Predstava i paketići za „srpsku Novu godinu“

Povodom novogodišnjih praznika u Srpskom domu je 12. januara za decu vrtićkog uzrasta organizovana predstava Novobeogradske kulturne mreže i podela paketića.

Nikola Milojević 15.01.2024.
Predstava vrtić srpski dom vukovar

Već je tradicija da srpske organizacije iz Vukovara povodom dolaska Nove godine po julijanskom kalendaru deci iz vrtića „Vukovar 2“ dodeljuju paketiće i pripremaju prikladni program kako bi se i ovaj praznik dostojno obeležio, a deca bila srećna zbog poklona i priredbe. Ove godine program je malo izmenjen pa je druženje organizovano u Srpskom domu uz predstavu „Zekin sat“.

- Po prvi put smo u ovoj ulozi da budemo organizatori dodele paketića i osmišljavamo program za naše najmlađe u saradnji sa Zajedničkim većem opština i gradskom organizacijom Samostalne demoktratske srpske stranke. Naš prostor je za takve stvari adekvatan i danas smo ovde ugostili decu ne samo iz Vukovara, nego i opština gde imamo obrazovanje po modelu A, odnosno Borova, Markušice i više vrtića sa područja opštine Trpinja – rekao je direktor Srpskog doma Nebojša Vidović.

Predstava koju je u Vukovar donela Novobeogradska kulturna mreža odigrana je dva puta, jednom za oko 150 prisutne dece iz vukovarskog vrtića i nakon toga drugi put za još stotinak dece iz okolnih mesta. Svima su na kraju dodeljeni paketići. Dok je za vrtiće iz opština Borovo, Markušica i Trpinja te paketiće pripremilo Zajedničko veće opština, za vukovarsku decu to je napravila gradska organizacija SDSS-a.

- Povodom pravoslavne, ili što mi volimo da kažemo, povodom srpske Nove godine, gradska organizacija SDSS-a već sigurno petnaestak godina polaznicima vrtića poklanja jedan skroman paketić. Ranije smo mi odlazili u vrtić i uvek je to bilo lepo druženje, ali od ove godine, zahvaljujući tome što imamo Srpski dom, to je sigurno još i lepše, a deci je svakako puno zanimljivije. Cilj je da poštujemo tradiciju, da ne zaboravimo ko smo i šta smo, pogotovo u gradu Vukovaru – kaže predsednik vukovarskog SDSS-a i zamenik gradonačelnika Srđan Kolar.

Predstava vrtić srpski dom vukovar

Gosti iz Novobeogradske kulturne mreže došli su sa tri glumca i jednim lutkarom u predstavi „Zekin sat“. Komad je napisala glumica Danica Todorović koja i glumi lik zeke. Predstava je bila interaktivnog karaktera, a najveće oduševljenje usledilo je kad se pri kraju pojavio Darko Bjeković u ulozi Deda Mraza. Nakon kratke žurke, pesme i plesa deca su dobila i poklone, ali ne samo to, nego je Deda Mraz za njih imao i nekoliko saveta ako žele da ih dobiju i naredne godine.

- Kao što svake godine krenem sa Severnog pola da širim radost i veselje po celoj planeti, tako sam danas svratio i ovde kod vas da ovu vašu divnu decu nagradim paketićima i poklonima koje su zaslužili zato što su bili vredni, marljivi i dobro vaspitani. Ove godine sam ih zamolio da budu malo ljubomorni na svoje vreme i da čuvaju svoju pažnju od stvari koje Deda Mraz ne voli, kao što su mobilni telefoni, igrice, društvene mreže i gluposti po televizijama. Ko bude cele godine igrao igrice neće dobiti poklon sledeće godine – pomalo preteći kaže Deda Mraz.

Dve ustanove u kulturi sarađivale su i ranije, a u Vukovaru je bio i v.d. direktora Novobeogradske kulturne mreže Dragan Ilić.

- Prošle godine smo gostovali ovde sa muzičkim i likovnim programom, a ovoga puta došli smo da obeležimo praznik srpsku Novu godinu. Radimo na različitim projektima u oblasti kulture, ali posebno je zadovoljstvo kada uveseljavamo decu i to ne može ništa da nadomesti. Dečija sreća i radost za vreme i nakon predstave napaja i nas da radimo još više, da se trudimo da stvaramo i jednom rečju da budemo bolji ljudi – kaže Dragan Ilić.