Nešto drugačija modna revija vratila Vukovarčane u prošlost

Kulturno-umetničko društvo „Sloga“ iz Vukovara juče je organizovalo reviju narodnih nošnji koje su nosili članovi ovog KUD-a i Ansambla narodnih igara Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“.

Revija narodnih nošnji kud sloga ani skd prosvjeta vukovar

Navikli smo da na modnim revijama gledamo najnovije trendove u svetu mode, pa čak i neke futuristički dizajnirane kreacije. Organizatori Revije narodnih nošnji ovoga puta su nas vratili u prošlost i pokazali kako su se oblačili naši preci, bilo da su živeli u selu ili u gradu.

„Koreorevija“ koja je bila održana pre dve godine se razlikuje od ove Revije narodnih nošnji, po tome što je bila prikazana kroz klasične koreografije, odnosno igru i ples. Ovo danas je jedna klasična modna revija narodnih nošnji s obzirom na to da „Sloga“ ima veliki broj nošnji u svom fundusu. Ovde prikazujemo 18 muških i ženskih kompleta koje su naši preci nosili kroz prošlost. Naravno da mi toga imamo još, ali program bi onda duže trajao pa smo malo skratili – priča predsednik KUD-a „Sloga“ Branislav Bijelić.

Ovo je još jedan u nizu događaja u okviru „Festivala mladih“ koji se održava treću godinu za redom, ali i obeležavanja stote godišnjice ovog vukovarskog KUD-a. Na vukovarskom području ovo je jedan prilično specifičan događaj.

– U „Slogi“ funkcionišemo na način da svako nabacuje ideje koje bismo mogli da sprovedemo u delo, a pošto je 100 godina KUD-a, na jednom sastanku upravnog odbora došla je ideja da se održi ova revija. Prošle godine smo učestvovali na jednoj modnoj reviji u Srbiji gde smo bili veoma zapaženi jer nošnje sa naših prostora imaju šta da pokažu, pa smo tako došli na ideju da nešto slično napravimo i ovde. Naravno, imamo i etno sekciju. Velik je to broj nošnji i sve to treba da se održava, a neke su stare i 100 godina. Materijal se troši, tako da naša etno sekcija vrši popravke, prepravke, uređivanje pa i nabavku novih nošnji koje nedostaju – objašnjava Bijelić.

Voditelji vodili publiku kroz određene delove nošnji

Dok su modeli iz KUD-a „Sloga“ i ANI SKD „Prosvjeta“ izlazili na pistu u velikoj dvorani rodne kuće Lavoslava Ružičke, voditelji su, uz prikladnu muzičku podlogu, pojašnjavali delove određene nošnje.

Revija narodnih nošnji kud sloga ani skd prosvjeta vukovar

– Na večerašnjoj reviji gledamo narodne nošnje panonske i dinarske regije, centralne, istočne i jugoistočne Srbije te Kosova i Metohije. Zamislili smo program kao klasičnu modnu reviju, a osim nošnji, voditelji predstavljaju i specifičnosti regije iz koje nošnja dolazi. Kao i svakom folklorašu, i nama je poenta prikaz nošnje na sceni. To je poseban odnos prema samoj nošnji, od čina pakovanja i peglanja do oblačenja, sve se radi veoma pažljivo tako da nam ona predstavlja veliki značaj – kaže autor ove revije Zoran Novoselac, koji je ujedno bio i jedan od modela.

Još jedna od uspešnih saradnji sa ANI SKD „Prosvjeta“

Dugi niz godina KUD „Sloga“ sarađuje sa Ansamblom narodnih igara SKD „Prosvjeta“, a tako je bilo i na ovoj reviji gde su zajedničkim snagama izneli ceo program.

– Od mnogih programa gde smo sarađivali, izdvojio bih „Koreoreviju“ pre dve godine, „Mostove prijateljstva“ kao zajednički projekat pa i večerašnju Reviju narodnih nošnji. Jednostavno, jedan deo igrača Kulturno-umetničkog društva „Sloga“ je i deo Ansambla narodnih igara Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“. Sami sebe nadopunjujemo jer osnovna zamisao je da je „Sloga“ gradsko društvo, a Ansambl je počeo kao regionalno društvo da bi danas stigao do toga da važi kao centralna figura folklora srpske zajednice u Republici Hrvatskoj – zaključuje predsednik ANI SKD „Prosvjeta“ Dejan Kurucić.

Program je finansijski pomogla Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Vlade Republike Srbije kojoj se organizator ovim povodom i zahvalio.

 

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.