Objavljeno prvo izdanje Almanaha „Dobra voda” u izdanju SKC-a

U Vukovaru je juče predstavljen novi izdavački poduhvat Srpskog kulturnog centra kojim ova ustanova želi da obogati kulturnu ponudu i ohrabri ljude da pišu.

Dobra voda almanah SKC-a
Srđan Sekulić, Dejana Ocić, Borivoj Čalić

Pregled aktivnosti održanih tokom godine Srpski kulturni centar je do sada objavljivao u svom Almanahu, a onda je odlučeno da ova publikacija preraste u nešto mnogo ozbiljnije i trajnije, odnosno u časopis „Dobra voda”. O čemu se zapravo radi publici koja redovno prati programe SKC-a objasnili su njegov direktor Srđan Sekulić, urednik izdanja Borivoj Čalić i pomoćnik urednika i lektor Dejana Ocić.

– Ideja da pokrenemo ovaj časopis je zapravo logičan sled razvoja ove ustanove koja održava brojne i sve raznovrsnije programe. O održanim aktivnostima izveštavali smo na kraju godine u svom Almanahu, a onda smo rešili da on postane časopis u vidu godišnjaka u kom će biti objavljivani tekstovi na raznovrsne teme vezane za život Srba na ovim prostorima. Nazvali smo ga „Dobra voda” iz dva razloga. Prvi je taj što je pre više decenija, devedesetih godina, tadašnji Srpski kulturni centar pokrenuo publikaciju pod istim nazivom. Taj zbornik radova izašao je u dva navrata 1996. i 1997. godine i na ovaj način održavamo jedan kontinuitet. Drugi razlog, kada je reč o Vukovaru, je onaj najprepoznatljivji istoimeni lokalitet koji se nalazi u šumi Adica gde je na izvoru Dobre vode smešten i naš pravoslavni hram posvećen Svetoj Petki – objasnio je direktor SKC-a Srđan Sekulić.

Tekstove u Almanahu pisalo je više autora što svemu daje posebnu notu i raznovrsnost u sadržaju, a plan je da „Dobra voda” izlazi u vidu godišnjaka i da u njemu budu obrađivane teme iz svih oblasti kulturnog života Srba ne samo vukovarskog kraja nego i cele Hrvatske.

– Tokom pripreme ovog prvog broja oslonio sam se na pomoć i podršku svojih kolega novinara, a onda su nam se priključili i drugi. Mislim da smo uspeli da okupimo značajan broj saradnika i autora i nadam se da će ovo biti dobar podsticaj da nam se već tokom pripreme drugog broja pridruže i drugi ljubitelji pisane reči. Zbog sve ubrzanijeg tehnološkog napretka i sve slabijeg interesovanja za pisanu reč ovo možda pomalo deluje i kao utopija, ali ako te teškoće prihvatimo kao izazov onda verujem da ćemo u našim nastojanjima ipak imati uspeha – naglasio je Sekulić.

„Na ovom području ima dovoljno stvaralčkog potencijala“

Urednik izdanja Borivoj Čalić ponovo se našao u istoj ulozi jer je i pre više decenija bio urednik one prve „Dobre vode”. On smatra da ovaj kulturni časopis nastavlja jednu lepu tradiciju i obezbeđuje kontinuitet kulturnog delovanja.

– Nije sve novo što započinje jer je zadržan i podnaslov Almanah koji je Srpski kulturni centar počeo da izdaje 2018. godine sa pregledom svojih aktivnosti. Nastojali smo da obe publikacije ujedinimo u jednu kako ovo ne bi bio sasvim neki nov početak, jer mi uvek nešto započinjemo a zaboravljamo ono što je bilo. Na ovaj način imamo jedan kontinuitet i oslonac. Sada je sve dobilo formu knjige, odnosno zbornika sa različitim tekstovima tematski podeljenih u nekoliko različitih celina. Posebno me raduje što smo u relativno kratkom vremenu uspeli da pripremimo i uredimo ovaj broj i što smo ga izneli vlastitim snagama. Tako da sam zaista zadovoljan krajnjim rezultatom. Pokazalo se da na ovom području imamo dovoljno stvaralačkog potencijala i da su autori uspeli da odgovore našem pozivu, a nadamo se i širenju kruga autora i tema o kojima će biti pisano u budućim izdanjima ovog almanaha – rekao je urednik „Dobre vode” Borivoj Čalić.

Pored uloge pomoćnika urednika Dejana Ocić imala je i zadatak da lektorski uredi pristigle tekstove.

– Svako ima svoj stil pisanja i svaki od autora ima i svoje, nazovimo ih tako, propuste i vrline u pisanju i izražavanju. Ipak, moram da priznam da mi je bilo vrlo zanimljivo jer su i pristigli tekstovi bili veoma interesantni. Važno je to što je sve moglo lepo da se oblikuje jer su i sadržaji bili ispunjeni pravim značenjem i predmetom o kom se govori. Mislim da je ta raznovrsnost u stvari i prednost almanaha i smatram da je dobro što je ovo rađeno kao almanah jer su i interesovanja čitalaca različita tako da će svako ovde sigurno pronaći nešto za sebe. Važno je što se u njemu predstavljaju i aktivnosti ove institucije i da ćemo tokom sledećih izdanja pratiti i dalji napredak SKC-a koji se već sada profilisao u jednu respektabilnu instituciju koja iz godine u godinu zaista pokazuje jednu ozbiljnost u svom radu – istakla je Dejana Ocić.

Sadržaj almanaha u sebi krije tekstove vezane za prošlost na ovim prostorima ali i tekstove koji se odnose na savremene kulturne tokove i teme. Nastoji da od zaborava otrgne neke značajne ljude i događaje, kao i običaje i verovanja, da predstavi autore i neka nova književna izdanja i ostvarenja. Ima u njemu i pripovedaka i pesama, a u svakom broju neki od tekstova biće posvećeni značajnim ličnostima i književnicima sa ovih prostora.

Tekstove u prvom broju almanaha „Dobra voda” pisali su Nikola Milojević, Dušan Velimirović, Srđan Sekulić, Borivoj Čalić, Ljiljana Bajac Nikolić, Slavko Bubalo, Aleksandar Ilinčić i Zdenko Samaržija.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.