Obnovljeni vrtići u Borovu i Dalju

Dečiji vrtići u Borovu i Dalju započeli su novu pedagošku godinu u obnovljenim objektima koji sada pružaju mnogo bolje uslove za rad i boravak dece, a zahvaljujuću uspešno realizovanim projektima u saradnji lokalnih samouprava i Ministarstva za demografiju, mlade, porodicu i socijalnu politiku Republike Hrvatske.

Jadranka Jaćimović 25.09.2019.
Dečiji vrtić u Dalju

Od 1. oktobra prošle godine pa sve do kraja aprila 2019. godine Dečiji vrtić „Zlatokosa“ Borovo bio je u procesu obnove i sanacije. Tako je prošla pedagoška godina protekla u usklađivanju sa građevinskim radovima i u objektu okovanom skelama, što je remetilo normalno funkcionisanje i zbog čega vrtić nije radio punim kapacitetom. Danas zadovoljno ističu da su se prošlogodišnji napor i pomalo haotična situacija isplatili te je pedagoška godina započela u zgradi koja pruža mnogo ugodnije i sigurnije okruženje za decu i zaposlene.

- Za obnovu i sanaciju našeg vrtića izdvojena su sredstva u iznosu nešto više od 2 miliona i 300 hiljada kuna od kojih je pola iznosa uložio naš osnivač Opština Borovo, a drugu polovinu Ministarstvo za demografiju. U okviru tog projekta u vrtiću su urađeni obimni radovi u unutrašnjosti i na spoljašnosti objekta. Postavljeni novi podovi, led rasveta, prostor je okrečen i na tavanskom prostoru je postavljena izolacija te zamenjena sva stolarija. Na vanjskom delu je stavljena nova izolacija i nova fasada. Grejanje je prebačeno na pelet. Dvorište je uređeno postavljanjem novih gumenih podloga ispod svih postojećih igračaka i kupljena je jedna nova igračka – navodi direktorka Dečijeg vrtića „Zlatokosa“ Radmila Latas.

Dvadeset godina „Zlatokose“

Zimske će temperature u borovskom vrtiću dočekati puno bezbrižnije, jer je građevinskim radovima poboljšana energetska efikasnost zgrade, što bi trebalo da pokaže i smanjena potrošnja ogreva. Prostor koji se koristi za boravak dece veličine je oko 750 metara kvadratnih i on je upotpunosti obnovljen te će vrtić „Zlatokosa“ svojih dvadeset godina od registracije proslaviti u lepšem, sigurnijem i toplijem ambijentu.

Dečiji vrtić u Borovu

DV "Zlatkosa" u Borovu

Uprava borovskog vrtića dočekala je ovaj jubilej zadovoljna, kako uslovima rada, tako i brojem upisane dece. Program predškolskog vaspitanja i obrazovanja trenutno pohađa 90 dece.

- Upisali smo 20 novih polaznika i zadovoljni smo jer to je prosek koji beležimo poslednjih godina. Prošlu godinu smo započeli sa 86, a završili sa 96 mališana. Kada smo 1999. godine registrovani bilo ih je 56, a najveći broj dece smo imali pre četiri godine kada ih je bilo 114. Kapacitet vrtića je 120 - objašnjava direktorka vrtića Radmila Latas.

Dečiji vrtić „Zlatokosa“ Borovo poslednje tri godine dobitnik je Velike zlatne medalje za kvalitet rada, a saradnja sa Republikom Srbijom znači kako deci koja predškolski program pohađaju na maternjem jeziku i pismu tako i njihovim vaspitačima.

