Popis stanovništva 2021. godine ima veliki značaj za srpsku zajednicu

Radionica na temu „Popis stanovništva 2021“ održana je juče u Vukovaru u organizaciji Koordinacionog odbora srpskih organizacija za popis 2021.

Popis stanovništva 2021 vukovar jovan vlaović

Popis stanovništva 2021. je sve bliži, a samim tim intenziviraju se i aktivnosti vezani uz to. Prijave za popisivače već traju, objavljen je i probni popis putem platforme e-građanina, a institucije su počele sa informisanjem građana o važnosti popisa.

Povodom toga organizovana je i prva po redu radionica „Popis stanovništva 2021“ u organizaciji Koordinacionog odbora srpskih organizacija za popis 2021. Aktivisti Srpskog narodnog veća, lokalnih Veća srpske nacionalne manjine, Zajedničkog veća opština, Samostalne demokratske srpske stranke i ostalih srpskih organizacija sa područja Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije okupili su se juče u Vukovaru.

Voditelji radionice bili su predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić, voditelj koordinacije veća Jelena Nestorović, potpredsednica SDSS-a i SNV-a Dragana Jeckov i voditelj kancelarije SNV-a Jovan Vlaović koji je sa pravnog aspekta objasnio važnost nadolazećeg popisa.

– Na ovim radionicama ćemo objasniti ljudima koja je važnost popisa i kako se popis provodi na terenu. Ovaj popis je novina u odnosu na prethodne popise kod nas jer će se odvijati u dve faze. Jedna će biti samopopisivanje putem sistema e-građanina, a druga je klasično popisivanje putem popisivača. Najvažnija stvar svega ovoga je da ljudima skrenemo pažnju koliko je važno da se izjasne onako kako se osećaju da bi mogli da konzumiraju kolektivna prava koja imaju pripadnici nacionalnih manjina – upoznaje Jovan Vlaović sa novitetima u popisu stanovništva.

Ipak, uprkos svom naporu aktivista, promociji i terenskom radu i dalje postoji bojazan da se neki neće izjasniti kao Srbi.

– Moramo biti jasni da to možda nije toliki problem na istoku Republike Hrvatske gde se mi u pravilu izjašnjavamo onako kako se osećamo, odnosno kao pripadnici srpske zajednice, Srpske pravoslavne crkve i da govorimo srpskim jezikom. Međutim, prošli popis nas je poučio da smo imali malo nesrazmera, u smislu da je postojao nesklad između broja pripadnika srpske zajednice, govornika srpskog jezika i pripadnika SPC-a jer neki jednostavno nisu znali kako da se izjasne. Recimo, kod verske pripadnosti ljudi nisu znali kojoj zajednici pripadaju pa su se umesto pripadnosti Srpskoj pravoslavnoj crkvi, izjašnjavali da pripadaju Makedonskoj pravoslavnoj crkvi. Osetili smo potrebu da ljudima skrenemo pažnju na to – priča Vlaović.

Srpske institucije veoma ozbiljno shvatile važnost popisa

Kako kaže naš sagovornik, ozbiljna kampanja je bila i na prošlom popisu stanovništva pre 10 godina, ali tvrdi da bi ovaj put trebalo još malo jasnije i glasnije da se govori o pojedinim detaljima.

– Reći ću vam jedan primer iz prakse gde su pripadnici srpske zajednice u Zadarskoj županiji pali ispod pet odsto pa smo zbog toga izgubili pravo na zamenika župana iz reda pripadnika srpske zajednice i bojim se da nikada više nećemo prebaciti taj prag od pet odsto. Ta opasnost nas čeka možda i negde dalje. Tih pet odsto nije jedini prag koji moramo preći jer moramo preći i jedan odsto ukupnog borja stanovništva Republike Hrvatske da bismo imali pravo na najmanje jednog, a najviše tri saborska zastupnika. U nekim mestima moramo zadovoljiti jednu trećinu stanovništva da bismo imali pravo na dvojezične natpise na ulazima i izlazima iz mesta. Brojna su prava koja zavise od ovog popisa – zaključuje Vlaović.

Popis stanovništva 2021 vukovar dragana jeckov

Srpska zajednica u Republici Hrvatskoj je veoma ozbiljno shvatila predstojeći popis pa su tako aktivirane sve organizacije koje nose politički, kulturni i društveni život.

– Pred nama je ozbiljan posao, pred nama je, u šali kažem, vruće i veoma radno leto s obzirom na to da je popis stanovništva posao koji obavljamo jednom u 10 godina i pitanje je kako će izgledati za 10 godina. Da li će uopšte postojati i ono što uvek ističem u svojim izlaganjima, za Srbe u Hrvatskoj ovo nije samo statističko, ovo je prvoklasno političko pitanje s obzirom na to da su mnogobrojna pojedinačna i kolektivna prava pripadnika srpske zajednice Republici Hrvatskoj vezana upravo za brojčano stanje. Očekujemo maksimalan angažman svih naših institucija, saradnika i volontera koji će biti uključeni u promociju popisa kako bi se dobila što realnija slika o broju pripadnika srpske zajednice – pojašnjava saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov.

Nakon ove radionice, namenjene aktivistima iz Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije, u narednom periodu biće održane radionice i u ostatku Republike Hrvatske na području gde žive pripadnici srpske zajednice.

Prijave za popisivače i kontrole traju do 15. jula, a sve informacije možete dobiti na specijalizovanoj internet stranici ili u Zajedničkom veću opština, na adresi Eugena Kvaternika 1, Vukovar.