Nova znanja i veštine za folkloraše

U Banji Vrujci od 9. do 11. juna održana je Letnja škola folklora u organizaciji Zajedničkog veća opština Vukovar.

Maja Milanović 12.06.2023.
Škola folklora ZVO Banja Vrujci

Po uzoru na tradicionalnu Školu folklora koja se poslednjih nekoliko godina održava u organizaciji Zajedničkog veća opština, organizatori su došli na ideju da sa dodatnim seminarom koji je održan u Banji Vrujci od 9. do 11. juna nagrade sve prošlogodišnje učesnike Škole folklora i pruže im priliku da se u ovoj oblasti dodatno obrazuju.

- Učesnici Letnje škole folklora bili su umetnički rukovodioci sa prostora delovanja Zajedničkog veća opština. Želja nam je da jačamo rad naših društava i upravo zato smo im omogućili ovu dodatnu edukaciju. Ove godine predavači na Letnjoj školi bili su koreograf i umetnički rukovodilac koji ima preko 40 godina iskustva u oblasti folklora Slobodanka Rac iz Bačke Topole i Damir Šipovac. Tema ovogodišnje Škole folklora bila je pravilna primena igre, nošnje i muzike u radu sa igračima različitog uzrasta. Edukacija se sastojala iz tri dela, prvi deo je bio razgovor o pojedinim problemima u društvima, mogućnostima napretka, postavci igre i slično, drugi deo je bio praktični gde su umetnički rukovodioci zajedno sa predavačima prolazili kroz korake različitih koreografija, dok je treći deo takođe bio razgovor, uz mogućnost rasprave – rekao je ispred organizatora predsednik Odbora za kulturu i sport ZVO-a Veljko Maksić.

Proteklog vikenda zaljubljenici u srpski folklor i učesnici ovogodišnje Letnje škole folklora imali su priliku da steknu nova znanja i veštine koje će u budućnosti da prenesu na igrače u svojim lokalnim kulturno-umetničkim društvima i ansamblima.

- Ovaj seminar je bio dosta drugačiji od prijašnjih, prvenstveno jer smo bili van države u kojoj živimo pa smo više vremena provodili svi zajedno, ali isto tako i sam rad predavača je bio nešto drugačiji nego prijašnjih godina. Dobra strana jeste ta što se rad bazirao na deci te radu sa decom, načinom kako ih zadržati u svetu folklora, pripremi, odnosno zagrevanju i tome koje igre bi mogle da se rade sa decom. Najbolji deo, po mom mišljenju, je bio predavanje o nošnji koje će biti iznimno korisno za daljni rad ne samo sa decom, nego i sa starijim grupama. Svakako iskustvo koje se treba ponoviti – kaže nam umetnički rukovodilac i potpredsednica kulturno-umetničkog društva „Mladost” iz Trpinje Tijana Živanović.

Škola folklora ZVO Banja Vrujci

Pored edukativnog dela, učesnici su imali i neformalni edukativni deo u kojem su posetili Tkački dvor umetnice Zagorke Stojanović gde su imali priliku da vide tehnike tkanja u izradi ikona i druge radove pomenute umetnice. Takođe, posetili su mesto Struganik i rodnu kuću Živojina Mišića, kao i manastir Lelić.

Organizatori navode kako imaju u planu da već krajem septembra održe Osmu školu folklora u Vukovaru. Program je finansiran sredstvima Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske.