Pravilnik koji ne ide na ruke poljoprivrednicima

Saborska zastupnica Dragana Jeckov danas je u ime kluba zastupnika SDSS-a održala slobodan govor o Pravilniku o određivanju područja s prirodnim i ostalim ograničenjima.

Srbi Hr 01.03.2023.
Dragana Jeckov Sabor Zakon o izmenama i dopunama Zakona o hrvatskom državljanstvu

Prema sadašnjem Pravilniku o određivanju područja s prirodnim i ostalim ograničenjima iz 2019. godine, tri su kategorije područja s ograničenjima: u gorsko planinskim područjima poljoprivrednici su do sada dobijali 226 evra po hektaru, na područjima značajnih prirodnih ograničenja dodatnih 120 evra po hektaru, a poljoprivrednici iz područja s posebnim ograničenjima dodatnih 82 evra po hektaru.

Na ovaj pravilnik pred kolegama iz saborskih klupa, osvrnula se i zastupnica Samostalne demokratske srpske stranke Dragana Jeckov.

- Ta subvencija je neophodna kao kompenzaciona mera zbog toga što osobe žive i bave se poljoprivredom na području koje je vrlo zahtevno, zbog svog reljefa, klime, strukture i kvalitete tla kao i nadmorske visine – rekla je Jeckov u svom izlaganju.

Ona je dodala i da predlog novog Pravilnika, osim drugačijih iznosa podrške poljoprivrednicima, donosi i promene na listi opština i gradova koje se razvrstava u pomenute tri kategorije. Kako kaže, neke su opštine i gradovi potpuno izbačeni s liste, neke su pale u nižu kategoriju, a neke koje nisu bile na listi sada su uvrštene.

Saborska zastupnica SDSS-a smatra i da se jedan od najčešćih negativnih komentara odnosi na studiju na osnovu koje je napravljena nova raspodela i da joj se zamera transparentnost i nedovoljno upoznavanje javnosti s njom. Na listi onih čiji poljoprivrednici dugoročno ostaju bez dela finansijske podrške je čak 58 opština i gradova.


- Kad s ove govornice pričamo o potresom pogođenim područjima i njihovoj revitalizaciji, a onda donesemo pravilnik po kojem poljoprivrednici s područja Petrinje i Karlovca nisu niti u jednoj kategoriji, onda smo kontradiktorni. Kad s ove govornice pričamo o zapadnoj Slavoniji koja zbog svojih prirodnih bogatstava mora biti razvijenija, a onda donesemo pravilnik po kojem poljoprivrednici s područja Virovitice, Pakraca, Okučana i Voćina nisu niti u jednoj kategoriji, ispadamo u najmanju ruku smešni - poslala je Jeckov pitanje nadležnim telima i nadodala.

- Šta tek reći na činjenicu da je opština Dvor iz kategorije značajnih prirodnih ograničenja postala područje bez ikakvih ograničenja? Imamo i situacije prema kojima susedne opštine, po svemu slične, ali su u različitim kategorijama iako pripadaju istom agro-pedološkom području, poput recimo opštine Šodolovci. Koja su to biofizička ograničenja koja su se smanjila u Krnjaku, ostala ista u Vojniću, a nestala u Dvoru? Kako Petrinja više nije u određenoj kategoriji, a Sisak jeste? Kakva su se to biofizička ograničenja promenjena i u kojem periodu prema kojima susedne opštine imaju takva odstupanja – zapitala se Jeckov.

Na kraju svog izlaganja saborskim koleginicama i kolegama potpredsednica kluba zastupnika Samostalne demokratske srpske stranke je zaključila da je nova podela sigurno uznemirila poljoprivrednike pogotovo ako u kriterijumima po kojima je neka opština ušla u neko kategoriju nema jasnog utemeljenja.

Dragana Jeckov je ovim putem pozvala nadležne da razmotre revidiranje kategorizacije iz sporne studije ili da jasnije objasne predloženu, ali ovaj put temeljom egzaktnih javno dostupnih pokazatelja i da do tada bude obezbeđeno na način da se poljoprivredna proizvodnja nesmetano odvija.