Nastava na daljinu još uvek potrebna

U Zajedničkom veću opština danas započelo snimanje lekcija iz srpskog jezika za učenike u nastavi od prvog osnovne do četvrtog razreda srednje škole po modelu A.

Nastava na daljinu

Na zadnjem sastanku, početkom oktobra prošle godine, koji su predstavnici ZVO-a, SNV-a i SKD „Prosvjeta“ imali u Ministarstvu znanosti i obrazovanja RH sa ministrom Radovanom Fuksom, ministar je upoznat sa problemima u nastavi na srpskom jeziku, a jedan od njih je i problem organizacije nastave na daljinu u uslovima pandemije.

– Predložili smo tada da se ovde snime časovi iz srpskog jezika i književnosti i iz nacionalne grupe predmeta. U koordinaciji sa Upravom za nacionalne manjine Ministarstva znanosti i obrazovanja dogovoreno je da se za sada snimi 90 časova iz srpskog jezika i književnosti za model A, kao i časovi za srpski jezik i kulturu za model C. Taj deo nastave trebao bi da se realizuje preko Srpskog narodnog veća, a ovaj prvi, od prvog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole ovde u Zajedničkom veću opština. Biće snimljeno 30 časova srpskog jezika za razrednu nastavu, 30 časova za predmetnu od petog do osmog razreda i isto toliko za srednju školu – objašnjava predsednica Obora za obrazovanje ZVO-a Milica Stojanović.

Voditeljka ovog projekta je prof. Jadranka Radošević, a koordinatorka tima je prof. Ljiljana Bajac Nikolić. Pored njih dve za snimanje se prijavilo još deset nastavnika i profesora.

– Ovo što mi ovde radimo odnosi se na A model nastave na srpskom jeziku, a koleginica Natalija Koprenica u Zagrebu organizuje snimanje časova za model C. Emisije ćemo pokušati da snimimo u što kraćem roku, a ovo danas je tek početak i možda će nam trebati neko vreme da se malo uhodamo. Ipak, verujem da smo se dobro pripremili i da ćemo to odraditi na kvalitetan i pravi način – uverena je voditeljka projekta prof. Radošević.

– Naš tim je, rekla bih, vrlo hrabar jer nije baš jednostavno stati pred kamere. Ipak je to mnogo drugačije nego kada imate samo prezentaciju i kada vam se čuje samo glas. Prednost ovog načina je da učenik ima vizuelni kontakt i živu reč profesora. Lekcije smo sami birali, na osnovu našeg iskustva u učionicama, gde se pokazalo da su upravo te nastavne jedinice značajne za državnu maturu kada je reč o srednjim školama. Kada je reč o predmetnoj nastavi lekcije se odnose na funkcionalnu pismenost, a u razrednoj nastavi na osnovno obrazovanje – objašnjava koordinatorka tima prof. Bajac Nikolić.

Nastava na daljinu Ljiljana Bajac Nikolić
Ljiljana Bajac Nikolić

Odlukom ministra Fuksa voditeljka i koordinatorka snimanja Jadranka Radošević i Ljiljana Bajac Nikolić ujedno su imenovane i za recenzente svih snimljenih video materijala. Njihov zadatak je da sve snimljene emisije pregledaju i ocene njihovu stručnost kao i to da li su u skladu sa nastavnim programom u nastavi na srpskom jeziku.

– Kada budu snimljene sve lekcije će biti predane Ministarstvu gde će ih pripremiti njihovi montažeri koji će ih onda i postaviti na jedan poseban Jutjub kanal na kom se već nalaze i ostale nastavne jedinice iz drugih predmeta. Zato pozivam naše učenike da posete taj kanal i za neke druge predmete – poručuje Ljiljana Bajac Nikolić.

Logističku podršku za nastavak snimanja emisija za potrebe nastave na srpskom jeziku ponovo daje Zajedničko veće opština sa svojom TV produkcijom.

– Nastavljamo sa jednom dobrom i već ustaljenom praksom da za decu koja pohađaju nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu ovde u ZVO-u snimamo lekcije za nastavu na daljinu. Koristimo kapacitete naše TV produkcije jer želimo da ove lekcije budu maksimalno dobro i kvalitetno snimljene kako bi ih naši učenici što bolje razumeli i prihvatili. Već raspolažemo sa dovoljno iskustva i verujem da će ove nove emisije biti još kvalitetnije urađene – zaključio je  predsednik ZVO-a Srđan Jeremić.