva.

– Večeras su nastupale dve grupe, mlađa vrtićka koja je otplesala koreografiju „Ajd povedi veselo“ i starija grupa od 1. do 4. razreda sa koreografijom Igre iz Leskovca. Deca ovo najviše vole, izlazak na scenu i da obuku nošnje što je za njih veličanstveno i veoma željno iščekuju taj trenutak, što možemo videti na njihovim licima. Ta dečija sreća i zadovoljstvo su nam najbitniji. U našoj Maloj školi folklora trenutno imamo 40 članova odnosno dece od 5 do 10 godina – objašnjava voditeljka dečije grupe KUD-a Branislav Nušić Zorica Kovačević.

Mi smo deca vesela Borovo Plesna grupa Venera
Plesna grupa Venera

U Borovu su nastupili i najmlađi folkloraši iz Trpinje koji su okupljeni u Kulturno-umetničkom društvu Mladost.

– Večeras nas je došlo 18 članova odnosno dece u uzrastu od 5 do 10 godina, izveli smo Igre iz centralne Srbije. Inače imamo 24 člana, ali nisu svi mogli večeras da nastupe, veoma smo zadovoljni organizacijom ove manifestacije i prilikom da se družimo i prikažemo ono što smo radili u prethodnom periodu – rekla je umetnički rukovodilac Tijana Živanović.

Nastupom su zadovoljni i u Plesnoj grupi Venera čije su najmlađe plesačice imale prvi nastup i uspešno se suočile sa tremom i uzbuđenjem koje krasi svaki izlazak na scenu.

– Došlo nas je 16 članova, a prvi put su nastupile devojčice okupljene u grupi Bebe. Meni je zadovoljstvo da se odazovemo na ovakve manifestacije, jer to je ono što deca vole i upravo su ovakvi nastupi ono što privlači decu i zadržava ih u plesnim grupama – izjavila je voditeljka Plesne grupe Venera Jovanka Nekić.

Koreografije na dečijoj smori folklora „Mi smo deca vesela“ ove su godine prikazali domaćini i njihovi gosti Kulturno-umetnička društva „Bekrija“ Negoslavci, „Đoko Patković“ Bobota, „Mladost“ Trpinja, „Vaso Đurđević“ Bršadin i Plesna grupa Venera Vukovar.