Održano takmičenje učenika u poznavanju srpskog jezika

U Jagodnjaku je u četvrtak 24. maja održano takmičenje učenika osmih razreda u poznavanju srpskog jezika i književnosti. Učestvovalo je 29 učenika iz škola sa nastavom na srpskom jeziku i ćiriličkom pismu sa područja Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije.

Slavko Bubalo 25.05.2018.
takmičenje učenika u poznavanju srpskog jezika Jagodnjak

Pre početka takmičenja učenicima se obratila predsednica Odbora za obrazovanje Zajedničkog veća opština prof. Milica Stojanović koje je rekla da cilj ovog takmičenja nije samo pobeda i nagrada već pre svega da se deca druže i da vide da su deo jedne šire slike i priče te da je briga o očuvanju svog materinjeg jezika i pisma nešto najsvetije i najplemenitije.

- Ljubav prema svom jeziku je u stvari ljubav prema majci koja vas je rodila i u tome nema ništa loše. Jedino na svom jeziku čovek može da izrazi svoje najtananije i najdublje misli i obaveza je svih nas, profesora, učitelja, roditelja i dece da učinimo sve kako bi ono što su nam naši preci ostavili u nasleđe očuvali. Drago mi je što se ove godine takmičenje održava baš ovde u Jagodnjaku i nadam se da će ovakva dešavanja podstaći roditelje da svoju decu i dalje upisuju na nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu – rekla je tom prilikom Milica Stojanović.

Učestvovalo šesnaest škola

Organizator ovog takmičenja, koje je poprimilo već tradicionalni karakter, je Zajedničko veće opština, a ove godine učestvovalo je čak šesnaest škola.

- Mislim da su naši učenici svesni koliko je očuvanje materinjeg jezika i pisma važno, a shvataju to i njihovi roditelji. Treći, vrlo važan, faktor su i profesori srpskog koji svaki čas jezika treba da započnu motivišući učenike da razvijaju ljubav prema svom jeziku. Očuvanje jezika i pisma je i uslov našeg opstanka. Znamo da su kroz istoriju Srbi imali i mnogo većih i težih problema i opet su pronašli način da se održe, verujem čvrsto u našu vitalnost koja će nam pomoći da se održimo i danas – rekla je profesorka srpskog jezika u vukovarskoj Gimnaziji Ljiljana Bajac Nikolić koja je učestvovala u pripremi i realizaciji ovog takmičenja.

Najbolji osnovci iz Borova naselja i Bršadina

Pred učenicima je bio test od 40 pitanja, a svako od njih nosilo je jedan bod. Za rešavanje testa imali su 90 minuta, ali su mnogi od njih odgovore napisali i pre isteka tog vremena.

Malo duže je trajala provera rezultata koji su pokazali da su u poznavanju srpskog jezika i književnosti najbolji učenici iz OŠ Siniša Glavašević iz Borova naselja i učenici OŠ Bršadin, a prvo troje učenika dobilo je na poklon i vredne nagrade.

Prvo mesto osvojila je Milica Arbutina učenica OŠ Siniša Glavašević iz Borova naselja.

- Drago mi je da sam baš na ovom takmičenju osvojila prvo mesto, a i nagrada je vrlo lepa. Ovo mi je prvi put da učestvujem na takmičenju iz srpskog i veoma sam srećna – rekla je Milica koja je za nagradu dobila Rečnik srpskog jezika u izdanju Matice Srpske.

Drugi je bio Vladan Smiljanić iz Bršadina koji je test rešio i predao prvi.

- Razrednica je odabrala nas troje koji najbolje poznajemo srpski jezik i ja sam bio među njima i drago mi je zbog toga. Drago mi je što sam uspešno zastupao našu školu. Učestvovao sam i na takmičenjima iz geografije i biologije na kojima sam imao dosta uspeha. Planiram da se upišem u Opštu gimnaziju u Vukovaru, a posle ko zna. Još uvek nisam o tome razmišljao – kaže Vladan.

Treće mesto osvojila je Miličina školska drugarica Elena Čučković.

- Iskreno, nisam očekivala da ću biti među prvih troje, ali sada sam jako srećna i ponosna i na sebe i na svoju nastavnicu i baš mi je drago što sam učestvovala – rekla je Elena.

Od organizatora ovog takmičenja, Zajedničkog veća opština iz Vukovara, svi učenici su na poklon dobili po olovku sa logom ZVO-a i brošuricu o Vuku Karadžiću u izdanju Vukove zadužbine iz Beograda.

Takmičenje su pratili i savetnik za srpsku nacionalnu manjinu u Agenciji za odgoj i obrazovanje Borislav Đekić i savetnica-nadzornica za srpski jezik Jadranka Radošević.