Obeležen dan opštine Erdut

Opština Erdut obeležila je svoj dan – 12. novembar, koji proslavlja kao podsećanje na potpisivanje Erdutskog sporazuma 1995. godine.

Srđan Sekulić 13.11.2023.
dan opštine Erdut

Proslava je započela svečanom sednicom opštinskog veća na kojoj je načelnik opštine Erdut Jugoslav Vesić izneo sve one bitne stavke vezane za rad ove lokalne samouprave tokom ove tekuće godine.

- Mi smo se kao opština u ovoj godini opredelili za pripremu projektno-tehničke dokumentacije, to je ono što nam je prvenstveno bio cilj. Dakle, pripremali smo se kroz dokumentaciju, kroz određene dokumente i projekte, mada smo paralelno s tim bili i veliko gradilište. Puno smo toga gradili kako direktno preko nekih projekata koji su bili vezani za samu opštinu Erdut tako i projekata Hrvatskih cesta i Hrvatskih voda – istakao je Vesić.

U ovoj opštini naglašavaju da već sad imaju više prijavljenih projekata čija je vrednost između 15 i 30 miliona evra. Ujedno napominju da je projekat kanalizacije i odvodnje u završnoj fazi, a očekuje se da će do 2025. godine područje ove opštine biti pokriveno kanalizacijom.

- Ono što bih izdvojio od tih infrastrukturnih projekata jeste razvrstavanje otpada. Svi poslovi vezani za to bili su uglavnom usmereni kroz naše reciklažno dvorište, a nakon toga i velike opreme koju smo nabavili za naše komunalno preduzeće. Odradili smo veliki broj kvadratnih metara puteva i pešačkih staza i to je nešto što mi već godinama radimo. Doveli smo erdutsku kulu u jedan proces da je ona sada faktički pripremljena kroz jedan evropski projekat vrednosti negde oko 200 hiljada evra – kaže Vesić.

Briga o mladima u fokusu opštine

Svake godine ovde se održava i veliki broj različitih manifestacija koje organizuju uglavnom mnogobrojna udruženja sa područja ove lokalne samouprave. Poljoprivreda je primarna delatnost na području opštine Erdut i trenutno ovde ima preko 500 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava od čega je i veliki broj mladih poljoprivrednika sa više od sto projekata i dobijenih sredstava iz različitih fondova.

dan opštine Erdut

- Briga o mladima je nešto čemu smo posvetili veliku pažnju, smatramo da je to neophodno za budućnost i mislim da već sada ima nekakvog efekta i uspeha. Ono što smo radili po tom pitanju jeste da smo pomagali mladima od završetka do početka školovanja, a nakon školovanja odlazili su u našu lokalnu razvojnu agenciju tamo smo im dali određene edukacije i uputstva – napomenuo je Vesić.

Iako ova opština ima dobre preduslove za razvoj kontinentalnog turizma s obzirom na brojne prirodne, kulturne i istorijske karakteristike, ova grana privrede je još u razvoju.

- Dosta nam je problema napravila korona koja je iza nas. Mi smo imali do 2019. godine mnogo ulaganja u tu sferu, počelo je da se izgrađuju smeštajni i uslužni objekti i onda je došao taj prekid, ali sada se polako vraćamo u tom smeru. Pripremili smo i neke određene manje projekte koje radimo i napravili smo jedan veliki turističko-informativni centar u Aljmašu. Pokušavamo i kroz mala poljoprivredna gazdinstva i kroz manifestacije da radimo na unapređenju turizma i da u tom smislu pariramo Baranji i Osijeku koji su atraktivni i prilično jaki u sferi turizma – zaključio je načelnik opštine Erdut Jugoslav Vesić.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.