Ovogodišnje okupljanje na Aleji proteklo uz poruke mira

Na groblju Aleja u Vukovaru gradsko Veće srpske nacionalne manjine organizovalo je komemorativni skup u znak sećanja na poginule u ratu.

Aleja naslovna

Srpska zajednica se po dugogodišnjoj i ustaljenoj tradiciji okuplja prve subote u septembru kako bi odala poštovanje svim poginulima u ratu devedesetih godina u Vukovaru i okolini. Tako je bilo i ovog puta kada je u organizaciji Veća srpske nacionalne manjine 9. septembra organizovan skup nakon liturgije u Sabornoj crkvi svetog Nikole. Okupljanje je počelo parastosom u samom hramu koji je služio paroh negoslavački protojerej-stavrofor Dragomir Živanić.

Skup se nakon toga preselio na srpsko vojničko groblje Aleja gde je kod centralnog krsta održan pomen svim poginulim, ubijenim i nestalim Srbima iz Vukovara, a pomen je služio paroh druge vukovarske parohije protojerej-stavrofor Miljen Ilić. Na Aleji se ove godine okupilo pedesetak ljudi, članova porodica stradalih kao i predstavnika srpskih institucija, udruženja, organizacija i političkih stranaka.

– Ovogodišnja poruka je da svi mi, pa i žrtve koje su izgubile svoje živote, treba da imaju mir. Žrtve treba da imaju mir pred Bogom, a mi da živimo dalje u miru u ovom gradu kako bi nam život bio lakši sa svim ljudima koji ovde sa nama žive – kaže predsednik Veća srpske nacionalne manjine grada Vukovara Zoran Rokvić koji je na tu funkciju stupio nakon nedavno održanih manjinskih izbora i koji je ove godine po prvi put održao govor na Aleji.

Liturgija u crkvi Aleja
Parastos u crkvi

– Veće srpske nacionalne manjine i Samostalna demokratska srpska stranka već dugo se zalažu da se sudbine nestalih rasvetle kako bi porodice mogle negde da zapale sveću za svoje najmilije. Ovde se okupljamo kako bi odali počast svim stradalima i nestalima u ratnim dešavanjima. Ne smemo zaboraviti ko smo, šta smo i gde smo i u tim potragama ne smemo da izgubimo sebe i treba da mislimo na budućnost našu, ali i sledećih naraštaja – rekao je u svom govoru Rokvić uz poruku da je svima neophodan mir.

Na samom kraju obeležavanja vence su položili organizatori, a uz njih i predstavnici Udruženja srpskih porodica civilnih žrtava Protiv Zaborava, Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru, Zajedničkog veća opština, Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije, gradske organizacije Samostalne deomokratske srpske stranke, vukovarskog pododbora Srpskog kulturnog društva Prosvjeta, udruženja penzionera iz Vukovara i Borova naselja te Demokratskog saveza Srba.

Nakon zajedničke molitve i položenih venaca učesnici ovogodišnjeg pomena zajedno su u koloni prošetali Alejom što je takođe jedan ustaljeni oblik prisećanja na stradale. Komemoracije se svake godine održavaju početkom septembra jer su upravo tada počela najveća ratna razaranja, a ljudi masovno gubili živote u ratu čije su posledice i rane žive i danas, više od trideset godina nakon prestanka ratnih dejstava. Brojni problemi koje je srpska zajednica imala u godinama nakon rata prisutni su i danas. Ne postoji jedinstveni spisak poginulih i okolnosti pod kojima su stradali, puno porodica još uvek traži svoje nestale, a za zločine i ubistva pre početka i za vreme trajanja rata još uvek niko nije odgovarao.