Osmomartovski Noćni marš prvi put organizovan u Osijeku

Nakon što je pre sedam godina feministički kolektiv fAKTiv prvi puta pokrenuo protesnu manifestaciju Noćni marš, ove je godine jedan od gradova domaćina bio i Osijek.

noćni marš osijek
Foto: Fejsbuk Noćni marš Osijek

Međunarodni Dan žena Osmi mart slavi se širom planete, a ovaj dan prilika je i da mnoge žene javno iskažu svoje stavove. Još 2016. godine u Zagrebu je pokrenut Noćni marš kako bi se ukazalo na nejednak položaj žena u društvu. Nakon Zagreba, narednih godina pridružile su se aktivistkinje iz Splita, Rijeke, Pule i Zadra, a od ove godine na spisak je dodan i Osijek.

Inicijator osječkog marša je Srpski demokratski forum uz podršku fAKTiva i zajedničku organizaciju udruženja Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Dkolektiv, Mladforma, Nansen dijalog centar, PLANtaža i Zaklade Spajalica.

– Ženske teme i teme marginalizovanja i demarginalizovanja čine važan deo u delovanju Srpskog demokratskog foruma. Žene su nam jedna od glavnih ciljanih grupa pa gledamo da na što više načina pružamo podršku u borbi za ista prava, kao na primer kroz naše radionice u okviru ženske akademije Kata koja ima veoma uspešan odziv. Večeras smo bili jedna od niza organizacija koje su zajedno pokrenule neformalnu inicijativu Noćni marš Osijek – priča voditelj programskih aktivnosti Srpskog demokratskog foruma Vasilije Vranić.

Okupljanje aktivistkinja i kolega koji su došli da daju podršku, započelo je na glavnom osječkom Trgu Ante Starčevića odakle se Kapucinskom ulicom i Evropskom avenijom marširalo ka Parku kralja Držislava gde je održan prikladan program. Učesnici protesta su imali mnoštvo kreativnih i zanimljivih transparenata, a nekoliko neumornih aktivistkinja je za vreme šetnje animiralo učesnice i učesnike skandiranjem putem megafona.

„Vreme je za društvene promene“

Program na Trgu kralja Držislava započeo je govorima mlade novinarke Katarine Bošnjak i direktorke Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Natalije Havelke, a nastavljen je čitanjem pesme osječke pesnikinje Marijane Radmilović u interpretacije njene mlađe koleginice Valentine Stantić Koić koja je, nakon što je vokalni ansambl Brevis izveo pesmu Džinksa „Tamo gdje je sve po mom”, zatvorila program čitanjem jedne svoje pesme.

noćni marš osijek
Foto: Fejsbuk Noćni marš Osijek

– Sad kad je sve prošlo, mogu reći da sam zadovoljna jer su građanke i građani Osijeka i šire pokazali da je ovaj grad zaista progresivan i to je dobra poruka. Možemo da koristimo različite demokratske alate poput aktivističkih intervencija kao što je Noćni marš ili bilo koji drugi oblik protesta da ukažemo na sve one nepravilnosti koje nas žuljaju unutar sistema. Ako o tome ne progovaramo, stvari se neće menjati. Mislim da je vreme za društvenu promenu i jako sam srećna i ponosna što smo na prvom ovakvom protestu u Osijeku prošetali centrom grada i što smo poslali poruku da smo za društvenu i rodnu ravnopravnost i da smo za društvo koje je raznoliko, solidarno i koje uvažava različitosti – kaže u ime organizatora Mirna Šmit koja je uz Dariju Valter bila voditeljka programa.

Mirna kaže kako je aktivizam još jedna od stavki koja je centralizovana i da je zagrebačka scena najjača, ali da misli da je vreme da se svi umrežavaju.

– Ovo su zapravo pojedinke koje se dugo u svojim organizacijama bave pitanjima ženskih prava očito podstaknute novotalasnim društvenim pojavama koje su vidljive, ne samo u Republici Hrvatskoj, nego i u čitavoj Evropi, koje po krinkom demokratije pokušavaju da dokinu prava određenim društvenim grupama. To je i bio povod da se okupimo, ali još uvek ima prostora za zajednički rad. Aktivizam iziskuje mnogo slobodnog vremena i mislim da je to naš resurs koji moramo da pružimo zajednici jer ako je ne razvijamo mi, neće niko drugi – zaključuje Mirna Šmit.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.