Ocenjeno ukupno 218 uzoraka meda

Proglašeni su rezultati sa ovogodišnjeg 15. ocenjivanja meda u Vukovaru u organizaciji Pčelarskog saveza Vukovarsko-sremske županije i Pčelarskog udruženja Kornakum.

Slavko Bubalo 09.10.2023.

Nakon što je 24. septembra izvršeno ocenjivanje kvaliteta meda u Vukovaru su 8. oktobra proglašeni rezultati i dodeljena zlatna, srebrna i bronzana odličja učesnicima i proglašeni ukupni pobednici. Bilo je ovo 15. po redu organoleptičko ocenjivanje meda u Vukovaru koje je, istakli su organizatori, više nego ikada do sada imalo međunarodni karakter. Ocenjivači su imali zadatak da procene kvalitet 218 pristiglih uzoraka meda.

- Samo iz Srbije stiglo nam je 15 uzoraka meda, iz Bosne i Hercegovine 16, iz Crne Gore dva uzorka i iz Makedonije, što mi je posebno drago, jedan uzorak. Taj makedonski uzorak je jedan od najbolje ocenjenih medova, dobio je ukupno 25 poena. Nažalost nije dobio pehar, ali je među najbolje ocenjenim. Dakle, iz inostranstva nam je stiglo oko 15 posto uzoraka, a to znači da su pčelari iz okruženja prepoznali naš rad i da veoma rado dolaze ovde i donose svoj med na procenu. Isto je i u Hrvatskoj, pčelari ovde donose med iz Metkovića, iz Dalmacije, sa naših jadranskih ostrva, iz Zagorja, Virovitice, Varaždina, Zagreba, Velike Gorice, Vinkovaca, a naravno većina meda je sa ovog našeg područja i mi smo veoma zadovoljni. Medovi su odlično ocenjeni, a ocenjivači su na delu pokazali svoju objektivnost – ističe predsednik Pčelarskog udruženja Kornakum Borivoj Grbić.

Najbolje ocenjen med je onaj koji je doneo Božo Đurđević iz Garešnice koji je za medljikovac dobio 25 poena i nagrađen je peharom. Najbolje ocenjena pčelarka je Blaženka Knežević koja već po tradiciji donosi najveći broj uzoraka. Od 13 prijavljenih uzoraka gazdinstvo Knežević dobilo je 11 zlatnih i po jednu srebrnu i bronzanu medalju. Najbolje ocenjen inostrani med je med Radomira Vlače iz Sečnja kod Zrenjanina. Iako, kada je med u pitanju godina nije bila obećavajuća pčelari su ipak uspeli da proizvedu dobar urod i kvalitet meda.

- Prošle godine imali smo 88 uzoraka bagrema što je velika količina i bilo ga je teško oceniti. Ove godine imali smo 38 uzoraka što znači da te paše u našim krajevima gotovo da i nije bilo. Bagrema je bilo u zapadnoj Slavoniji i oni su nam poslali te uzorke. Početak godine bio je jako loš, vremenski uslovi katastrofalni zbog kiše koja je nemilice padala 15 dana i bagrema je bilo jako malo. Na kraju nas je izvukao suncokret koji je ove godine stvarno dobro medio – objašnjava Grbić.

Kornakum Vukovar med

Udruženje redovno održava kontakte sa pčelarskim udruženjima iz okruženja tako da su ove godine njegovi članovi bili na gostovanju u Melencima u zrenjaninskoj opštini. Na taj način razmenjuju iskustva i jedni od drugih uče. Iako se i u drugim mestima u Hrvatskoj vrše ovakva ocenjivanja po broju uzoraka Vukovar je daleko nasjprestižnija lokacija.

- Mi zaista dobro radimo, ali veoma važnu ulogu u tome ima i finansijska podrška Grada Vukovara koji nas podržava kroz svoje projekte s čime smo jako zadovoljni. Ove godine pomoglo nam je i Zajedničko veće opština zahvaljujući kome smo dobili bele mantile sa logom udruženja i značkom sa imenom i prezimenom tako da sada izgledamo kao jedna prava pčelarska reprezentacija – kaže kroz osmeh Grbić.

Dodeli medalja i pehara prisustvovao je i predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić koji se tom prilikom, među brojnim govornicima na ovom skupu takođe obratio pčelarima i obećao podršku ove srpske manjinske institucije u daljem radu udruženja Kornakum.

Med koji su ocenjivači procenili nakon ove manifestacije biće podeljen, odnosno poklonjen dečjim vrtićima, sportskim klubovima i pojedincima u potrebi tako da osim takmičarskog ova manifestacija ima i svoj humanitarni karakter.

Tagovi