Osnovnoškolci se takmičili u poznavanju nacionalne grupe predmeta

U organizaciji Odbora za obrazovanje Zajedničkog veća opština 27. maja u osnovnoj školi „Siniša Glavašević“ u Borovu naselju održano je takmičenje učenika osmih razreda koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu iz srpskog jezika i nacionalne istorije.

Srđan Sekulić 29.05.2019.
srpski jezik i nacionalna istorija takmičenje odbor za obrazovanje zvo borovo naselje

U obe ove grupe učešća je uzelo po tridesetak učenika iz desetak osnovnih škola sa područja istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema.

- Godinama u nazad su direktori osnovnih škola nastave na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu provodili takmičenje iz srpskog jezika. Prošle godine je Odbor za obrazovanje ZVO-a preuzeo inicijativu i dogovorili smo se da ovo takmičenje organizuje naš Odbor i da se takmičenje proširi i na druge predmete tako da su ove godine profesori istorije dali inicijativu da se uz srpski jezik po prvi put organizuje i takmičenje iz nacionalne istorije. To je za nas, naravno, bio hvale vredan predlog kojeg smo i prihvatili – istakla je predsednica Odbora za obrazovanje Zajedničkog veća opština Milica Stojanović.

Kada je srpski jezik u pitanju učenici su imali dvadeset pitanja iz gramatike i isto toliko pitanja iz nacionalne srpske književnosti. U toj kategoriji najuspešnija je bila učenica Nađa Oljača iz Borova, drugo mesto osvojila je Jovana Klajić iz Dalja, a treće mesto Sanja Brocić iz Borova.

Mladi istoričari

Zanimljivo je bilo i takmičenje iz nacionalne istorije, a mentori su odlučili da se ovog prvog puta obrađuje gradivo za 7. razred, odnosno pitanja su bila vezana za događaje iz vremena Prvog i Drugog srpskog ustanka.  U toj kategoriji najuspešniji je bio učenik Gavrilo Goranović iz Bobote, drugo mesto osvojila je Milica Brkić iz Bršadina, a treće mesto pripalo je Davidu Savičiću iz Dalja.

- Meni je izuzetno drago što smo uspeli ovo da organizujemo. Ovo je prvi put da imamo takmičenje iz nacionalne istorije i siguran sam da ćemo isto ovo nastaviti i sledeće godine i u razgovoru sa kolegama očekujem da ćemo imati i takmičenje iz nacionalne geografije. To je jedna predivna stvar kao što je negovanje maternjeg jezika, nacionalne istorije i geografije, ali i svih nacionalnih predmeta. Takođe, drago mi je što su kolege imali razumevanja i što su se odazvali u ovako velikom broju, a velika zahvalnost ide i učenicima koji su se odazvali na ovo takmičenje – naglasio je voditelj županijskog stručnog veća za nastavnike istorije i geografije za srpsku nacionalnu manjinu Novica Gajić.

Najbolji učenici nagrađeni su knjigama „Pravopis srpskog jezika“ u izdanju Matice srpske i delom Milutina Milankovića „Kroz vasionu i vekove“ te besplatnom članskom kartom u biblioteci Srpskog kulturnog centra u Vukovaru, dok su svi ostali od organizatora dobili i diplome za učešće na takmičenju.