Novogodišnji sajam u Dalju protekao u prazničnoj atmosferi

U organizaciji opštine Erdut, Preduzetničko razvojnog centra opštine Erdut i komunalnog preduzeća Čvorkovac, u Dalju je 29. decembra održan drugi Novogodišnji sajam koji je ove godine ponovo okupio veliki broj posetilaca i izlagača uz brojne sadržaje koji su pripremili organizatori.

Novogodišnji sajam Dalj 2018.

Prošlogodišnji sajam pokrenula je grupa mladih iz Dalja, a u opštini su prepoznali i podržali tu ideju. Ove godine sadržaji su prošireni, a najveći deo programa ovog jednodnevnog sajma bio je namenjen najmlađim stanovnicima opštine, naravno u duhu novogodišnjih praznika. Ukupno se na štandovima predstavilo dvadesetak izlagača sa područja opštine Erdut.

– Prošle godine su izlagači bili samo iz Dalja, a ove godine smo tu ponudu proširili i s izlagačima iz drugih naselja opštine. Hteli smo da ulepšamo novogodišnje praznike i organizujemo ovakav sajam za koji se nadamo da će postati tradicionalan. Cilj je da imamo jednu manifestaciju koja će proteći u opuštenoj atmosferi, a danas smo najmlađim meštanima Dalja podelili i paketiće i ovo je njima prilika da provedu jedan dan napolju sa svojim roditeljima i prijateljima – kaže načelnik opštine Jugoslav Vesić.

Brojna okupljena deca imala su priliku da učestvuju u kreativnim radionicama izrade novogodišnjih ukrasa, a organizvana je i igra potrage za blagom te vožnja fijakerom. Komunalno preduzeće „Čvorkovac“ i tokom godine u saradnji sa osnovnim školama nekoliko puta organizuje različite akcije za najmalađe pa je Novogodišnji sajam bio prilika da se s takvom praksom nastavi i tokom praznika.

– Malopre smo imali traženje sakrivenog poklončića na Sajmu i našla ga je jedna curica. Ta sreća i radost koju vidite u očima dece je nemerljiva i stvarno je jako lepo raditi sa njima. Ono što je specifično je da čitava zajednica radi na organizaciji sajma i među brojnim izlagačima su ljudi iz svih naših mesta, a tu je i štand dečijeg vrtića. Sve je to ono što čini jedinstvo naše opštine – ističe Anđelka Tomašević iz komunalnog preduzeća „Čvorkovac“.

Novogodišnji sajam Dalj

Štand dečijeg vrtića „Mali princ“ iz Dalja bio je postavljen odmah na ulaz sajma, a posetioci su na njemu mogli da vide različite novogodišnje i božićne dekoracije koje su napravila deca iz vrtića, naravno uz pomoć svojih vaspitačica.

– Ove godine smo radili malo više s prirodnim materijalima kao što su drvo, šišarke i borovi, a koristili smo i kestene i narandže. Novost su nam i božićni kolačići koje smo pravili, a u čiju izradu su se uključivala i naša deca. Važno je da se deca uključuju u ovakve aktivnosti i zato smo i mi tu, da im prenesemo važnost ovakvih događaja – rekla nam je vaspitačica Sanja Kemenj.

Za sve posetioce Sajma organizovana je i podela kuvanog vina i čaja, kao i podela kuvanih slavonskih kobasica. Za ovaj deo bili su zaduženi lovci sa područja opštine Erdut dok su za kolače bile zadužene članice Udruženja žena i Udruženje penzionera iz Dalja. Slasne kolače su deca i odrasli brzo razgrabili priča Jasminka Varnica.

– Kolače smo nas 12 napravile, ali ih nismo prodavale, nego smo sve podelile. To je nama najveće zadovoljstvo. Bilo je tu i gužvara i svega drugog šta je već ko napravio i ispekao kod svoje kuće. Najbitnije nam je da se družimo – priča Jasminka.

Pored druženja i čašćenja s hranom i pićem, Novogodišnji Sajam imao je i svoj humanitarni karakter. Brojni građani su dan ranije donosili korištenu, ali čistu i opranu garderobu koja je nad dan kada se sajam održao podeljena građanima koji su u teškoj životnoj situaciji. Organizatori su se na ovaj način setili i svojih meštana koji su u potrebi čime je zaokružen celokupni praznični duh ove manifestacije.