Nakon dugo vremena čuo se džez ritam u Vukovaru

Povodom četvrt veka delovanja Zajedničkog veća opština u prostoru Srpskog doma u Vukovaru organizovani su izložba skulptura i koncert džez muzike.

Džez Srpski dom Vukovar Dragan Ilić trio plus

Nosilac ovog programa bio je Odbor za kulturu i sport Zajedničkog veća opština koji se odlučio za neke nove kulturne i umetničke sadržaje koji nisu toliko zastupljeni na ovom prostoru.

– U sklopu obeležavanja 25 godina Zajedničkog veća opština hteli smo da uradimo nešto drugačije jer srpska kultura nije samo vezana za folklorne igre koje smo do sada praktikovali nego da pokušamo i sa drugim vidovima umetnosti. Na taj način smo se opredelili za vajarstvo, a da utisak bude potpun organizovali smo i koncert džez muzike – istakao je predsednik Odbora za kulturu i sport ZVO-a Veljko Maksić koji je objasnio i razlog zašto baš opredelenje za ovakav kulturni program.

– To što nismo imali ovakve organizovane programe je baš bio poticaj da pokušamo tako nešto da napravimo. Mi moramo da ponudimo nešto kulturno da privučemo publiku, gde možda neće biti neki naročit odziv, ali upravo je to u kulturi nešto što vas podstiče da se trudite i nudite, ali i da budete inovativni. Vukovar je zakinut za ovakva kulturna dešavanja i nadam se da ćemo i u bliskoj budućnosti organizovati nešto slično kada govorimo o renomiranim umetnicima i kulturnim radnicima – kaže Maksić.

Izložba upotpunjena džez muzikom

Autori izložbe skulptura su Željka Momirov i Đorđe Arnaut, oboje sa Akademije likovnih umetnosti iz Trebinja koji se ovim vidom umetnosti bave više od 30 godina.

– Večerašnja izložba je jedna od mnogobrojnih koje smo moj kolega Đorđe Arnaut i ja održali u poslednjih tridesetak godina s obzirom da i jedno i drugo imamo status istaknutog umetnika Republike Srbije. Na ovoj izložbi, kada sam ja u pitanju, predstavljeni su radovi u bronzi i metalu nastali u poslednjih 15 godina. To je samo jedan mali delić onoga čime se bavim. Kada govorimo o ovoj izložbi radi se o delu koje spada u apstraktno polje vajarstva koje ima određene forme i oblike – napomenula je Želјka Momirov koja je prvi put u Vukovaru, a svoje radove izlagala je širom Evrope.

– Imamo priliku da pokažemo ono što radimo i čime se bavimo. Koleginica Željka se opredelila za metale, ja sam se opredelio za terakotu koja je za mene inspirativna jer volim zemlju i glinu. Zabavljam se dok to radim i sigurno da mi ovaj način rada nije previše zahtevan. Ovo mi je od samog detinjstva bila vokacija i prosto sam inspiraciju nalazio svuda oko mene – naglasio je Đorđe Arnaut koji je u poslednjih tridesetak godina imao preko 50 samostalnih izložbi.

Srpski dom Vukovar izložba vajarstvo Željka Momirov Đorđe Arnaut džez

Vukovarska publika imala je priliku da pored izloženih skulptura uživa i u džez muzici u izvođenju benda Dragan Ilić i trio plus.

– Ako se pitate zašto ovaj plus, to je zbog jednog pridruženog člana, pa da ne bi bilo neke zabune kada nas publika vidi u kvartetu, a najavljeni smo kao trio. Naš bend funkcioniše četiri godine i bavimo se isključivo autorskom muzikom. Kao takvi prepoznati smo i podržani od strane udruženja autora pa tako nakon nove godine očekujemo i prvi album koji će biti autorski i kombinacija raznih džez pravaca i naše srpske etno muzike. Džez u Srbiji sve više dobija na popularnosti pogotovo od kada je na Muzičkoj akademiji osnovan i džez odsek. Ovo je muzika koja traje i koja će trajati i dalje – istakao je Dragan Ilić koji je vođa i osnivač ovog benda, ali i direktor Ustanove kulture Novobeogradske kulturne mreže koja je osnovana od strane opštine Novi Beograd.

Organizacija ovih kulturnih sadržaja bila je prilika i da se od strane Zajedničkog veća opština dodele tradicionalna priznanja ove institucije zaslužnim pojedincima i organizacijama. Tako su ove godine laureati profesorka srpskog jezika i književnosti Mara Bekić Vojnović koja je dobila povelju ZVO-a, dok je plaketa dodeljena Dečijem vrtiću Zlatokosa iz Borova.