Ostrovci verni folkloru

U organizaciji Kulturno-umetničkog društva „Ostrovo“ iz Ostrova i Prosvjetinog pododbora iz ovog mesta održan je Osmi međudržavni festival srpskog folklora pod nazivom „Ostrovo u srcu“.

Srđan Sekulić 05.10.2020.
Ostrovo u srcu ani skd prosvjeta vukovar

Na ranijim festivalima organizovanim u Ostrovu učešća su uzimala i društva iz Srbije i Republike Srpske, međutim to je ovaj put zbog poznatih okolnosti uzrokovanih pojavom koronavirusa bilo neizvodljivo. Ipak, domaćini nisu hteli da odustanu od tradicije pa su se oslonili na domaće snage.

- Do sad je ovo uvek bio međudržavni festival, ali zbog situacije sa pandemijom primorani smo da pozovemo goste samo iz naše okoline. Bez obzira na to, sam program je bio kvalitetan i raznovrstan i zadovoljni smo prikazanim. Čim je dozvoljeno da se možemo okupljati mi smo krenuli sa probama, aktivnosti smo produžili i preko leta kako bismo nadoknadili ono što nismo radili dva meseca prilikom zabrane javnih okupljanja – istakla je sekretar KUD-a „Ostrovo“ i pododbora Prosvjete Snežana Jovanović.

U ovogodišnjem programu festivala učestvovali su KUD „Sloga“ iz Vukovara, Ansambl narodnih igara SKD „Prosvjeta“, SKUD „Jovan Jovanović Zmaj“ Bijelo Brdo, KUD „Đoko Patković“ Bobota i domaćini KUD „Ostrovo“. KUD „Ostrovo“ i pododbor Prosvjete danas imaju pedesetak članova raspoređenih u folklornim sekcijama mlađoj i starijoj. Oni su se i predstavili sa dve koreografije, mlađa sa igrama iz Leskovca i Pčinje, a starija sa koreografijom Igre iz vranjskog polja. Njihovi gosti pred ostrovskom publikom predstavili su se sa Vlaškim igrama, Igrama iz zapadne Slavonije i Šumadije.

Članovi ovog kulturno-umetničkog društva do kraja godine u planu imaju i učešće na festivalima u organizaciji Zajedničkog veća opština kao i da gostuju na programima drugih društava.