Održan pomen za nastradale civilne i vojne žrtve rata u Borovu

Parastosom na mesnom groblju i polaganjem venaca održana je komemoracija za sve žrtve rata u Borovu u periodu od 1991 – 1996. godine.

Srđan Sekulić 15.09.2020.
Žrtve rata u Borovu parastos naslovna

Organizator komemoracije bilo je Veće srpske nacionalne manjine opštine Borovo koje gotovo od svog osnivanja organizuje ovaj parastos svake godine 15. septembra, na dan kada je najviše meštana Borova stradalo tokom proteklog rata.

- Vreme prolazi, svet se menja, a mi smo ostali zaleđeni u devedesetim godinama prošlog veka. Ništa ne može nadoknaditi gubitak bližnjih, sećanja na teške trenutke uvek su sveža. Zato je potrebno da imamo razumevanja za porodice žrtava, da ih vidimo, čujemo i da im pomognemo koliko je u našim mogućnostima. Nažalost, još uvek je srpska zajednica kolektivni krivac za raspad Jugoslavije, a civilne žrtve srpske nacionalnosti ne postoje. Naši životi, bez obzira na godine, spol kao i naša imovina su tretirani kao legitimni vojni ciljevi, civili su proterivani, imovina pljačkana i paljena. Nikad nismo čuli šta je preduzela mlada hrvatska država da zaštiti hrvatske državljane srpske nacionalnosti. Živimo i dalje sa nadom da će se savremeno hrvatsko društvo osloboditi navika totalitarnih režima koje tako često kritikuju, da će iskreno, svakom od nas pristupiti kao ravnopravnom hrvatskom državljaninu. Danas se sećamo i palimo sveće za sve naše sumeštane i Srbe i Hrvate koji su tragično stradali u poslednjem ratu – rekao je između ostalog u svom obraćanju predsednik VSNM opštine Borovo Dušan Latas.

Žrtve rata u Borovu parastos

U uvodnom delu sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve održalo je parastos za sve nastradale meštane Borova pred spomenikom koji je podignut 2011. godine i na kojem se nalazi 54 imena. Nakon parastosa položeni su venci više delegacija i predstavnika različitih srpskih udruženja i institucija kao i organizacija koje deluju na području opštine Borovo.