Osnovna škola iz Jagodnjaka ugostila decu iz pet evropskih zemalja

U sklopu posete Jagodnjaku deca i nastavnici iz Portugala, Španije, Turske, Slovačke i Italije sa svojim domaćinima su, između ostalog, posetili i Zajedničko veće opština u Vukovaru.

Erasmus Jagodnjak Zajedničko veće opština Vukovar

Ovo je za Osnovnu školu Jagodnjak drugi veliki Erasmus plus projekat, a osim njih učestvuju i kolege iz Portugala, Španije, Turske, Slovačke i Italije. Više od 40 učenika i nastavnika, osim lepota Baranje, imali su priliku i da se upoznaju sa okolnim mestima poput Osijeka i Vukovara.

– Posetili smo sve zemlje učesnice, a mi kao finalna država završavamo ovaj projekat koji nosi naziv „Muzika je ono što nas spaja“. Kroz pesme smo pokušali da obradimo sve najveće svetske probleme. Pod tim mislim na glad, siromaštvo, različitosti, izbeglice, rat i slično. Tema naše današnje posete Vukovaru su izbeglice i rat. Nakon posete Zajedničkom veću opština, prošetali smo centrom grada, a potom smo obišli Vodotoranj i Muzej vučedolske kulture. Vreme nam je najveći problem jer niko nije očekivao da će u maju biti ovoliko kišnih dana, ali nas je ipak pomazilo. Do sada smo obišli Osijek, a planiramo ih voditi još u Kopački rit, dvorac Tikveš i Bizovačke toplice kao i na različite sportsko-rekreativne aktivnosti – priča direktorka Osnovne škole „Jagodnjak“ Antonia Mioč.

U sklopu posete Zajedničkom veću opština, učenici i nastavnici slušali su o istorijatu i sadašnjim aktivnostima ove institucije, a upoznati su i sa radom TV produkcije ZVO, časopisa Izvor, portala Srbi.hr, Radio Dunava, Srpskog kulturnog centra i biblioteke Zaharija Orfelin. Bila je to prilika da gosti iz inostranstva saznaju delić onoga što se svakodnevno događa u institucijama srpske zajednice u Hrvatskoj.

– Ovi mi je prvi put da sam u Hrvatskoj, država je prelepa, svi se lepo odnose prema nama. Kad smo mi bili domaćini bavili smo se nacionalnim integritetima i pokušali smo prikazati socijalne aspekte života kroz muziku – objašnjava učitelj Feran iz Valensije doprinos na ovom projektu škole u kojoj predaje prirodne nauke.

– Već sam bila ranije u Hrvatskoj, ali prvi put sam u ovom delu države. Sviđa mi se ovde, ranije sam čula dosta toga, pogotovo o ratu u Vukovaru. Veselim se razgledanju grada. Na projektu u Slovačkoj bavili smo se nacionalnim identitetom i folklorom. Svi su prikazali nacionalne plesove i pesme – kaže nastavnica engleskog jezika iz Slovačke Katarina Tonkova.

Erasmus Jagodnjak Zajedničko veće opština biblioteka zaharija Orfelin SKC Vukovar

Ovakvi projekti posebno raduju decu jer je to prilika da već u osnovnoškolskoj dobi obiđu mnoge evropske države.

– Bila sam u Portugalu, Turskoj i Slovačkoj, a najviše mi se svidela Turska. U Portugalu smo uglavnom obilazili manastire, a to mi je bilo dosadno, dok smo u Turskoj i Slovačkoj imali zanimljivije aktivnosti. Najviše mi se svidelo razgledanje grada Antalije, bilo mi je neobično jer je potpuno drugačiji nego naši gradovi. U ovakvim programima, stvaraju se i nova prijateljstva sa vršnjacima iz drugih zemalja – iznosi svoje utiske učenica osmog razreda jagodnjačke škole Lana Trivunović koja je zajedno sa svojim kolegama učestvovala u osmišljavanju programskih aktivnosti.

Osim navedenog projekta, ova baranjska škola nedavno je završila sa još jednim Erasmus plus projektom „Moja ekološka škola“ u kojem su bili i koordinatori, a uz njih, učestvovale su i škole iz Poljske, Slovenije i Turske.