Neko slavio, neko tugovao

Danas je Prvi maj, praznik rada, koji se na različite načine proslavlja širom sveta, ali za mnoge Srbe iz zapadne Slavonije današnji dan je dan tuge.

okučani „Bljesak“
Foto: Fejsbuk Nikola Ivanović

Prošlo je 24 godine od hrvatske vojno-policijske akcije „Bljesak“ u kojoj je za samo 36 sati dom izgubilo preko 15.000 Srba. Prema evidenciji Dokumentaciono-informativnog centra „Veritas“ u ovoj operaciji živote je izgubilo 283 osobe uglavnom srpske nacionalnosti. Najviše su stradala sela Medari sa 22 žrtve i Paklenica sa 20 žrtava.

Tim povodom u crkvi Svetog Dimitrija u Okučanima, održano je molitveno sećanje za sve žrtve operacije Bljesak. Liturgiju i pomen služilo je celokupno sveštenstvo Pakračko-slavonske eparhije, kao i dvojica sveštenika iz Osečkopoljske i baranjske eparhije. Službi u crkvi prisustvovao je i državni sekretar Ministarstva uprave i predsednik Međuvladine mešovite komisije za unapređenje položaja manjina u Vladi Srbije Ivan Bošnjak, a s njim su bili i drugi zvaničnici države Srbije odnosno zamenik ambasadorke Srbije Davor Trkulja, konzulka Generalnog Konzulata Srbije u Vukovaru Ljudmila Ostojić i vojni ataše Dejan Đorđević.

Pored članova porodica ubijenih i nestalih Srba u operaciji Bljesak molitvenom sećanju prisustvovali su i politički predstavnici Srba u Hrvatskoj saborski zastupnik Boris Milošević, potpredsednik SDSS-a Dejan Mihajlović, zamenik gradonačelnice Pakraca Nikola Ivanović, predsednik VSNM-a Brodsko-posavske županije u prošlom sazivu Dušan Nogić te zamenici načelnika opština Okučani i Dragalić Siniša Martinović i Ranka Milojković.

Nakon liturgije i pomena, počast žrtvama odana je i u selu Medari u kojem je 1. maja 1995. godine pobijeno 22 od 24 civila koje su hrvatske oružane snage zatekle u selu. Među žrtvama je bilo troje dece i jedanaest žena. Spisak žrtava bio bi i veći da jedan hrvatski vojnik nije zaštitio preostale dve. Bile su to devojke koje je on prepoznao i koje su zahvaljujući njemu izbegle sigurnu smrt. Kada se radi o procesuiranju odgovornih za zločine u Medarima 24 godine nakon zločina Državno tužilaštvo preduzima tek predistražne radnje i to protiv nepoznatih počinilaca.

Parastos žrtvama Bljeska održan je i u crkvi Svetog Marka u Beogradu, a Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije pozvala je nadležne pravosudne organe Republike Hrvatske da naredbodavci, organizatori i počinioci ratnih zločina izvršenih u toj operaciji budu kažnjeni.

Od ukupnog broja srpskih žrtava ove vojne operacije bilo je 114 civila među kojima 57 žena i devetoro dece. Ostale žrtve bili su policajci i vojska od kojih su mnogi ubijeni nakon zarobljavanja. Prema zvaničnim podacima sa hrvatske strane poginulo je 42 pripadnika vojske i policije.

I dvadeset četiri godine nakon rata zapadna Slavonija je pusta i bez ljudi. Počev od 1991. godine iz zapadne Slavonije proterano je oko 67.000 Srba, a vratilo se tek nešto više od 1.500, uglavnom starijih ljudi. Za zločine počinjene u Bljesku još uvek niko nije odgovarao.