- Posebno me veseli poslednjih godina saradnja sa našom matičnom državom Srbijom. Nekoliko godina unazad naša deca učestvuju na Zmajevim dečijim igrama u Novom Sadu i nadamo se da ćemo to odraditi i ove pedagoške godine. Tri godine učestvujemo i na Sajmu obrazovanja „Putokazi“ takođe u Novom Sadu gde smo svake godine osvojili Veliku zlatnu medalju za kvalitet vaspitno obrazovnih ustanova. Tu su sve ustanove od vrtića do fakulteta iz našeg regiona i ta nas nagrada veoma veseli. Pored aktivnosti sa našom matičnom državom imamo i brojne aktivnosti ovde kao što je ona u okviru Zajedničkog veća opština i projekta „Mališani u Beogradu“ gde su uključena sva deca koja u vrtićima pohađaju program na srpskom jeziku, preko 100 predškolaca. Takođe, tu je i Dečija olimpijada koju provodi županijsko Veće srpske nacionalne manjine, a ove godine domaćin je naš vrtić i očekujemo oko 160 učesnika. Jako lepa manifestacija i mogućnost da se naša deca druže i upoznaju, ne samo deca, nego i vaspitači. Ove nas manifestacije posebno vesele, jer obuhvataju sve naše vrtiće i veći broj dece – ističe Latas.

Proširen Dečiji vrtić „Mali princ“ u Dalju

Prošle godine je vest da se broj novorođenih beba u opštini Erdut iz godine u godinu povećava obradovala mnoge. Ovaj „bebi- bum“ prouzrokovao je nova finansijska ulaganja u proširenje vrtića. Opština Erdut u saradnji sa Ministarstvom za demografiju, mlade, porodicu i socijalnu politiku Republike Hrvatske realizovala je projekat vredan milion i 300 hiljada kuna. U novembru prošle godine započeli su građevinski radovi koji su uspešno završeni i dečiji vrtić „Mali princ“ sada raspolaže mnogo većim kapacitetom koji zadovoljava potrebe mesta Dalj.

- Dogradnja dečijeg vrtića Dalj je završena te su novi upisi i nova pedagoška godina započeli u proširenom objektu. Prvi put je formirana jaslička grupa u kojoj ima petnaest dece, a u ostalim grupama još je 60 mališana. U Bijelom Brdu u vrtiću je 32 dece te nas raduje da smo premašili broj od 100 mališana i da je opravdana dogradnja vrtića kojom smo zadovoljili potrebe naših roditelja. Dogradili smo deo u kojoj se nalazi prostorija za decu koja pohađaju predškolski program te manja višenamenska sala od 80 kvadrata. Novi deo je spojen sa starim delom zgrade. Predstoji nam još uređenje dvorišta, koje bi trebalo biti završeno do kraja godine te bi zvanično predstavljanje novog dela vrtića građanima i korisnicima bilo u sklopu obeležavanja Dana opštine. Time je zatvorena jedna značajna investicija, a planiramo da krenemo i u nove projekte opremanja oba naša vrtića, jer znamo da se vrtić u Bijelom Brdu nalazi u osnovnoj školi i pokušaćemo da ga opremimo i što bolje prilagodimo deci – objašnjava načelnik opštine Erdut Jugoslav Vesić.

Dečiji vrtić u Dalju unutrašnjost

Ukupan iznos građevinskih radova proširenja i adaptacije daljskog vrtića je milion i 600 hiljada kuna od kojih je 950 hiljada finansiralo Ministarstvo za demografiju, dok je opština učestvovali sa 40 odsto sredstava. Izvođač radova je bila vukovarska firma „Planum-građenje“, ali načelnik ističe da je opština sve vrema bila uključena u proces izgradnje. U novom objektu roditelji mališana imaju mogućnost na izbor predškolskog programa, odnosno da decu upišu na program na srpskom jeziku i pismu ili redovnom hrvatskom programu.

- Sva deca idu zajedno, a odvajaju se tek u predškolskoj grupi gde se roditelji opredeljuju za model školovanja. Tako dobijamo grupu koja se priprema za nastavu po modelu „A“ na srpskom jeziku i pismu i prema redovnom programu. Smatramo da ovo jako dobro funkcioniše. Ove godine u Dalju po modelu „A“ upisujemo 13 mališana, a u redovan predškolski program ide sedmoro dece - dodaje načelnik Vesić.

 

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.