Parastos za 57 ubijenih iz sedam sela opštine Biskupija

U porti manastira Lazarice na dalmatinskom Кosovu, ispred spomen-krsta sveštenstvo i monaštvo Eparhije dalmatinske služilo je parastos u znak sećanja na sve nevino postradale meštane srpske nacionalnosti iz Biskupije, Orlića, Mrkovca, Riđana, Vrbnika, Zvjerinca i Ramljana, tokom i nakon hrvatske vojne akcije „Oluja“. Ukupno njih 57 u sedam sela biskupijske opštine. Nakon crkvenog obreda, obraćajući […]

Vaska Radulović 05.08.2023.

U porti manastira Lazarice na dalmatinskom Кosovu, ispred spomen-krsta sveštenstvo i monaštvo Eparhije dalmatinske služilo je parastos u znak sećanja na sve nevino postradale meštane srpske nacionalnosti iz Biskupije, Orlića, Mrkovca, Riđana, Vrbnika, Zvjerinca i Ramljana, tokom i nakon hrvatske vojne akcije „Oluja“. Ukupno njih 57 u sedam sela biskupijske opštine.

Nakon crkvenog obreda, obraćajući se okupljenom narodu u porti manastira, sveštenik Lazar Prijić pozdravio je sve rečima „ Hristos Vaskrse” istaknuvši kako jedino tako, verujući u Vaskrsenje, uznosimo molitvu Gospodu za sve naše postradale pretke, uzdamo se u njihovo zastupništvo pred prestolom Svevišnjega za sve ljude ali i neljude ovoga vremena.

- Naši sunarodnici kojih se i danas prisećamo, postradali su mučeničkom smrću, jer su njihovi životi prisilno ugašeni. Zato verujemo da su se kroz svoje mučeništvo spasili, jer svako nasilno skraćivanje slobode ljudske, svako nasilno oduzimanje života nečijeg jeste spasenje za postradale. Tugu u našim srcima, u životima njihovih bližnjih, niko ne može odagnati, umanjiti ili ublažiti, ali utehu i radost možemo i moramo naći u Hristovom Vaskrsenju. Vaskrsenju kojim je Hristos pobedio ovaj svet ustavši iz mrtvih, i to da nam bude uteha. Ostaje nam vera i nada da ćemo i svi mi, posebno oni koji su izgubili svoje bližnje, odlaskom sa ovoga sveta, po Vaskrsenju Hristovome ponovo biti sa svima njima. Do tada nam ostaje da ih se sećamo i da ih pominjemo kroz molitvu. Čovek ne umire jednom, već dva puta. Prvi put je onda kada napusti ovaj svet, a drugi kada pređe u zaborav. Zato taj nezaborav, žrtvu i stradanje njihovo, moramo održavati molitvom i sećanjem, kako u srcima našim, tako i u sećanjima svih nas. I da se ovakvo zlo više nikada ne ponovi – poručio je Prijić.

Ispred spomen krsta u manastirskoj porti, prošle godine postavljenog od strane opštine Biskupija, Eparhije dalmatinske, opštinskog VSNM i porodica žrtava, položeni su venci i crvene ruže. Iako će se na sličan način obeležiti mesta stradanja u svim selima u kojima su postavljena spomen-obeležja, krst na dalmatinskom Кosovu zajednički je simbol stradanja svih žrtava sa područja ove opštine.

- Srpska zajednica u Hrvatskoj obeležava ovaj datum na sličan način, pomenima za postradale i paljenjem sveća u hramovima, te obilaskom mesta stradanja i polaganjem venaca ispred spomen-obeležja. Tako je i širom naše Eparhije dalmatinske. Кako je gotovo u svakom selu tokom i nakon „Oluje” bilo nevino stradalih civila, parastosi se služe u svakom mestu i u svakom hramu. Na području naše opštine stradalo je 57 naših sunarodnika, i upravo je to razlog zašto smo prošle godine, zajedno sa našim Episkopom dalmatinskim Nikodimom, postavili ovaj spomen krst u znak sećanja na sve njih – kaže načelnik opštine Biskupija Milan Đurđević.

Vence ispred spomen-krsta postavili su predstavnici opštine Biskupija, Srpskog narodnog veća, županijskog i opštinskog Veća srpske nacionalne manjine i porodice žrtava, dok su svi prisutni simbolično priložili crvene ruže.