Novogodišnja priredba i paketići za decu Biskupije

Povodom predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika u opštini Biskupija organizovana je priredba i podela paketića za svu decu sa područja ove opštine.

Vaska Radulović 31.12.2018.
Biskupija Paketići

U opštini Biskupija sve je već spremno za dolazak Nove godine i pravoslavnog Božića. Radost i ushićenje zbog dolazećih praznika najpre su osetili najmlađi stanovnici iz sedam sela u sastavu ove opštine. Njih oko stotinjak sa nestrpljenjem su dočekali još jednu novogodišnju priredbu uz koju su, sada već tradicionalno, ispratili godinu na izmaku. Dečija radost najveći je uspeh i za predstavnike opštine pa će se i u narednoj godini, kao što je to bio slučaj i do sada, potruditi da njihovi najmlađi meštani imaju što veseliju i bezbrižniju budućnost.

- Kao što je to običaj i tradicija u ovo novogodišnje vreme, i mi se svake godine godine trudimo da na najlepši mogući način uveselimo naše najmlađe stanovnike. Na žalost danas imamo mnogo manje dece u odnosu na to koliko ih je bilo nekada, pa samim tim je naša obaveza i odgovornost prema njima mnogo veća. U priredbi koju su organizovale vaspitačice iz udruženja“Čarobni svijet“, kojima smo obezbedili i opremili dečiju igraonicu na području Biskupije,  učestvovala su deca naše opštine ali i njihovi drugari iz Šibenika i Vodica koji im, godinama u nazad, u tome pomažu. Iako smo videli koliko su oni, večeras, u svemu ovome uživali, naš zadatak je da tako bude ne samo jedno veče već tokom čitave godine - poručio je opštinski načelnik Milan Đurđević koji se zatim još jednom osvrnuo na sve ono što je opština tokom prethodne godine uradila za svoje najmlađe stanovnike.

- U protekloj godini obezbedili smo besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce i srednjoškolce, sufinansirali smo prevoz srednjoškolcima i predškolcima i, iako imamo samo jednog, stipendirali smo tog našeg studenta. Igraonica u Riđanima je kompletno opremljena za potrebe najmlađih, uredili smo neka od dečijih igrališta i planiramo proširiti sve te aktivnosti i u narednoj godini.  Pored mera koje imamo, gde određeni deo sredstava iz proračuna odvajamo za svako novorođeno dete, razmišljamo o načinu kako to da povećamo, prateći pozitivne primere širom Hrvatske -istakao je Đurđević naglasivši da je natalitet ipak najveći problem sa kojim se i ova opština suočava.

Uz red igre, red pesme, recitacija i dramskih momenata koji su prikazivali čaroliju dolaska nove kalendarske godine, delile su se i najiskrenije praznične želje i čestitke, baš onakve kakvim ih neiskvarena dečija srca žele.

Mala Sofija Buač bila je zadužena za brigu o braći i njihovim drugarima u predstavi, a svima koji su uživali u njihovom izvođenju poželela je sve ono što ona smatra važnim.

- Ja želim svima da budu srećni, da se smeju i da budu dobri ljudi, a svoj deci želim da budu dobri đaci, da slušaju svoje roditelje kako bi, svake godine, dobili poklone od roditelja i od Deda Mraza- Sofijine su želje.

Za to vreme, sa nestrpljenjem da otvore paketiće, Sofijina braća Kosta i Viktor razmišljali su o nekim drugim željama, satovima i igračkama iz poznatih im crtanih filmova. No, kakvi god pokloni da su bili, jedini cilj bio je sreća na dečijim licima, sreća koja je ime posudila i njihovoj priredbi i baš ona sreća koju su nesebično poželeli svima u novoj godini.