Novogodišnji koncert u Srpskom domu kao muzičko putovanje Evropom

U Srpskom domu u Vukovaru održan je novogodišnji koncert Ljiljane Filimonović i prijatelja kao završni program ove ustanove u 2023. godini.

Srđan Sekulić 04.01.2024.
Ljiljana Filimonović srpski dom vukovar muzički karusel

Već jedan koncert Ljiljane Filimonović održan je u Srpskom domu i pozitivne reakcije uslovile su da se za kraj kalendarske godine organizuje još jedan program u kojem bi učešće uzela ova umetnica.

- Novogodišnji koncert u Srpskom domu organizujemo po prvi put, ali učesnici nisu po prvi put kod nas, odnosno već su bili sa jednim programom i to sa srpskim pesništvom 19. veka koji je jedan zaista kvalitetan program. Večerašnji koncert je zapravo jedan svojevrsni vremeplov i putopis i to muzički, zato se i zove muzički karusel. Putujući na ovaj način prošli smo kroz špansku, francusku, italijansku, grčku, rusku i domaću muziku, evergrinove, odnosno svevremenske hitove – istakao je  direktor Srpskog doma Nebojša Vidović.

Prvobitni koncert u Srpskom domu Ljiljana Filimonović bazirala je na srpskom pesništvu 19. veka, a u svom novom nastupu u  Vukovaru odlučila se za neku drugu tematiku koja je opet dobro prihvaćena od strane publike.

- Danas smo želeli da u ovo pred novogodišnje raspoloženje izvedemo nekoliko pesama iz raznih krajeva Evrope. Koncert smo nazvali muzički karusel jer ćemo putovati brodom od raznih zemalja preko Crnog mora uzvodno do Vukovara. Biće tu raznih pesama sa San Rema, ciganskih i naših naravno – naglasila je Ljiljana Filimonović i ističe da se repertoar znatno razlikuje od ranijeg koncerta.

- Ima puno razlike između ovoga večeras i onoga od ranije kada sam izvodila srpske pesnike 19. veka gde smo se rukovodili književno, istorijski i muzički, a ovo sad je malo širi spektar gde će se pevati romantične pesme iz Španije, Rusije, Italije i drugih zemalja kako bismo se vratili u ove naše krajeve. Mislim da će biti zanimljivo publici jer je dosta pesama poznato.

Muzika nema granice

Uz Ljiljanu Filimonović na koncertu u Vukovaru nastupili su i Marina Rokvić kao vokal, te Miloš Punišić na harmonici i Ivica Pešić na gitari. Ova grupa muzičara često nastupa i u drugim sredinama, najviše u Beogradu.

- Muzika nema granice, ona je kao voda. Bavimo se muzikom, lepotom, ljubavlju, prijateljima jer danas je sve teško i tužno oko nas i da nema te muzike ne znam dokle bi stigli. Zato hvala muzici što nas ovako spaja, ona je kao ritam srca – napominje ova beogradska umetnica.

Ova grupa okupljena oko Ljiljane Filimonović nastupala je na gotovo svim beogradskim scenama, a pored toga Ljiljana je aktivna i u horu „Kralj Petar Prvi Karađorđević“ gde takođe peva evergrin melodije i ima česte nastupe, dok sa drugim horom „Ars vokalis“ izvodi i svetovnu i duhovnu muziku.

Srpski dom i u novoj godini nastavlja sa programskim aktivnostima, neke od njih biće održane i u vreme praznika, a za kraj januara iz ove ustanove najavljuju svečanu Svetosavsku akademiju.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.