Opština Inđija potpisala sporazum sa ZVO i pomogla Vuteksu

Delegacija opštine Inđija na čelu sa predsednikom ove lokalne samouprave Vladimirom Gakom boravila je juče u Vukovaru.

Jadranka Jaćimović 09.05.2021.
opština inđija zvo vuteks

Radna poseta započela je u Fudbalskom klubu Vuteks - Sloga gde je rukovodstvu ovog kluba uručena donacija u vidu sportske opreme i novčanih sredstava namenjenih za opremanje teretane. Goste iz Republike Srbije primili su predsednik vukovarske organizacije SDSS-a Srđan Kolar i predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić sa saradnicima.

- Sport je veoma važan za odrastanje i sazrevanje čoveka, tu se uči i da pobediš i da gubiš, da padneš, ali i da ustaneš i dostojanstveno slaviš pobedu, ali isto tako da se nosiš i sa porazom. Zaista mi je veliko zadovoljstvo da prvenstveno najmlađima poklonimo kompletnu sportsku opremu, dve garniture dresova, šuškavce, štucne, lopte i mreže. Trudićemo se da pomognemo koliko je god moguće. Inđija je bogata opština i gde god ima srpske dece naravno da ćemo uvek izaći u susret. Kada kažem opština Inđija, sve ovo što smo danas doneli kao i sredstva za opremanje teretane nisu izdvojena iz opštinskog budžeta, nego su ljudi donirali svoje priloge kako bi ovo danas doneli u Vukovar. Suština je da pokažemo da niko ne sme da bude diskriminisan zbog nacionalne i verske pripadnosti ili bilo čega drugog. Tako je u Srbiji i isto tako treba da bude u Hrvatskoj – rekao je predsednik opštine Inđija Vladimr Gak.

Pomoć koju su građani Inđije namenili FK “Vuteks –Sloga” obezbeđena je nakon što su politički predstavnici Srba u gradu na Vuki odlučili da nadomeste barem deo onoga što je ovom fudbalskom klubu uskraćeno, zbog kako sami ističu diskriminacije prilikom dodele sredstava iz gradskog budžeta.

- Fudbalski klub Vuteks –Sloga kada je u pitanju finansiranje iz budžeta grada Vukovara ove je godine diskriminisan. Dobio je četiri puta manje sredstava u poređenju sa klubom Vukovar 91. Tada smo mi iz stranke i ja kao gradski većnik zatražili pomoć matične države. Obratio sam se gradu Inđiji koji je danas realizovao ono što je tada dogovoreno, a to je maksimalna podrška našem klubu – objašnjava predsednik SDSS-a Vukovar i aktuelni kandidat za zamenika gradonačelnika Srđan Kolar koji navodi da neravnopravna podela budžetskih sredstava nije jedini problem i diskriminacija koju ovak klub doživljava, jer se tretira kao srpski.

Opremanje teretane sredstvima koje je donirala opština Inđija pružiće fudbalerima ovog kluba mogućnost da treniraju kao i ostali.

- Nedavno smo imali jedan incident, naši fudbaleri i trener imali su problem vezano za termin u teretani. Uvek imamo na neki način degradaciju u pogledu naših termina i na ovakav način ćemo to izbeći. Zato se možemo zahvaliti predsedniku opštine Inđija Vladimiru Gaku i svima onima koji nam iz Srbije pomažu. Imamo jako dobru saradnju i podršku što nama mnogo znači – kaže Kolar.

Potpisan sporazum o saradnji ZVO-a i opštine Inđija

Nakon što je donaciju uručio rukovodstvu Fudbalskog kluba Vuteks –Sloga predsednik opštine Inđija posetio je Zajedničko veće opština gde je svečano potpisao sporazum o saradnji između opštine koju predstavlja i srpske institucije. U ime ZVO-a sporazum je potpisao predsednik Srđan Jeremić.

- Predsednik opštine Inđija Vladimir Gak je poznati humanitarac koji je i ranije pomagao srpski narod koji živi na teritoriji Hrvatske od Dalmacije i Like do ovog istočnog dela.  Na današnji dan mi smo našu saradnju ozvaničili i na taj način stvorili administrativne temelje za buduću saradnju. Time širimo mrežu saradnika i partnera u Republici Srbiji i gradimo jako dobre temelje za budućnost i dobre odnose sa svim instancama vlasti u matičnoj državi – izjavio je za medije predsednik ZVO-a i kandidat za zamenika župana Vukovarsko-sremske županije Srđan Jeremić koji tvrdi da je i ovim činom potvrđena sve jača podrška koja stiže iz Srbije.

opština inđija zvo

- Po raznim medijima mogu se čuti informacije kako legitimno izabrani predstavnici srpske zajednice nemaju adekvatnu pomoć i podršku matične države. Ovaj današnji događaj i sve što sledi narednih dana, govori u prilog tome da su ZVO i SDSS kao jedina relavantna politička srpska opcija u Hrvatskoj prepoznati od strane matične države. U tom smislu nam se pruža pomoć i podrška kako bi homogenizovali ovaj narod koji je ostao ovde, da zajednički delujemo i radimo. Samo na takav način možemo odgovoriti na sve izazove, a to je pre svega očuvanje nacionalnog identiteta, a potom i zapošljavanje, privredni razvoj i prosperitet područja na kojem žive Srbi – izjavio je Jeremić.

I Vladimr Gak ističe značaj privredne saradnje za dobrobit kako Srba tako i svih stanovnika koji žive na području gada Vukovara.

- Ovaj sporazum će još da motiviše sve nas koji živimo u Inđiji da pomognemo Zajedničkom veću opština i svakom čoveku koji živi na ovom području. Inđija je jedna od najrazvijenijih opština u Srbiji, poslednje četiri godine potpisali smo 12 novih investicija i sigurno može da se pronađe prostor za poslovnu saradnju i na ovoj teritoriji. Naravno da nam je prioritet da pomognemo srpskom narodu ovde, ali ako uspemo da dovedemo investiciju sigurno će i neko od Hrvata koji ovde žive imati koristi od toga. Nećemo ni jednu vrstu saradnje ostaviti po strani, ali svi živimo od plate. Ne možemo živeti od toga kako igramo folklor, ali možemo lepše igrati i biti lepše obučeni u fudbalskom klubu ukoliko dovedemo firmu koja će poslovati u Vukovaru – istakao je Gak.

Ovo je četvrti sporazum o saradnji koji je Zajedničko veće opština potpisalo sa gradovima i opštinama iz Republike Srbije. Saradnja je na ovakav način ozvaničena i sa Novim Sadom, Suboticom i opštinom Stara Pazova.