Podsticaji koji pomažu razvoju opštine Borovo

U Borovu su danas potpisani ugovori o dodeli bespovratnih sredstava iz opštinskog budžeta meštanima ove opštine na istoku Hrvatske.

Opština Borovo podsticaj Zoran Baćanović Nenad Lazić

Na svečanom potpisivanju ugovora o dodeli bespovratnih sredstava za privredni razvoj, početak obavljanja registrovane delatnosti, razvoj poljoprivrede i kupovinu porodičnih kuća načelnik Opštine Borovo Zoran Baćanović potpisao je ugovore sa tridesetak meštana koji su dobili bespovratna podsticajna sredstva. I ove godine Opštinsko veće u Borovu je kroz donošenje budžeta odredilo finansijske iznose, a Opština objavila javne pozive kojima su pozvani poljoprivrednici i ljudi koji žive ili žele da se nastane u Borovu, da se prijave na navedene pozive. Ukupna vrednost opštinske pomoći iznosi 650.000 kuna.

– Danas imamo priliku prisustvovati potpisivanju ugovora i nakon toga isplatićemo sredstava za ljude koji su potpisali ugovore. Ovo su programi koji su u Opštini Borovo krenuli još prošle godine i koji su temeljem prošlogodišnjeg iskustva prepoznati kao dobri i ove godine nastavljamo sa njihovom realizacijom. Sudeći prema interesu koji su svi koji danas potpisuju ugovore izrazili i svojom prijavom doveli do toga da danas za potpis imamo više od 30 ugovora sa ljudima iz Borova ili onih koji će doći živeti u Borovo, možemo reći da je ovo dobar posao koji radi Opština i Opštinsko veće i da to može da bude primer drugim opštinama kako treba da se povedu sa ovakvim ili sličnim projektom – istakao je Baćanović.

Subvencije pomažu u modernizaciji poljoprivredne mehanizacije

Podsticaj za kupovinu porodičnih kuća iznosi 30.000 kuna, a mnogima će to uveliko pomoći da pronađu željenu nekretninu, dok će opštini svakako pomoći da sačuva meštane, ali i privuče nove stanovnike.

– Kupujem nekretninu u Borovu, a ova subvencija će mi prilično pomoći u tome. Nije to mali iznos u današnje vreme, svaka pomoć je neophodna i potrebna. Podsticaj ću potrošiti na plaćanje kuće prilikom kupovine – kaže nam Nenad Lazić iz Borova.

Subvencija će itekako pomoći i poljoprivrednicima, posebno u periodu kada cene dobara dosežu rekordne visine.

– Ovako nešto nam mnogo znači kako bismo obnovili svoju mehanizaciju, kupili nešto novo, napredovali i radili u boljim uslovima. Bavim se ratarstvom, uzgajam pšenicu, kukuruz i suncokret. Dobio sam 20.000 kuna kojima ću kupiti novu prskalicu za špricanje suvih kultura. Danas je jako teško da se bavimo ovim poslom, cene su otišle gore, od repromaterijala pa do naših proizvoda, kao i strojeva neophodnih za rad. Teško je kupiti nešto novo pa koliko god da dobijemo pomoći, dobro je. Ovim poslom se bavim 15 godina, a obrađujem 20 jutara zemlje. Tek ćemo videti krajem godine posledice poskupljenja, odnosno da li ćemo nešto moći prodati i po kojoj ceni i kako će teći dalje – priča poljoprivrednik Milan Marković iz Borova koji do sada nije dobijao nikakve podsticaje.