Opština Borovo zaposlila 30 žena koje će pomagati starima

I u opštini Borovo počela je prvog septembra realizacija projekta “Pomoć u kući za starije i nemoćne osobe – faza 2” u okviru kojeg će se 30 zaposlenih žena brinuti o 180 meštana.

Nikola Milojević 04.09.2020.
zaželi Borovo za portal

Poput mnogih jedinica lokalne samouprave, institucija i udruženja i opština Borovo uključila se u drugu fazu projekta „Zaželi“ koja se odnosni na pomoć u kući za starije i nemoćne osobe. Projekat je predstavljen prvog septembra, a to je ujedno bio i prvi radni dan za 30 žena iz ovog mesta koje će se u narednih godinu dana brinuti o ukupno 180 korisnika.

- Svaka žena ima šest korisnika, a one su zadužene da održavaju čistoću životnog prostora korisnika, da im pomažu u pripremi hrane, prilikom odlaska u prodavnicu, plaćanja računa, odlaska kod doktora ili u apoteku. One će se i družiti sa korisnicima i raditi još neke poslove za kojima se ukaže potreba, a odnose se na pomoć našim starijim i nemoćnim sumeštanima – govori voditelj projekta Miloš Maksimović.

Neke od zaposlenih žena već su radile ovaj posao u okviru prve faze projekta, a neke su zaposlene po prvi put. Jedna od onih koje su po prvi put dobile priliku da rade kroz ovaj program je pedesetogodišnja Biljana Sremac.

- Već dugo sam u potrazi za poslom i puno mi znači ovo zaposlenje. Imam ranijeg iskustva u ovakvim poslovima tako da se nadam da će sve proći u redu. Moja mama je jedan od korisnika i sve što sam pomagala njoj pomagaću sada i drugim korisnicima, a još jedna plata u našoj kući će dobro doći – istakla je Biljana prilikom prvog sastanka pred odlazak na teren koji je održan u maloj sali Kulturnog centra u Borovu.

Na konkursu za posao se prijavilo šezdesetak žena i više od dve stotine potencijalnih korisnika. Nosilac projekta je Opština Borovo, a partneri su Hrvatski zavod za zapošljavanje iz Vukovara te vukovarski Centar za socijalnu skrb. Načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović istakao je prilikom predstavljanja projekta njegov veliki značaj za ovo mesto.

- Sticajem životnih okolnosti dosta naših starih ostalo je samo jer su njihovi mladi otišli odavde u potrazi za boljim životom. O tim ljudima je potrebno voditi brigu i zato će ove žene raditi jedan fantastičan i odličan posao. Sa druge strane, 30 zaposlenih u jednom projektu nije mala stvar za jedinicu lokalne samouprave kao što je Borovo. Uzimajući u obzir ove dve okolnosti možemo reći da je projekat „Zaželi“ jedna velika stvar i mogu samo da poželim našim zaposlenim ženama da budu dobre i uspešne u poslu koji će obavljati – rekao je Baćanović.

Pored 30 zaposlenih žena, u sklopu projekta zaposlen je i voditelj projekta te asistent voditelja projekta. Ukupna vrednost druge faze ovog programa u Borovu iznosi 2.573.000 kuna, a u potpunosti je finansiran iz Evropskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa „Efikasni ljudski potencijali” za period od 2014.do 2020. godine.