Novi izgled mostića na obali Dunava u Borovu

Dkolektiv i Opština Borovo u subotu 16. septembra organizovali su radnu akciju kako bi mostić na obali Dunava u Borovu dobio novi izgled.

Maja Milanović 19.09.2023.
mostić Borovo

Zahvaljujući projektu „Mobilni atelje“ kojeg provodi osječka organizacija za društveni razvoj Dkolektiv u partnerstvu sa Opštinom Borovo u subotu 16. septembra je na obali Dunava ispod Sremčeve skele održana je volonterska akcija u kojoj su bili uključeni deca i mladi, a uređen je jedan drveni mostić. Projekat je finansijski podržan od strane Središnjeg državnog ureda za mlade i demografiju, a provodi se tokom ove godine u saradnji sa opštinama Borovo, Podgorač, Kneževi Vinogradi i Erdut.

- Cilj projekta je da pružimo mogućnost i priliku mladima iz ruralnih sredina da se angažuju u svojoj lokalnoj zajednici i doprinesu njenom razvoju, zato ovaj projekat provodimo u saradnji s opštinama. Smatramo da, ako spojimo mlade i lokalnu vlast, da bi se tim umrežavanjem mogle napraviti korisne stvari za zajednicu. Imamo i kutijicu za ideje novih volonterskih akcija, tako da svi mogu predlagati svoje ideje, pa ćemo videti u saradnji s lokalnim vlastima i mladima šta se može napraviti – rekao je ispred Dkolektiva Bruno Koić.

Ovaj drveni mostić je zahvaljujući volonterima dobio novi i lepši sjaj, a u radnoj akciji pomogao je i načelnik Opštine Borovo Zoran Baćanović, kao i mlađi članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Borovo.

- Ovo je prva volonterska akcija u kojoj učestvujem, zabavno mi je i posebno drago što imam priliku da doprinesem razvoju svog mesta. Nadam se da ću imati priliku da učestvujem i u drugim volonterskim akcijama koje budu organizovane – kaže trinaestogodišnji član DVD-a Borovo Aleksandar Maljenović.

U ovu volontersku akciju uključen je bio i naš radni kolega novinar Dušan Velimirović koji je prisustvovao prvom inicijalnom sastanku u Opštini Erdut i od početka je upoznat sa provođenjem istoga.

- Ovde često šetam i drago mi je što su deca učestvovala u ovoj volonterskoj akciji i što je mostić dobio novi i lepši izgled. Ujedno smo pokupili i otpad, a sve nas je prijatno iznenadilo to što nema toliko smeća. To je dokaz da su Borovci ekološki osvešteni, da paze na svoje selo, što je u suštini oduvek i bilo, iako ima smeća koje donese Dunav pogotovo ako je visok vodostaj. Pohvalno je što i ribari vode brigu o obali Dunava. Lepo je pomagati drugima, pogotovo ako pomažeš svom prijatelju, komšiji, nekome ko ti je blizak ili s kim se poistovećuješ. Svi mi se možemo naći u situaciji da nam je potrebna pomoć drugih ljudi, tako da se trebamo zapitati šta smo mi za druge napravili – izjavio je Dušan koji volontira već 15-ak godina, a prvi volonterski angažman imao je u nekadašnjem Borovskom udruženju mladih koje je prestalo sa radom.