Nastavnici srpskog jezika će se uskoro edukovati pomoću virtuelne učionice

Srpski jezik i književnost uskoro će se naći u „Virtuelnoj učionici“ odnosno među školskim predmetima uvrštenih u ovu internetsku platformu koja deluje u sklopu projekta "Škola za život". Reč je o obliku edukacije koju će mentori postavljati na stranicama Ministarstva nauke i obrazovanja, a nastavnici i učitelji pojedinih predmeta će te učionice moći da koriste u svom radu nakon što unesu svoje korisničke podatke.

Dušan Velimirović 14.02.2019.
virtuelna učionica škola za život

Virtuelna učionica u skladu je sa kurikularnom reformom koja kreće na jesen, a sad se koristi u eksperimentalnim školama. Program za srpski jezik i književnost je još u izradi i uskoro će biti dostupan za korištenje. Mentorke koje će postavljati sadržaje vezane za srpski jezik i književnost na virtuelnu učionicu su profesorke Vesna Vujić i Snežana Šević.

- To je za srpsku zajednicu od velikog značaja jer mi na taj način u početku krećemo sa svim procesima koji su važni za uvođenje kurikuluma u sve predmete. Svakako da ne želimo da srpski jezik i književnost, koji je inače obavezan predmet na državnoj maturi za one učenike koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, na neki način bude uskraćen i ljudi koji rade u nastavi i predaju ovaj predmet trebaju da budu informisani kao i svi drugi – kaže predsednica odbora za obrazovanje Zajedničkog veća opština iz Vukovara i nekadašnja profesorka srpskog jezika Milica Stojanović.

Korisnici virtuelnih učionica mogu biti svi profesori koji predaju srpski jezik i književnost počevši od učitelja razredne nastave pa do nastavnika u višim razredima osnovnih škola i profesora u srednjim školama. Nastavnicima je potrebno samo da na stranicama Ministarstva nauke i obrazovanja pronađu svoj predmet i prijave se pomoću korisničkog identiteta. Srpski jezik i književnost jedan je od predmeta koji će biti naknadno dodani na originalnu listu jer postoji problem u tome što kurikulumi za predmete maternjih jezika nacionalnih manjina još nisu objavljeni i potvrđeni iako su prošli javnu raspravu i svu proceduru.

- Dolazimo istovremeno sa italijanskom virtuelnom učionicom. Bez obzira probleme, uskoro možemo da krenemo sa radom. Roditelji su upoznati i uključeni u nastavni proces kroz projekat „Škola za život“. Poželjno je da budi ti koji treba da znaju šta će deca učiti pa da eventualno daju i neke svoje predloge – priča Milica Stojanović.

Pravoslavna veronauka je u ovaj sistem uključena još ranije

Povodom uvođenja srpskog jezika i književnosti u sistem virtuelne učionice 30. januara održan je sastanak delegacije srpskih prosvetnih radnika i Ministarstva nauke i obrazovanja Republike Hrvatske u prostorijama navedenog ministarstva u Zagrebu.

Nakon sastanka u ministarstvu nauke i obrazovanja u kojem su učestvovali pomoćnica resorne ministarke Lidija Kralj, načelnik sektora za nacionalne manjine Nandor Čapo, direktorka Osnovne škole Trpinja Vesna Vujić, saborska zastupnica Dragana Jeckov, predsednica odbora za obrazovanje Zajedničkog veća opština Milica Stojanović i profesorka srpskog jezika Snežana Šević usvojen je predlog da i predmet srpski jezik i književnost postanje deo ovog novog obrazovnog projekta.

Još pre nego što je srpski jezik i književnost ušao u rad virtuelne učionice, deo obrazovnog projekta postala je pravoslavna veronauka, ali sadržaj je isključivo na latiničnom pismu. Mentori ovog predmeta su veroučitelji Vukašin CvetojevićMiroslav Mišanović Srđan Lukić.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.