Napredak u radu uprkos pandemiji

Na jučerašnjoj skupštini Zajedničkog veća opština usvojeni su izveštaji o radu i finansijski izveštaji ove srpske institucije.

Zajedničko veće opština skupština srđan jeremić đorđe ćurčić vinko lazić

U ponedeljak je održana redovna izveštajna skupština Zajedničkog veća opština, a na dnevnom redu su se našli izveštaji o radu i finansijski izveštaji za prošlu godinu kako ove institucije tako i Srpskog kulturnog centra, ustanove u oblasti kulture čiji je osnivač Zajedničko veće opština.

Tom prilikom jednoglasno su usvojeni svi izveštaji, a donet je i novi pravilnik.

– Doneli smo i pravilnik o kapitalnim donacijama s obzirom da će ove godine Zajedničko veće opština po prvi put deliti donacije, i za tu svrhu imamo na raspolaganju milion i jednu hiljadu kuna. U izveštaju o radu kojeg sam podneo skupštini sa zadovoljstvom sam konstatovao da je Zajedničko veće opština uprihodovalo nikad veća sredstva od momenta svoga osnivanja, 1997. godine. Naš budžet za prošlu godinu iznosio je gotovo šest miliona i dvesta hiljada kuna što nam je omogućilo da realizujemo raznovrsne programske aktivnosti budući da smo imali i finansijsku stabilnost u radu – istakao je predsednik ZVO-a Srđan Jeremić.

Od aktivnosti Jeremić na prvo mesto ističe rad na području obrazovanja, a u tom smislu prošlu godinu obeležile su brojne donacije kako vrtićima, školama tako i učenicima i studentima. Takođe, za potrebe rada na daljinu u organizaciji Zajedničkog veća opština snimane su emisije iz različitih predmeta za potrebe učenika koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

– Kada govorimo o domenu kulturne autonomije već u maju mesecu potpisali smo ugovore sa većim brojem kulturno-umetničkih društava sa ovog našeg područja koji su sredstva od Saveta za nacionalne manjine za svoj rad dobili preko Zajedničkog veća opština. Organizovali smo tradicionalnu smotru folklora, a u okviru projekta Svedoci vremena izdali smo knjigu istorijskog razvoja naselja Ostrovo. Takođe, predstavili smo i knjigu Nematerijalne kulturne baštine opštine Negoslavci – napominje Jeremić.

zajedničko veće opština skupština

Napravljeni su značajni pomaci i u domenu informisanja. Tako je prošle godine dobijeno 400 hiljada kuna za treću fazu opremanja televizijskog studija, a nakon opremanja studija u planu je da se krene sa još jednom emisijom TV produkcije Zajedničkog veća opština.

– Radili smo na saradnji i širenju mreže partnera i u tom smislu potpisali smo dva bitna sporazuma, sa gradom Suboticom i sa Arhivom Vojvodine. Takođe, obavljeni su razgovori i sa predsednikom opštine Inđija kako bismo i sa njima potpisali sporazum o saradnji i to će biti upriličeno uskoro, odnosno kada nam dozvole epidemiološke mere. Moram da istaknem i pomoć opštine Stara Pazova koja nam je donirala 500 sedalica za stadione četiri naša fudbalska kluba koje smo mi kasnije njima prosledili, a po prvi put smo donirali svim našim fudbalskim klubovima kupone za nabavku opreme u vrednosti od tri hiljade kuna.

Povećan broj zaposlenih putem raznih projekata

Zajedničkom veću opština prošle godine odobren je i projekat „Želim, radim“ u vrednosti od 1,8 miliona kuna preko koga su zaposlene 23 osobe, od toga tri osobe u administrativnim poslovima i 20 žena sa područja Vukovara te opština Negoslavci, Trpinja i Borovo koji vode računa o 120 korisnika sa ove četiri jedinice lokalne samouprave.

– Prošle godine nastavili smo zapošljavanje mladih osoba na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, kao i zapošljavanje putem javnih radova. Zajedničko veće opština davalo je pomoć u pisanju projekata svima onima koji su bili zainteresovani. Nismo zapostavili ni naš humanitarni rad po kojem smo postali na neki način i prepoznatljivi u poslednje vreme. Kada se sve sabere i podvuče crta mislim da je Zajedničko veće opština postalo ono što treba da bude, a to je čvrsta, jaka, kadrovski potkovana i finansijski stabilna institucija koja je na raspolaganju svim našim sunarodnicima na području Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije – zaključuje Jeremić.

Bila je ovo poslednja skupština Zajedničkog veća opština u ovom sazivu jer nakon lokalnih izbora biraće se novi delegati skupštine, kao i rukovodstvo ove srpske institucije.