Ostrovu s ljubavlju – deca pokazala kako se čuva tradicija

U Ostrovu je 13. aprila održan drugi Festival dečijeg folklora pod nazivom „Ostrovu s ljubavlju“ koji je okupio najmlađe sekcije šest kulturno-umetničkih društava.

Nikola Milojević 16.04.2019.
Ostrovu s ljubavlju

Nakon prošlogodišnje uspešne manifestacije, ove godine održana je druga po redu smotra dečijeg folklora u Ostrovu u opštini Markušica. Organizatori su odlučili da na jednom mestu okupljaju decu polaznike u kulturno-umetničkim društvima, jer upravo na najmlađim članovima društava ostaje čuvanje kulture i tradicije u nekim budućim vremenima.

- Ovakve manifestacije su podstrek za dalje bavljenje sa folklorom i za održavanjem naše tradicije i kulture. Ove godine nastupaju nam sasvim nova društva u odnosu na prošlu, osim nas kao domaćina i KUD-a „Srem“ iz Markušice koji su društvo iz naše opštine i praktično su domaćini kao i mi. Drago nam je da je sve proteklo dobro i da su sva deca su bila odlična. Cilj svega je da očuvamo kulturu srpskog naroda sa ovih prostora i kulturu iz naše matične države. Zato se i trudimo da imamo što više dece i da na njih to prenesemo – kaže Snežana Jovanović iz KUD-a „Ostrovo“ iz istoimenog mesta.

Domaćini su zatvorili ovaj festival Igrama iz Mačve, a pre njih na pozornici Doma kulture koji je bio do kraja ispunjen, smenjivalo se još pet podmladaka drugih KUD-ova. Festival je otvorila mlađa grupa negoslavačkog KUD-a „Bekrija“, a zatim su nastupala deca iz KUD-ova „Srem“ iz Markušice, „Vaso Đurđević“ iz Bršadina pa starija dečija grupa KUD-a „Bekrija“. Pre nego što će domaćini zatvoriti ovaj festival, na bini su nastupila i deca iz Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Obudovca u Republici Srspkoj. Oni su se ostrovskoj publici predstavili svojim Igrama iz Posavine.

- Mi smo česti gosti u Hrvatskoj pogotovo u ovom delu od 1998. kada smo prvi put bili gosti u Borovu, ali smo sada prvi put u Ostrovu. Sa domaćinima smo uspostavili saradnju pre nekoliko godina. Prošle godine su oni bili kod nas u Obudovcu na našoj smotri folklora i nadam se da ćemo i u budućnosti sarađivati – kaže predsednik SPKD Prosvjeta iz Obudovca Milan Nikolić.