Ovogodišnja izložba ručnih radova u Bršadinu održana uz brojne radionice

U organizaciji pododbora Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” Bršadin i sekcije “Svilen konac” 31. marta održana je šesta izložba ručnih radova i starina te prezentacija starih alata, zanata i kućne radinosti.

Jadranka Jaćimović 06.04.2018.
Izložba starina Bršadin

Prošle godine obeležen je mali jubilej, odnosno petogodišnjica održavanja ove izložbe i organizatori s ponosom pričaju o manifestaciji koja prerasta u bršadinsku tradiciju.

- Većina je mislila da u Bršadinu ne može ništa da se pronađe međutim, kada smo zavirili na tavane naših kuća pronašli smo ono što ni sami nismo očekivali, bilo je mnogo starih predmeta. Iz toga se i rodila ideja za ovu izložbu. Prva koju smo organizovali bila je proba i pokazala se kao uspešno dešavanje. Razmislili smo i odlučili da pokušamo od toga da stvorimo manifestaciju i tradiciju organizovanja ovog programa - kaže predsednik bršadinskog pododbora „Prosvjete“ Bojan Lazić.

Ovogodišnja izložba postavljena u prizemlju Doma kulture u Bršadinu bila je nešto drugačija od prethodnih postavki. Pored izložbenog dela, održane su i radionice ukrašavanja vaskršnjih jaja voskom, izrade cvetova od papira, likovna kolonija i sajam domaćih proizvoda.

- Pokušali smo da se zadržimo na onoj niti koja nas vodi proteklih pet godina. Koncept je donekle sličan prošlogodišnjoj izložbi s tim da smo ove godine uključili izložbu ručnih alata, zanata i radinosti naših porodičnih poljoprivrednih gazdinstava. Smanjili smo broj starih izložbenih predmeta kako bi dali značaj radionicama koje smo ove godine pripremili. Radionice su osmislile članice sekcije „Svilen konac“ - priča Lazić.

„Svilen konac“ uz druženje čuva tradiciju i prikazuje Bršadin u lepom svetlu

Sekcija „Svilen konac“ osnovana je 2013. godine i broji petanest članica koje vredno rade na očuvanju tradicije života na selu. Sve stare predmete koje šest godina izlažu verno čuvaju i održavaju, a veštinu ručnog rada koje su i same učile od svojih majki i baka danas prenose na mlađe generacije.

Sve je krenulo iz jednostavne želje za druženjem i ljubavi prema seoskom životu.

- Volimo da se družimo i da neše selo prikažemo i nekom lepšem svetlu i istovremeno sačuvamo našu tradiciju. Želimo da decu upoznamo sa nekadašnjim životom, kako su ljudi nekada živeli i sačuvamo te vrednosti od zaborava. Na ovoj izložbi kroz fotografije možete videti presek svih dešavanja koja smo organizovali prethodnih godina - govori predsednica sekcije „Svilen konac“ Snežana Milinković.

Folklor, likovne i kreativne radionice, sajam...

Izložba ručnih radova i starina otvorena je nastupom dečije grupe Kulturno-umetničkog društva „Vaso Đurđević“ iz Bršadina. Tokom celog dana posetioci su mogli da uživaju u izložbi na kojoj je pored starih ćilima, nameštaja, likovnih radova i cvetova od papira predstavljena i foto retrospektiva poslednjih pet godina izložbe. Radionicu izrade cvetova od papira vodila je Snežana Milinković.

Mladi slikari amateri iz Bršadina učestvovali su na radionici osmišljenoj kao mala likovna kolonija, dok je radionicu ukrašavanja vaskršnjih jaja vodio bršadinski paroh Ljubenko Jović.

radionica Bršadin

Na sajmu su se u sklopu izložbe mogli  pronaći zanimljivi proizvodi kao što su korpe ukrašene dekupaž tehnikom OPG-a Paloma iz Vukovara, proizvodi od aronije OPG-a „Lakobrija Mile“ i proizvodi od lavande OPG-a „Sabadoš“ iz Vukovara.

Tagovi