Najstarije bogoslovsko učilište proslavilo svoje zaštitnike

Bogoslovija Sveta tri jerarha, pri manastiru Krka, ove godine proslavlja 408. godinu svoga postojanja. Ovo najstarije pravoslavno, bogoslovsko učilište iznedrilo je iz svojih redova veliki broj sveštenika, monaha i episkopa kroz istoriju Srpske pravoslavne crkve, zato mu se mnogi, i danas, sa radošću uvek kao majci vraćaju.

Vaska Radulović 17.02.2023.
Bogoslovija Sveta tri jerarha manastir Krka

Kao što i himna krčke bogoslovije kaže, više od četiri veka ovo pravoslavno učilište u Dalmaciji odoleva svim nedaćama, vremenu i nevremenu. Tako je bilo i ove godine, u  manastiru Krka na praznik Sveta Tri Jerarha svečano je proslavljena krsna slava najstarije srpske bogoslovske škole. Služena je sveta arhijerejska liturgija koju je predvodio episkop bihaćko-petrovački Sergije, zajedno sa episkopima niškim Arsenijem, osečkopoljskim i baranjskim Heruvimom, valjevskim Isihijem i dalmatinskim Nikodimom.

Episkop dalmatinski u svojoj besedi zahvalio se prisutnim episkopima i gostima na dolasku, ljubavi i sećanju prema ovoj svetinji, osvrnuvši se na reči iz svetog jevanđelja koje su kroz svoj život propovedala i Sveta Tri Jerarha.

- Želim da se zahvalim svim episkopima koji su danas uložili trud i ljubav da budu ovde sa nama. Za nas ovde u Dalmaciji  svaki dolazak od vas koji nas obilazite i posećujete znak je i da od Boga nismo zaboravljeni. Današnje jevanđelje govori nam o  izgubljenom sinu, o njegovom ocu koji je nazad primio tog svog izgubljenog sina koji je došao sa pokajanjem. Upravo to su i Sveta tri jerarha propovedala kroz svoj život, i to su sveti oci kroz istoriju govorili, propovedali i živeli, da će Bog prihvatiti svakoga od nas, kakvi god da smo. Mi kao pravoslavni i kao Srbi u ovim krajevima  jesmo relevantan faktor, bili smo oduvek ovde, naši preci su doprinosili društvu i kulturi, ali pre svega i iznad svega bili su verni svojoj pravoslavnoj crkvi, i bili su oni koji su svedočili naš srpski identitet u ovim krajevima Dalmacije - rekao je, između ostalog, vladika Nikodim.

Bogoslovija Sveta tri jerarha manastir Krka

Posebna važnost ove bogoslovske škole koja više od četiri stoleća obrazuje buduće sveštenike Srpske pravoslavne crkve, a u kojoj je srednje bogoslovsko obrazovanje steklo više od petnaest i danas aktivnih episkopa, ogleda se upravo kod onih koje su bogoslovski koraci iz Krke odveli putem monaštva do episkopskog trona. Zato se Krki, kao majci, uvek s posebnom ljubavlju i vraćaju, istakao je episkop bihaćko-petrovački Sergije.

- Što je čovek stariji nekako se više vraća majci. Manastir Krka je majka, ne samo nama koji smo završili bogosloviju ovde, već i svima onima koji su u Dalmaciji i koji dolaze ovde. Istorijski gledano, prošlo je više od četiri veka kako je ovo učilište osnovano, i to upravo iz manastira Rmanj iz kojeg ja dolazim kao episkop i koji ove godine proslavlja svoj jubilej 580 godina postojanja. Radujem se svakom dolasku na ovo mesto, najviše kao učenik, a ne kao vladika. Učenik koji se nada susretu sa svojim nekadašnjim učiteljima, profesorima, ali i sa sećanjem na one koji su se upokojili, posebno mitropolita Nikolaja blažene uspomene, profesora Ljubinka Vidakovića, igumana krčkog Nektarija i mnogih drugih. Sa vladikom Longinom, koji je sada u Americi, često pričam o Krki, bogosloviji i svim onim danima i događajima koji su obeležili naše godine ovde provedene. Bila su to izazovna vremena. U bogosloviju sam kao đak došao 1990. godine. Godinu dana nakon toga je počeo rat, a pet godina kasnije, nakon što smo završili školu i otišli svojim kućama, desila se „Oluja” i bogoslovija je doživela sudbinu svog pravoslavnog naroda. Od 1999. godine ponovo sam nastavio svoje dolaske ovde, i kao monah manastira Rmanj, a kasnije i kao episkop, kako bih podržao i ove učenike, đake i narod koji živi ovde - istakao je episkop bihaćko-petrovački Sergije.

Bogoslovija Sveta tri jerarha manastir Krka

On je naglasio i da je đaka u krčkoj bogosloviji iz godine u godinu sve manje, ali da je to slučaj i u ostalim bogoslovijama SPC, te da je zadatak episkopa da se pobrinu da ta situacija bude bolja, posebno kada se radi o Krki koja je, kao što je rekao, strateški važna u očuvanju identiteta  srpskog naroda i crkve u ovim krajevima.

Opstanak najstarijeg pravoslavnog učilišta pri manastiru Krka, važno je na samo za Dalmaciju, već i za čitavu crkvu i narod pravoslavni, a to je zadatak i svim episkopima da u budućnosti podrže njen rad i opstanak u ovim krajevima, poručio je i episkop valjevski Isihije.

- Moja poruka sa ovog mesta je upravo jevanđeoska, da se svi trudimo da živimo u ljubavi i vrlini. Opstanak ovog svetog učilišta je od izuzetne važnosti za sav narod pravoslavni koji ovde živi, ali je isto tako značajan i za čitavu našu crkvu. Znamo da je kroz čitavu istoriju našu odavde dolazio veliki broj bogoslova, duhovnika, i zato je zadatak svih nas da na svom polju, uložimo napor da se ta tradicija nastavi i u budućnosti. Svi mi Dalmaciju osećamo kao deo naše baštine, uvek joj se vraćamo sa radošću i uvek se ovde osećamo među svojima – poručio je episkop valjevski Isihije.

Nakon svete liturgije povodom praznika i slave škole, usledio je bogat kulturno-umetnički program koji su osmislili i izveli krčki bogoslovi zajedno sa svojim profesorima.

Bogosloviju Sveta tri Jerarha 1615. godine osnovao je mitropolit dabrobosanski Teodor. U njenim učionicama danas bogoslovsko znanje stiče oko trideset đaka, a molitva Gospodu uznosi da tako bude i u dolazeće vekove.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.