Početak još jedne školske godine

Prva polovina septembra svake godine donosi uzbuđenje i iščekivanje u domu svakog školarca, posebno đaka prvaka pred kojima su nova životna iskustva.

Maja Milanović 06.09.2022.
Bijelo-Brdo-prvi-dan-škole

Zajedničko veće opština već dugi niz godina izdvaja značajna sredstva za decu koja nastavu pohađaju po „A” i „C” modelu na području Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije, a i ove godine je ta praksa nastavljena. Zapravo, ova institucija nastoji da svake godine sredstva koja se izdvajaju za pomoć đacima i njihovim roditeljima budu veća i raznovrsnija što im znatno olakšava početak školske godine.

- U paketima koji sadrže osnovni školski pribor deca dobiju i neke stvari koje im roditelji možda i ne bi kupili. Sredstva su ove godine zaista izdašna, a radi se o sredstvima Vlade AP Vojvodina koja ima razumevanja za potrebe učenika u nastavi na srpskom jeziku i koja nam uvek spremno i izdašno pomaže. Vlada AP Vojvodia već unazad tri-četiri godine obezbeđuje sredstva za školske torbe za đake prvake i reakcije đaka i roditelja su jako pozitivne jer se vodi računa da ih ima posebno za dečake i za devojčice. Dakle, prvaci će i ove godine dobiti veoma kvalitetne školske torbe, svi učenici od prvog do osmog razreda dobiće školski pribor, a učenici od prvog do petog razreda uz školski pribor dobiće i radne beležnice. Radne beležnice dobiće takođe i učenici šestog, sedmog i osmog razreda iz Tenje i Mirkovaca. Da bi se sve to nabavilo potrebno je izdvojiti zaista velika sredstva i mislim da je to velika pomoć kućnom budžetu naših ljudi – kaže predsednica Odbora za obrazovanje ZVO-a Milica Stojanović.

S obzirom na to da je ova akcija koja je započela pre nekoliko godina došla na dosta dobre reakcije roditelja i dece, Zajedničko veće opština u saradnji sa AP Vojvodinom svake se godine sve više i više trudi da rastereti kućne budžete roditelja.

Početak školske godine OŠ Jagodnjak Dejan Drakulić Duško Ćutilo

Podela školskog pribora prošle godine u Jagodnjaku

- Kada smo prve godine krenuli samo sa podelom školskih torbi, roditelji nisu mogli da veruju da su torbe koje su deca dobila toliko kvalitetne jer u prodavnici takve torbe koštaju između 50 i 60 evra. Kada smo nakon toga proširili akciju i počeli pakovati školski pribor sa beležnicama naravno da je oduševljenje roditelja poraslo – dodaje Stojanović.

Pojačano prevođenje i udžbenika za srednje škole

Svi udžbenici za osnovnu školu su prevedeni i napisani su novi autorski udžbenici za srpski jezik i čitanke po novom kurikulumu. Očekuje se da će i radne sveske koje su predane na proveru i odobrenje do kraja oktobra meseca biti kod učenika.

Do sada su učenici srednjih škola u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu imali prevedenu matematiku, psihologiju, politiku i privredu. Promena ima i tu jer će učenici pored dosadašnjih prevedenih udžbenika ove godine imati prevedene i udžbenike iz biologije, hemije i fizike.

- Odbor za obrazovanje u saradnji sa Prosvjetom je procenio da upravo biologija, hemija i fizika, uz  već prevođene udžbenike, zaista mnogo znači učenicima. Posebno je to važno maturantima koji se opredeljuju za studiranje u Republici Srbiji. Oni tamo još uvek nemaju državnu maturu nego polažu prijemni ispit i to je važno zbog usklađivanja terminologije. Zajedničko veće opština će, s obzirom na sredstva kojima raspolaže, finansirati ili sufinansirati te prevedene udžbenike na radost učenika, ali i roditelja srednjoškolaca – kaže Milica Stojanović.

Rad na prevođenju udžbenika za srednjoškolce će sigurno potrajati prvo polugodište, tako da će u rukama đaka biti od drugog polugodišta. Proces je to koji traje dugo jer udžbenici koji su prevedeni prolaze istu fazu odobravanja kao i udžbenici koji su tek napisani.

183 prvaka u nastavi na srpskom jeziku

Prošle školske godine nastavu po modelu „A“ na našem području pohađalo je 1.469 učenika, te se ove godine očekuje otprilike isti broj. U nastavi na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu po modelu „A“ ove školske godine upisana su 183 đaka prvaka.

Bez obzira na pad broja učenika u školama poslednjih nekoliko godina, iz Zajedničkog veća opština navode kako nisu zabeležili da je neko od zaposlenog stručnog kadra ostao bez posla. Ako je i došlo do toga da je višak radne snage, komisija na nivou županije rasporedi određeni kadar tamo gde je potrebno.

U sredu sedmog septembra predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić i direktor Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima Duško Ćutilo posetiće osnovne škole i podeliti školske torbe i pribor. 

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.