Održan 24. Međunarodni festival folklora u Borovu

Folklorna društva iz zemalja u okruženju okupila su se u Borovu na Međunarodnom festivalu folklora.

Slavko Bubalo 27.06.2023.
KUD Branislav Nušić Međunarodna smotra folklora

Već pune 24. godine i to u kontinuitetu u Borovu se okupljaju društva koja neguju kulturnu tradiciju i običaje naroda koje predstavljaju. Pored društava iz borovskog okruženja Međunarodni festival folklora održan 24. juna, okupio je i društva iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Gosti su stigli iz Piskavice kod Banja Luke, iz Dobrnje kod Tuzle i iz Čačka, a pored Borova kao domaćina iz komšiluka su stigli Mađari iz Dalj Planine i Ansambl narodnih igara iz Vukovara.

- Uspeli smo da zadržimo kontinuitet i pored svih ograničenja koja su bila u protekle dve godine i drago mi je da je Borovo po 24. put domaćin našim prijateljima kako iz našeg okruženja tako i iz BiH i Srbije. Nije to lako pripremiti i sa pripremama krećemo već u februaru. Odabiramo učesnike i dogovaramo se s njima, ali problema uvek ima jer često se dogodi da nam neko društvo otkaže nedelju ili dve uoči festivala, onda ubrzano tražimo zamenu. Naravno, niko to ne uradi namerno, jednostavno iskrsnu neki problemi i to je tako. Međutim, važno je da se mi uvek snađemo i da festival živi sve ove godine – kaže predsednik KUD-a „Branislav Nušić“ Rado Bosić.

Gosti su zadovoljni organizacijom i prijemom, a što je najvažnije u Borovu se osećaju kao kod kuće. Tokom susreta na različitim manifestacijama izgradili su neraskidive veze i prijateljstva.

- Saradnja sa Borovom traje bar dvadeset godina, a meni je ovo treći put da dolazim na ove prostore. Bili smo u Silašu i u Boboti, a danas smo evo ovde u Borovu gde smo zadnji put bili 2018. godine. Naravno, dolazili su i oni kod nas i dugo sarađujemo. Naše društvo ima svoj celovečernji program igara iz Bosne i Hercegovine, zatim imamo program običaja, a kao treći program su nam igre iz regiona. Ove godine pokrenuli smo čak i karnevalski program. Dakle, veoma smo svestrani, imamo mnogo nastupa i upravo smo se vratili sa festivala u Slovačkoj. Negujemo igre iz svih krajeva u kojima žive Srbi, ali naš centralni program su igre iz Republike Srpske, najviše sa Kozare, okoline Banja Luke, ali ima tu i Posavine i tako - kaže sekretar KUD-a „Piskavica“ iz Piskavice kod Banja Luke Mirko Arambašić.

- U Borovo smo došli sa našim prvim ansamblom koji broji dvadeset članova koji su se večeras predstavili sa koreografijom igara iz Makedonije. Saradnju sa Borovom započeli smo pre otprilike šest godina, a ovde smo već treći put. Borovci su naši redovni gosti na smotri folklora koju mi organizujemo u julu tako da već za nedelju dana će oni biti naši gosti. Ovde smo se već takoreći odomaćili, a i oni kod nas više nisu samo gosti jer nas je povezalo jedno lepo prijateljstvo i saradnja - Ističe Edin Bajrić iz KUD-a „Mladi rudar“ iz Dobrnje kod Tuzle.

KUD Branislav Nušić Međunarodna smotra folklora

Iz komšiluka, odnosno iz Dalj Planine stigli su predstavnici Mađara koji takođe godinama sarađuju sa borovskim folklorašima.

- Već 23 godine sam predsednik našeg KUD-a i upravo toliko godina traje i naša saradnja sa Borovom gde vrlo često gostujemo. Mađarska nacionalna manjina ovde ima specifične probleme, sve nas je manje, a u celoj opštini Erdut prema poslednjem popisu ima nas između 350 i 400 duša. Hvala Bogu imamo dece, a najveći problem je što brzo porastu i napuste nas zbog školovanja. Sada imamo jednu mladu ekipu i malo po malo popravljamo svoj kadar, nošnje i sve što treba. Roditelji su nam podrška i bez njih bi bilo jako teško. Za sada imamo samo folklornu sekciju iako smo ranije imali i tamburaše, ali teško je to održati zbog već navedenih problema – kaže predsednik KUD-a Petefi Šandor iz Dalj Planine Imra Huđik.

Problemi se ne mogu izbeći, ali oni su tu zato da budu rešeni i zaboravljeni već na prvom sledećem nastupu. Tako je bilo i te subotnje večeri u Borovu. U prevrućoj školskoj sportskoj dvorani, koju je publika ispunila do poslednjeg mesta, na sceni su se smenjivali učesnici, a njihovi nastupi redovno su ispraćani velikim aplauzima.