Obogatili školsku biblioteku sa 250 novih knjiga

Ovih dana biblioteka Osnovne škole u Negoslavcima primila je donaciju od 250 knjiga iz Odeljenja selektivne nabave Narodne biblioteke Srbije. Reč je o veoma vrednoj građi koju čine lektirni naslovi, naslovi za rekreativno čitanje i stručna literatura namenjena učenicima i radnicima škole.

Donacija knjiga Osnovna škola Negoslavci

Najlepše stvari u životu ponekad se dogode sasvim slučajno ili ne baš sasvim slučajno, ali u dobroj meri su posledica one stare izreke koja kaže da se treba „naći u pravo vreme na pravom mestu“. Naime, 15. novembra, sada već prošle godine, u Zagrebu je održan okrugli sto pod nazivom „Knjižnica za druge i drugačije“  u organizaciji Hrvatskog knjižničarskog društva, odnosno njegove sekcije za manjinske biblioteke, a domaćin je bila Centralna biblioteka Srba u Hrvatskoj.

Na skupu je prisustvovao i bibliotekar iz OŠ Negoslavci Bojan Lazić koji je tamo bio i jedan od izlagača, ali i jedini predstavnik školskih bibliotekara.

– Jedan od izlagača na skupu bila je i načelnica Odeljenja  selektivne nabave Narodne biblioteke Srbije Ivana Nikolić koja je tamo govorila o načinima na koje Narodna biblioteka pomaže ne samo škole u Srbiji nego i školske biblioteke Srba u regionu i dijaspori. Između ostalog pomenula je i kako pomažu jedine tri škole sa nastavom na srpskom jeziku u Hrvatskoj pri čemu je navela OŠ Borovo, Gimnaziju u Vukovaru i još jednu školu, sada ne mogu da se setim koju. U pauzi sam joj prišao i upoznao je sa činjenicom da je broj škola u Hrvatskoj sa nastavom na srpskom jeziku mnogo veći, odnosno da postoji 21 škola u kojoj se nastava odvija na srpskom jeziku po modelu A, jedna po modelu B i oko 47 po modelu C. Ona je bila malo zatečena jer taj podatak nije znala, ali u svemu tome meni je bila zanimljiva činjenica da je Narodna biblioteka voljna da pomaže i tako smo se dogovorili oko svega što je kasnije usledilo – ispričao je ukratko Lazić kako je došlo do ove saradnje.

Dogovoreno je da pomoć Narodne biblioteke bude usmerena na ono što je školi u Negoslavcima zaista potrebno. Iako je školska biblioteka prilično dobro snabdevena školskom literaturom, nedostaje joj knjiga savremenih srpskih pisaca koji su nakon kurikularne reforme uvedeni u školsku lektiru.

Donacija knjiga Osnovna škola Negoslavci Bojan Lazić
Bojan Lazić

– Kasnije sam joj, u korespodenciji koja je usledila nakon nekoliko dana, dostavio spisak lektirnih naslova iz novog kurikuluma i napomenuo da bi nam pomoglo sve što može da na nam dostavi i iz stručne literature, kao što su enciklopedije, leksikoni, atlasi, rečnici i ona je vrlo brzo na to odreagovala i već polovinom decembra javila da je sakupila određenu količinu knjiga za OŠ Negoslavci. I evo, knjige su sada tu. Dobili smo 230 naslova, odnosno ukupno 250 knjiga od kojih su 95 procenata potpuno nove, odnosno to su nova izdanja i do sada nekorištene knjige što je za nas donacija od neprocenjive vrednosti – napominje Bojan Lazić.

On ističe da je ovo dobar put i za ostale škole jer verovatno ni druge škole nisu znale da Narodna biblioteka Srbije na ovaj način pomaže srpske škole u regionu i dijaspori.

– To je odličan način da se školske biblioteke opreme kvalitetnom lektirnom građom zahvaljujući ovakvim donacijama Narodne biblioteke Srbije koja je očigledno spremna da pomogne i to u vrlo kratkom periodu – kaže Lazić koji i ovim putem izražava svoju i zahvalnost Osnovne škole Negoslavci Narodnoj biblioteci Srbije i načelnici njenog Odeljenja selektivne nabave Ivani Nikolić.

Komentariši