Napad bombom u Pakracu suludi čin pojedinca

Srbi iz Pakraca se nadaju da napad bombom na radnike HEP-a neće ugroziti međunacionalne odnose u tom gradu.

HEP vozilo reelektrifikacija karin gornji pakrac
Ilustracija

Muškarac iz Parkaca, star 71 godinu, bacio je bombu na tri radnika Hrvatske elektroprivrede (HEP) koji su 27. januara u jutarnjim časovima došli da mu isključe struju. U napadu su sva tri radnika HEP-a ranjena od kojih je jedan sa teškim povredama glave i abdomena prevezen iz pakračke bolnice u Kliničko-bolnički centar Zagreb. Kako kažu lekari, stanje mu je stabilno, ali neizvesno.

Napadač je uhapšen odmah, a u medijima se pojavila i informacija da se radi o M.A. pa se po imenu odmah moglo zaključiti da je reč o pripadniku srpske zajednice što je celom tragičnom događaju dalo i međunacionalnu konotaciju.

Zbog svega se oglasio i zamenik pakračke gradonačelnice iz redova srpske zajednice i predsednik Veća srpske nacionalne manjine Požeško-slavonske županije Nikola Ivanović koji je osudio ovaj čin.

– U ime Veća srpske nacionalne manjine Požeško-slavonske županije, u svoje osobno ime, ali i kao zamenik gradonačelnice Pakraca izabran ispred srpske manjine izražavamo najoštriju osudu današnjeg suludog čina pojedinca koji je iz samo njemu poznatih razloga teško ranio dvojicu radnika HEP-a koji su samo radili svoj posao. Ovim činom pojedinca, koji je pripadnik srpske zajednice, ne želimo da se ugroze dobri međunacionalni odnosi među stanovništvom Pakraca znajući činjenicu teškog stradanja ovog grada tokom ratnih dešavanja – istakao je Ivanović i izrazio nadu da ovaj događaj neće poremetiti međunacionalne odnose u gradu te istakao kako srpska zajednica na tom području ima jako dobru saradnju sa HEP-om koji vodi proces priključenja struje selima koja na tom području još uvek nemaju električnu energiju.

– Izražavamo nadu da ovaj suludi čin pojedinca neće ugroziti dosadašnji suživot na ovom području i nivo saradnje u gradu, županiji i državi jer zajednica ne može nositi odgovornost za ovaj tragičan događaj. Nadamo se da će povređeni radnici biti dobro i da će se brzo oporaviti. Ističemo jako dobro saradnju koju imamo sa HEP-om u pogledu reelektrifikacije preostalih sela bez električne energije, te je stoga naša žal još veća – naveo je Nikola Ivanović.