Osječki Srbi konačno dobili Kulturni centar

Multifunkcionalna zgrada Srpskog kulturnog centra u Osijeku svečano je otvorena 24. maja.

Dušan Velimirović 27.05.2024.

Kroz istoriju, osječki Donji grad naseljavao je veliki broj Srba. I danas, uz donjodravsku obalu nalaze se građevine iz Austrougarske Monarhije koje ovaj kraj razlikuju od ostatka grada. Ovde se nalazi i barokni Hram Uspenja presvete Bogorodice, poznat još kao i Osječka Lazarica, osveštan 1750. godine. Sada, u neposrednom komšiluku, osječki Srbi imaju prostor u kojem mogu da se okupljaju, ali i uživaju u različitim kulturno-umetničkim programima. Srpski kulturni centar, otvoren je 24. maja, na mestu starog parohijskog doma koji je zaklada Jovana i Jelisavete Lalošević iz 1897. godine.

Stara kuća porušena je 2020. godine, a na istom mestu dve godine kasnije započela je izgradnja novog objekta. Investitori su Srpska pravoslavna crkvena opština Osijek i Srpsko narodno veće koji su i zajednički vlasnici objekta.

- Otvorili smo vrata jednom novom i lepom zdanju na staroj i važnoj lokaciji, starog parohijskog doma Srpske pravoslavne crkve u Osijeku. Otvorili smo ga sa verom da će nadoknaditi ono čega nije bilo i da će obezbediti ono što žele građani Osijeka srpske nacionalnosti i svi oni kojima je stalo da s njima podele vrednosti koje će se ovde negovati i stvarati u sferi kulture, obrazovanja, književnosti, umetnosti ili rasprava o temama od opšteg interesa za grad ili šire područje Osječko-baranjske županije - navodi predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac.

Ovo je jedan u nizu objekata srpske zajednice širom Republike Hrvatske koji je otvoren u prethodnom periodu.

- To ima velik značaj zato što srpskih domova dugo nije bilo i velik značaj zato što će se ljudi imati gde okupljati i gde će moći slati svoju decu, gde će moći sami dolaziti i pozivati svoje prijatelje i gde će bez straha moći deliti sve ono što je od važnosti za njih, njihov identitet, ali istovremeno važno i za suživot građana Osijeka u celini - istakao je Pupovac.

Prostor za sve institucije sa srpskim predznakom

Prostor Srpskog kulturnog centra koristiće različite ustanove sa srpskim predznakom sa područja Grada Osijeka kao i Osječko-baranjske županije.

- Mi dosad, kao županijsko Veće srpske nacionalne manjine, nismo imali svoj prostor, bili smo u najmu, kao i druge organizacije sa srpskim predznakom. Ovaj centar nam donosi prostor i uslove za rad. Usluge ovog prostora moći će da koriste sve srpske institucije u gradu. Dok smo bili u najmu, imali smo mali prostor od dve kancelarije, a ovde već danas imamo uslove za pozorišnu predstavu. Omogućena su nam dešavanja poput prikazivanja filmova, pozorišnih predstava i likovnih kolonija. Prostor je velik i moći će se veoma dobro iskoristiti za očuvanje srpske zajednice u Osijeku. Imamo plan da deo aktivnosti koje su se do sada odvijale u Belom Manastiru prebacimo ovde - kaže predsednik Veća srpske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije Zoran Milošević.

Prilikom svečanog otvaranja, uz Milorada Pupovca i Zorana Miloševića, okupljenim gostima obratio se i episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim, dok su u kulturno-umetničkom delu programa učestvovali prvakinja Narodnog pozorišta iz Beograda Vanja Milačić, Muzičko-horska sekcija osječkog pododbora SKD „Prosvjeta“ i Tamburaški sastav „Dunavske zore“. Bila je ovo prilika da se okupe i lokalni Srbi kako bi uživali u programu.

- Ovo mnogo znači za našu zajednicu jer do sada nismo imali ovakvo mesto gde bi se okupilo društvo. Ovde mogu da dođu i gosti drugih nacionalnosti kako bismo se podružili ili išli u hram. Za svaku zajednicu ovakav jedan dom znači mnogo. Kad god me pozovu, odazovem se na ovakva dešavanja. Lepo je da se družimo, mnogo nas je ovde samih, u inostranstvo su otišla deca, ne samo srpska, već i drugih nacionalnosti, tako da su za nas starije ovakva druženja veoma vredna jer u njima pronađemo utehu što su nam najmiliji hiljadu kilometara daleko - priča nam Kata Lekić iz Osijeka.

Iz Srpskog narodnog veća najavili su skori završetak radova na novim srpskim kulturnim centrima širom Hrvatske. Uskoro završava prva faza na centru u Zagrebu, a kulturne centre će dobiti i Srbi u Slatini, Okučanima i Zadru.