Parastos za Moravčane ubijene u Jadovnom

I ove godine Moravčani su, kao i prethodnih, održali parastos za sve ubijene sumeštane u logoru Jadovno, ali i ostalim stratištima u Drugom svetskom ratu.

Dušan Velimirović 10.09.2019.

Još od 1970. godine, svake prve subote u septembru, u hramu Svetog Velikomučenika Georgija u Moravicama održava se parastos, a dvadesetak meštana okupilo se i ove godine kako bi odali počast ubijenim stanovnicima ovog gorsko-kotarskog mesta. Ovaj običaj uspostavio je nekadašnji episkop gornjokarlovački Simeon (Zloković).

- Svake godine, na ovaj strašan događaj, održavamo parastos na kojem se okupi od 10 do 15 ljudi. Naša moralna dužnost je da ih se setimo kroz parastos sećanja. Pominjemo sve nastradale, ali toga dana na liturgiji posebno se setimo Moravčana postradalih u Jadovnom. Mnogo ljudi ne dođu, jer kažu da nisu znali, iako se svake godine parastos održava u isto vreme. Nikoga ne primoravamo da prisustvuje ovakvim okupljanima jer je Gospod rekao „Ko hoće za mnom da ide, neka ide – ko neće, neće“. Držaćemo ovaj parastos dok god je sveštenika u našoj parohiji – objašnjava paroh moravički Jelenko Stojanović koji je naveo na koje se sve načine Moravčani sećaju žrtava.

- Kod nas na železničkoj stanici ima spomenik nastradalima, ali su im kosti ostale na Jadovnom. Sa mesta na kojem se sada nalazi spomenik, pobijeni Moravčani su odvezeni u Ogulin, a na vagonu je pisalo „pokvarena roba“. Spomenik je podignut za vreme SFRJ, a na njemu piše da su stradali od fašističkog terora. Spisak ubijenih se nalazi na pomeniku u oltaru naše crkve i svake godine im pominjemo imena – priča paroh Stojanović.

Ubijeno više od 200 meštana

Više od dve stotine meštana Moravica nastradalo je 1941. godine, zajedno sa tadašnjim protojerejom Vladimirom Dujićem. Pozvani su na železničku stanicu i nakon toga su prevezeni vozom u ogulinsku kulu. Tamo su bili nekoliko dana, a posle su ih odvezli u Koprivnicu. Preko Gospića su završili u logoru Jadovno gde su skončali svoje živote.

Moravice spomenik poginulim u Jadovnom

- Supruga jednog našeg nastradalog sumeštanina Marija Vučinić išla je sa ostalim ženama u Ogulin i nosila hranu mužu u marami. Tu hranu uzimali su stražari ne dozvoljavajući im da vide svoje muževe. Prema svedočenju prisutnih, svešteniku Dujiću su ispale naočare, a stražari su ih zgazili i takve polomljene mu ih vratili – prepričava paroh moravički Jelenko Stojanović.

Sistem logora Jadovno-Gospić-Pag nastao je 1941. godine nakon što je kaznionica Okružnog suda u Gospiću pretvorena u sabirno-tranzitni logor. Prostirao se od Gospića do Karlobaga, a zauzimao je i deo ostrva Pag. Ukupan broj nastradalih se i dalje ne zna, iako neka nedavna istraživanja upućuju na 10.000 ubijenih Srba i Jevreja. Logor je zatvoren u avgustu iste godine, a poslednji preživeli zatvorenici iz paškog logora prebačeni su u Jasenovac.

Parastosu su među ostalim stanovnicima Moravica i okolnih mesta prisustvovali i zamenica gradonačelnika Grada Vrbovskog Anđelka Mamula, predsednik Veća srpske nacionalne manjine Grada Vrbovskog Milan Vukelić, predsednik gradske organizacije SDSS-a Grada Vrbovskog Đorđe Busić, predstavnici SKD „Prosvjeta“ Moravice, gradski većnici, članovi MO Moravice i ostali