Besplatne čitanke i bukvari za školarce u Belom Manastiru

Delegacija Zajedničkog veća opština iz Vukovara u kojoj su bili predsednik Srđan Jeremić, predsednica Odbora za obrazovanje Milica Stojanović i predsednik Odbora za ljudska prava Jovan Vlaović boravila je danas u Etnološkom centru baranjske baštine u Belom Manastiru i tom prilikom podelila čitanke i bukvare za sve učenike koji pohađaju nastavu po C modelu.

podela udžbenika vsnm beli manastir

Nabavku novih knjiga finansirali su Zajedničko veća opština i belomanastirsko Veće srpske nacionalne manjine. Uz prosvetne radnike svečanosti su prisustvovali i učenici Osnovne škole Dr.Franjo Tuđman, Druge srednje škole i Gimnazije Beli Manastir.

Nove čitanke i bukvari nabavljeni su iz razloga što stari više nisu u upotrebi, a deci će biti od velike koristi. U Belom Manastiru danas nema učenika koji nastavu pohađaju u potpunosti na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, već isključivo kroz model C, a na to se osvrnuo i predsednik VSNM grada Belog Manastira Predrag Stojanović.

-U ovom trenutku u Belom Manastiru, odnosno unazad dve godine, drugi model osim C modela nemamo, a u ranijem periodu imali smo i A model. To je veliki problem i VSNM tome poklanja izuzetno značajnu pažnju. Brojne su aktivnosti koje smo poduzeli na tu temu, a posebno kada su u pitanju mladi, i uopšte angažman mladih kroz različite oblike i vlastitog interesovanja ali i onoga što čini, i mora činiti, zajednica kako bi negovala identitet, i čuvala tradiciju i običaje – rekao je Predrag Stojanović.

„Nema razloga da se ne obrazujemo na svom jeziku i pismu“

Izražavajući zadovoljstvo što su u prilici da učenicima uruče besplatne udžbenika predsednik ZVO-a Srđan Jeremić je rekao da je to prvi simboličan, ali ne i zadnji korak, kojim žele ukazati na značaj njegovanja svih elemenata srpskog nacionalnog identiteta.

-Uvek govorim ljudima o važnosti da budemo ono što jesmo. Pogledajte samo druge nacionalne manjine, pogledajte Čehe, Talijane, Mađare, svi oni drže do svog jezika i pisma, do svog obrazovanja i svojih škola. Čini mi se, iako ne znam iz kog razloga, da samo mi Srbi imamo sa tim problem. Nema razloga za to jer nama je Hrvatska, naša država, svojim zakonima dala pravo da se obrazujemo na svom jeziku i pismu, i mi to što nam je naša država dala treba da iskoristimo. Ne postoji nijedan razlog da i mi ne konzumiramo prava koja su nam data – istako je Jeremić.

Jeremić je prisutne podsetio da su srpski preci živeli u mnogo težim vremenima te da im je bilo mnogo gore nego što je današnjim generacijama. Ti preci su, kako je istakao, živeli u raznim državama i sistemima pa su i pored toga uspeli da sačuvaju pravoslavnu veru, jezik i ćirilično pismo, dakako poštujući državu i sistem u kojem su živeli.