Nedelja posvećena srpskoj književnosti u Vukovaru

Program Nedelja srpske knjige u organizaciji Srpskog kulturnog centra iz Vukovara održan je od ponedeljka do subote, a publika je imala priliku da prisustvuje različitim programima.

Nedelja srpske knjige SKC Vukovar Jelena Bačić Alimpić
Veče sa književnikom - Jelena Bačić Alimpić

Čak šest dana za redom nizala su se dešavanja posvećena književnosti. Druga po redu Nedelja srpske knjige koju organizuje Srpski kulturni centar iz Vukovara privukla je u prostorije ove institucije brojnu publiku. Prvog dana organizovana je otvorena biblioteka gde su posetioci mogli da pogledaju fundus biblioteke „Zaharija Orfelin“ koja deluje pod SKC-om.

Sledećeg dana predstavljeno je izdavaštvo SKC-a, Odbora za kulturu Zajedničkog veća opština, kao i Kulturno-naučnog centra „Milutin Milanković“ iz Dalja. Direktor centra koji neguje sećanje na lik i delo Milutina Milankovića Đorđe Nešić, osim dela daljskog naučnika svetskog glasa, predstavio je i zbornik radova sa naučnog skupa održanog pre četiri godine, a između ostalog i knjigu Srđana Orsića pod nazivom „Ulica Milutina Milankovića“. Predsednik Odbora za kulturu ZVO-a Veljko Maksić prikazao je serijal „Nematerijalna kulturna baština“ i „Svedoci vremena“ dok je direktor Srpskog kulturnog centra Srđan Sekulić, ujedno i organizator programa, izložio produkte izdavačke delatnosti SKC-a za poslednjih nekoliko godina.

– Odlučili smo da budu zastupljeni različiti programi i sadržaji. Nakon otvorene biblioteke i programa posvećenog izdavaštvu, imali smo književno veče u okviru kojeg smo ugostili književnicu Jelenu Bačić Alimpić. Cilj nam je da kroz ovaj program i taj dan koji smo nazvali „Veče sa književnikom“ dovedemo najpopularnije autore iz naše matice jer naprosto takvih gostovanja i sadržaja nedostaje ovde u Vukovaru i njegovom okruženju. Baš kao i prvi put, tako i sad, uspeli smo da pogodimo sa književnikom i privučemo veliku pažnju publike. To je bio najposećeniji program kojeg smo organizovali ove godine. Razlog zbog kojeg smo odabrali baš nju je što su njene knjige najtraženije u našoj biblioteci, a ona je uopšte jedna od najčitanijih autorki, ako ne i najčitanija u celoj Srbiji – priča direktor SKC-a Srđan Sekulić.

Veoma posećeni programi

Bačić Alimpić je tokom celog programa, kojim je moderirala novinarka Jadranka Jaćimović Ivan, uspostavljala komunikaciju sa publikom koja je vremenom bila sve otvorenija pa se tako veče pretvorilo u druženje sa autorkom koja je dugo posle završetka programa ostala da potpisuje knjige posetiocima.

– Prvi put gostujem u Vukovaru i potpuno sam oduševljena. Bila je prepuna sala i predivna atmosfera. Toliko je bilo dobre energije, ljubavi i prosto neke razmene jako dobrih vibracija tako da sam oduševljena čitaocima iz Vukovara i zahvaljujem im se na poverenju, na pozivu direktoru i ovo je veče koje ću sigurno dugo pamtiti. Život i putovanja su mi najveća inspiracija za knjige. Putovanja me nadahnjuju i desi mi se da šetam nekom ulicom, ugledam neku kuću i kažem: „Čekaj, ovo je ta kuća gde će živeti porodica, desiće se to i to“, ali to je samo trenutak u kom dođe inspiracija i posle samo razvijam priču – zaključuje spisateljka.

Nedelja srpske knjige SKC Vukovar Slavko Bubalo Dejana Ocić Srđan Sekulić
Slavko Bubalo, Dejana Ocić i Srđan Sekulić

U četvrtak je u okviru programa Književnici našeg zavičaja“, predsednica udruženja „Đorđe Ocić“ Dejana Ocić, uz novinara Slavka Bubala, pričala o književnom opusu svoga oca po kojem udruženje i nosi ime.

– Kad su me pozvali da govorim o ovoj temi, pomislila sam, kao što se već i da pomisliti, da mi to neće biti problem, da je to lako jer o tatinom delu znam sve, znam o njegovoj ličnosti. Međutim, već kada sam počela da se pripremam, shvatila sam da to nije tako jednostavno, pre svega jer ima toliko toga da se kaže, a potom i zato što je tu uvek prisutna i emotivnost. Takođe, drago mi je što su nas organizatori sad pozvali da govorimo o tatinom delu na ovaj način jer to je uzvraćanje tog odnosa koji je moj otac Đorđe Ocić imao prema svom zavičaju, kako ga je prikazivao i kako ga je osećao. Smatram da ovom večeri taj zavičaj sada njemu uzvraća. Teško mi je, u stvari i nemoguće, da se izmaknem iz ličnog doživljaja i upravo gde bi trebalo da bude doza objektivnosti, tu ću u pomoć pozvati druge, odnosno pročitaću nekoliko kratkih rečenica iz osvrta brojnih kritičara i teoretičara književnosti – navodi Dejana.

Petak je bio rezervisan za učenike vukovarskih osnovnih škola „Nikola Andrić“ i „Dragutin Tadijanović“ koji su pokazali zavidno znanje na kvizu o srpskim književnicima.

Nedelja srpske knjige SKC Vukovar Srpski dom Ima neka tajna veza Miloš Dimić
Monodrama Ima neka tajna veza

Sledećeg dana održan je prvi program van prostora SKC-a. U Srpskom domu u Vukovaru upriličena je monodrama „Ima neka tajna veza“, omaž Dušku Trifunoviću, autora Miloša Dimića.

Ovo je 62. izvođenje monodrame koje se bavi velikim jugoslovenskim književnikom Duškom Trifunovićem. Od njegovog izbeglištva iz Sarajeva, kroz faze neimaštine, ali i o njegovim srećnim momentima, stvaralaštvu, pesma „Ima neka tajna veza“, „Šta bi dao da si na mom mestu“, „Glavo luda“, „Ti si mi bila naj naj naj“ do pesama koji je pisao u poeziji poput „Grešio sam“ i „Daljine“. Uvek kad pominjem ovu predstavu kažem da je veoma zahtevna što se tiče tehničke i dramske igre jer  na sceni jedan glumac, odnosno ja glumim osam likova. Pored Duška glumim i njegove životne saputnike kao i ljude sa kojima je sarađivao. Zanimljivo je da ljudi uvek pevuše njegove pesme gde god da se pojavim, a zapravo skoro 90 odsto njih ne zna da je te antologijske stihove napisao upravo Duško Trifunović. On je i stvorio sarajevski, odnosno eks Ju rok – zaključuje Miloš Dimić.

Ovaj program koji je za šest dana ispratilo preko 300 posetilaca finansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.