Potpisani ugovori o dodeli sredstava za kapitalne donacije ZVO-a

U Skupštini Zajedničkog veća opština potpisani su ugovori o dodeli finansijskih sredstava za kapitalne donacije u ukupnom iznosu od 2,6 miliona kuna.

Nikola Milojević 11.10.2022.
Kapitalne donacije

Ugovore o dodeli sredstava potpisali su 10. oktobra predsednik ZVO-a Dejan Drakulić i načelnici opština te predsednici manjinskih veća koji su na temelju raspisanog konkursa ostvarili pravo na sredstva. Reč je o razvojnim projektima za poboljšanje infrastrukture u opštinama i mestima u kojima žive pripadnici srpske zajednice. Potpisivanju ugovora prisustvovala je i saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov koja se kratko obratila prisutnima i naglasila značaj ovih sredstava koja su osigurana na osnovu rebalansa državnog budžeta.

- U Srpskom narodnom veću u proteklih šest godina realizovano je 330 projekata kapitalnih investicija, a u Zajedničkom veću opština u poslednje tri godine realizovano je 60 ovakvih projekata. Reč je o impozantnim brojevima i konkretnim radnjama te infrastrukturnim projektima na području čitave Republike Hrvatske, odnosno najviše na područjima koja su bila zahvaćena ratom, a naseljena su pripadnicima srpske zajednice. Obnovljeni su ili izgrađeni brojni srpski kulturni centri, ukupno njih 15, a recimo u Gračacu, Benkovcu, Vojniću, Karlovcu, Belom Manastiru, Tenji, Trpinji, Boboti ili Slavonskom Brodu građene su i otvarane srpske kuće. Reč je o sredinama gde do sada Srbi nisu imali osnovnu infrastrukturu ni prostore za rad institucija – kaže Dragana Jeckov.

Za kapitalne projekte na istoku Hrvatske poslednje tri godine zaduženo je Zajedničko veće opština, a predsednik Dejan Drakulić još jednom je istakao značaj koji ova sredstva imaju za opštine i organizacije srpske nacionalne manjine na ovom području.

- Na ovaj način jačamo kapacitete jedinica lokalne samouprave i veća nacionalnih manjina. Ovoga puta reč je o projektima koji su u određenim fazama već pokrenuti. Neki projekti su sada dobili sredstva za završetak radova, a neki će biti u potpunosti finansirani. Svi objekti, ali i sva infrastruktura koja se na ovaj način gradi i obnavlja je izuzetno značajna za srpsku zajednicu pogotovo u sredinama gde nemamo načelnike opština i teško je doći do bilo kakvog novca da bi se obnovili prostori u kojima se ljudi okupljaju ili prostora u kojima naša deca treniraju neki sport – govori Drakulić.

U okviru ovog poslednjeg konkusa za kapitalne donacije Opština Erdut je dobila 350 hiljada kuna za uređnje društvenog doma u Dalju, a isti iznos dobile su i Opština Borovo za rekonstrukciju dečijeg igrališta, Opština Šodolovci za uređenje društvenog doma u Adi, Opština Negoslavci za uređenje igrališta za mali fudbal, Opština Jagodnjak za etno kuću te Opština Markušica za sanaciju Doma kulture.

- Reč je o unutrašnjem uređenju, a sa ovim sredstva ćemo srediti eletkrične instalacije postaviti ventilaciju i zameniti jedan deo stolarije na našem Domu kulture u Markušici. Naši domovi kulture predstavljaju mesta u kojima se odvijaju svi događaji, od proslava do daća, a koriste ih i sva udruženja. Na ovaj način želimo da nam ti prostori budu funkcionalni i tokom zimskog perioda. Ova su nam sredstva značajna, a na prethodnim konkursima smo sređivali domove kulture u Ostrovu i Gabošu – ističe načelnik Opštine Markušica Tihomir Kolarević.

Kada su u pitanju veća srpske nacionalne manjine, VSNM Vukovarsko-sremske županije dobijena će sredstva izdvojiti za sanaciju prostorija FK Borac iz Banovaca te Osnovne škole Trpinja. Vukovarsko gradsko manjinsko veće dobilo je 120 hiljada kuna za uređenje multifunkcionalnog objekta na stadionu FK Vuteks Sloge, a sa 20 hiljada kuna manje će raspolagati vinkovački VSNM za adaptaciju prostorija fudbalskog kluba Hajduk Mirko iz Mirkovaca. VSNM u Opštini Darda dobilo je nešto manje od 140 hiljada kuna za rekonstrukciju sportske zgrade fudbalskog kluba 4. juli iz Uglješa.