„Porodice slabijeg imovinskog stanja nemaju dečiji doplatak“

Saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov apelovala na to da se koriguje sistem dečijih doplataka.

Dragana Jeckov Sabor Zakon o izmenama i dopunama Zakona o hrvatskom državljanstvu

Dok je minimalna plata u proteklim godinama u Hrvatskoj nekoliko puta porasla, osnovica za dečiji doplatak ostala je ista pa sada u praksi postoje situacije da dva roditelja sa jednim detetom koja rade za minimalac ne mogu da ostvare pravo na dečiji doplatak. Na ovaj problem upozorila je danas u svom slobodnom govoru u Saboru zastupnica Dragana Jeckov (SDSS).

– Minimalna plata u mandatu ove Vlade osetno je porasla i ove godine iznosi 560 evra neto što je naravno izvrsno, ali taj rast nije praćen i promenom osnovice za obračun naknada i drugih primanja koja iznosi svega 441 euro. Da bi se ostvarilo pravo na najniži dečji doplatak od 26 evra ukupni dohodak po članu kućanstva mesečno ne sme prelaziti 309 evra. Uzmemo li u obzir tročlanu porodicu u kojoj roditelji zarađuju minimalac, shvatićemo da njihov ukupni dohodak po članu domaćinstva iznosi 373 evra što debelo prelazi granicu za ostvarivanje prava na dečji doplatak u najnižem razredu – rekla je Jeckov.

Ona je dodala da se u ovom slučaju radi o tome da je jedna pozitivna ekonomska politika kao što je podizanje minimalne plate uzrokovala gubitak prava na drugu, vrlo važnu socijalnu i demografsku meru kao što je pravo na dečiji doplatak.

– Podaci Državnog zavoda za statistiku su vrlo konkretni i kažu da, iako je stopa nezaposlenosti rekordno niska i iznosi 6,7 posto, čak 19,2 posto dece starosti do 18 godina se nalazi u riziku od siromaštva, znači svako četvrto dete je siromašno. Isto tako, podaci govore da ukupni izdaci za dečji doplatak i broj dece primatelja rapidno padaju zbog prestrogog cenzusa i niskih iznosa. Ovi podaci uistinu nam govore koliko se teško snalaze i kako takve porodice zapravo žive. Mnogi od roditelja dodatno rade u sivoj ekonomiji ili se nepovoljno zadužuju. Stoga, iako je u Planu zakonodavnih aktivnosti za 2023. godinu. godine planirano donošenje Zakona o doplatku za decu, u ime kluba zastupnika SDSS-a, apelujem da se što pre pristupi ovoj izmeni na način da se koriguje sistem dečijih doplataka odnosno da spusti dohodovni prag i poveća doplatke kako bi porodicama odnosno deci osigurali bezbrižnije detinstvo – pozvala je SDSS-ova zastupnica.

Podsetimo, krajem prošle godine Vlada Republike Hrvatske donela je odluku o finansiranju školskih obroka, prevoza i udžbenika koji bi deci trebalo značajno da povećaju uslove obrazovanja.