Opština Erdut u potpunosti osvetljena savremenom LED rasvetom

Modernizacija javne rasvete u opštini Erdut obavljena je u sklopu projekta koji je zahtevao ulaganja više od 3 miliona i 600 hiljada kuna. Postavljeno je oko 1 350 LED lampi, a investitor je firma Elos koja je prema vlastitom projektnom predlogu i ESKO modelu finansirala celokupan iznos.

LED rasveta opština Erdut

Ekonomičnost odnosno velike uštede koje će biti ostvarene kroz primenu nove javne rasvete razlog su zašto je načelnik prihvatio predlog i opština Erdut tako postala jedan od pionira među lokalnim samoupravama koje su po ovom modelu u potpunosti modernizovale javnu rasvetu. Krajem septembra projekat je uspešno realizovan i sva naselja opštine osvetljena su najsavremenijom LED tehnologijom.

– Zadovoljni smo ovim projektom i možemo prvenstveno da se zahvalimo firmi Elos koja je ponudila ovaj projekat. Naša ulaganja su nula kuna, a naši partneri su sve finansirali te se naplaćuju iz ostvarenih ušteda. Opština Erdut će kroz uštede koje bude ostvarivala primenom LED rasvete nakon naplate od strane investitora i sama osetiti dobrobit ovog projekta. Radovi na postavljanju javne rasvete realizovani su veoma brzo i kvalitetno. Dobili smo visokoefikasnu LED rasvetu sa dugogodišnjom garancijom – rekao je načelnik opštine Erdut Jugoslav Vesić.

LED rasveta – velike uštede

Projektom je predviđeno da će opština Erdut zahvaljujući savremenoj tehnologiji uštedeti oko 480.000 kuna na nivou jedne godine, odnosno oko 300.000 kuna u potrošnji električne energije te će za troškove održavanja biti potrebno oko 180 000 kuna manje.

– Opština Erdut je ovakvim projektom zakoračila ka budućnosti i prva je među 10 % gradova i opština u Republici Hrvatskoj koji su ovakve projekte uspeli da realizuju. Nakon odluke evropske komisije da se projekti koji su samoisplativi ne finansiraju nepovratnim sredstvima odlučili smo se na iskorak prema jedinicama lokalne samouprave u smeru da predstavimo projekte po ESKO modelu. Mi smo investitori, a opština je naš partner i takav model je dobio pozitivno mišljene opštine Erdut. Projekat se pokazao jako isplativim sa uštedama preko 70%, tako da mislim da načelniku nije bilo teško da donese odluku da se ovaj projekat pokrene – izjavio je direktor firme Elos Zoran Samardžić.

Kvalitet radova i postavljenih LED lampi potvrđuje i nadzorni inženjer Zlatko Galić.

– Provodili smo stručni nadzor nad radovima modernizacije javne rasvete. Radovi su izvedeni vrlo brzo i vrlo kvalitetno. Radi se o veoma kvalitetnoj opremi renomiranih svetskih proizvođača tako da ne očekujemo da će u budućnosti biti bilo kakvih problema – smatra Galić.

Ekonomična, efikasna i ekološka javna rasveta

Javna rasveta odgovorna je za oko 3 odsto od ukupne potrošnje energije u Hrvatskoj. Osnovne preporuke za efikasniju javnu rasvetu i dinamičke uštede su korišćenje napredne tehnologije odnosno energetski efikasnih lampi i u skladu su sa normama koje propisuje Evropska unija. Uz podršku Fonda za zaštitu okoline i energetsku efikasnosti odrađen je veliki deo posla i na taj način su mnoge lokalne samouprave podstaknute da krenu u modernizaciju javne rasvete.

– To je dalo jedan zamah jedinicama lokalne samouprave da se okrenu tom problemu, jer zamena tehnologija prisiljava da se pokrenu u cilju ovakvih investicija. Hrvatska je oko 20 odsto toga završila što je jako uspešno i trenutno je prema ESKO modelu jako puno projekata u izradi. U prednosti su manje opštine, jer veće samouprave poput Zagreba zahtevaju ogromna sredstva – objašnjava Zoran Samardžić.

U opštini Erdut investitor bi nakon osam godina u potpunosti naplatio uložena sredstva. Nakon tog perioda sve ostvarene uštede idu u korist opštinskog budžeta i naravno zaštite životne sredine.