Najpopularniji projekat u Hrvatskoj nastavlja sa radom

Druga faza projekta „Zaželi” svečano je započela u Negoslavcima u sredu 30. septembra, a projekat je već toliko zaživeo i popularan da se o njemu već gotovo sve zna.

„Zaželi” Negoslavci

Ovim projektom žene koje nikada nisu imale zaposlenje ili im je do zaslužene penzije ostalo još malo godina, dobile su priliku da rade, a starijoj populaciji koja na području dve istočne hrvatske županije čini značajan deo stanovništva omogućeno je da o njoj neko brine.

– Ugovor o projektu potpisan je 9. jula 2020, a njegova ukupna vrednost je 1.485.476,25 kuna. Projekat je finansiran iz Evropskog socijalnog fonda kroz operativni program „Efikasni ljudski potencijali” za period od 2014. do 2020. godine i to u stoprocentnom iznosu. Sve žene koje su dobile posao po završetku projekta biće obučene za zanimanje za koje se same odluče – rekao je asistent na projektu „Zaželi” u Opštini Negoslavci Siniša Tripunović.

Za samu opštinu ovaj projekat je važan i po svom značaju i zbog finansijskih sredstava koja se njegovom realizacijom osiguravaju.

– U prvoj fazi projekta u pitanju su bila sredstva u iznosu od oko 2,5 miliona kuna, a u ovoj drugoj skoro 1,5 miliona kuna. Njime je zaposlen određeni broj žena, a u saradnji sa Zajedničkim većem opština na sličnom projektu zaposlen je još određeni broj njih. To je za nas od neprocenjive vrednosti iz prostog razloga što i jedno radno mesto nama puno znači jer ako ljudi rade onda će ovde i ostati da žive. Projekat je važan i zbog toga što se njime iskazuje i velika solidarnost prema starijim ljudima kojima je pomoć u kući neophodna. Sa svoje strane opštinsko rukovodstvo će učiniti sve da ovaj i slične projekte podrži i u narednom periodu i voleli bi da oni imaju i neki trajniji karakter – ističe načelnik opštine Negoslavci Dušan Jeckov.

„Zaželi” Negoslavci

Jedna od žena koja je ovim projektom dobila priliku da radi je i Jovana Tadić koja je samohrana majka dvoje dece.

– Posao mi je bio neophodan i drago mi je da sam dobila priliku da radim. Dosadašnja iskustva su dobra, lepo je imati priliku da pomognemo našim starima i nadam se da će ovo potrajati. Nakon ove druge faze završiću i obuku za negovateljicu i nadam se da će mi to otvoriti mogućnost da nastavim da radim – kaže kratko i jasno Jovana.

Trajanje projekta je 18 meseci i ukupno je zaposleno 16 žena koje će, u ovoj njegovoj drugoj fazi, voditi brigu o 96 korisnika.

U Negoslavcima 12 pristupnih tačaka besplatnog interneta

Opština Negoslavci završila je projekat besplatnog VajFaj interneta. Kroz projekat je osigurana kvalitetna pokrivenost internetskim uslugama na 12 pristupnih tačaka unutar teritorije opštine a to su zgrada opštine, zgrada Projekt centra, ambulanta, Fudbalsko igralište, groblje i centar Negoslavaca.

Opština Negoslavci prijavila se na projekt putem javnog poziva Izvršne agencije za inovacije i mreže i kroz njega dobila bespovratna sredstva u iznosu od 15 hiljada evra.

Tokom prvog poziva za dodelu ovih sredstava, provedenog od 7. do 9. novembra 2018. godine, prijavilo se više od 13 hiljada opština iz cele Evrope, a sredstva je dobilo njih 2.800.

Od prijavljenih 555 jedinica lokalne samouprave iz Hrvatske, na konkurs se prijavilo 366 od kojih je 224 i dobilo sredstva u iznosu od 15 hiljada evra. I u drugom pozivu, od 4. do 5. maja prošle godine, odziv je isto bio odličan, a prijavilo se više od 10 hiljada opština, a odobreni su projekti u 142 hrvatska grada i opštine.

Projekat je realizovan uz stručnu pomoć Optima Telekoma. Pristup sistemu je jednostavan. Potrebno je na postavkama mobilnih telefona, pod ponuđenim bežičnim vezama pronaći WiFi4EU. Dovoljno je kliknuti i prijaviti se, a potom se sigurno upustiti u internetsku pretragu.