Predstavljen novi broj učeničkog lista vukovarske Gimnazije

Nakon višegodišnje pauze ponovo izlazi učenički list Gimnazije Vukovar na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu pod imenom Zid.

Maja Milanović 10.12.2021.
učenički list Gimnazije Vukovar

Prvi broj učeničkog lista Zid izašao je davne školske godine 1996/1997, dok je poslednji broj objavljen 2012. godine nakon čega je usledila pauza zbog nedostatka finansijskih sredstava. Obnavljanje ovog časopisa koji prati sve aktivnosti gimnazijalaca koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu značajno je za izgradnju i negovanje kulturnog i nacionalnog identiteta.

- Nastavili smo tradiciju prethodnih brojeva tako da su sve teme bile posvećene aktivnostima učenika Gimnazije isključivo na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu od Svetosavske priredbe kojom započinje kalendarska godina do učešća na različitim konkursima, takmičenjima u znanju i putovanjima. Isto tako učenici su pisali svoja razmišljanja o trenutnim i aktuelnim događanjima kao što su prednosti i nedostaci onlajn nastave i suočavanje sa koronom. Takođe smo imali intervju sa maturantima koji su dali svoja razmišljanja o tome kako im je Gimnazija pomogla da upišu fakultet, te su pružili nekakve savete sadašnjim maturantima za polaganje državne mature, dok su prvaci izneli razloge zašto su upisali gimnaziju. Na kraju tradicionalno se završava sa smešnom stranom gde imamo bisere profesora koje su učenici vredno sakupljali tokom cele godine – kaže profesorica srpskog jezika Ljiljana Bajac Nikolić.

Cilj pisanja učeničkih novina je ostavljanje traga o školskim aktivnostima od kojih je većina vezana za kulturni život srpske zajednice u gradu Vukovaru i šire. U pisanju članaka učestvovala su 22 učenika od prvog do četvrtog razreda Gimnazije koji ne kriju radost što već sada mogu učestvovati u kulturnom životu Srba na ovim prostorima.

- Imao sam temu Svetosavska priredba i izjave učenika na temu šta nakon Gimnazije. Zadatak mi je bio da izaberem jednog učenika koji je završio Gimnaziju i da sa njim obavim intervju u kojem je govorio kako mu je sada posle Gimnazije, a rekao nam je i neke svoje utiske sa državne mature. Sviđa mi se ova ideja pisanja, mislim da bih bio dobar novinar –govori učenik četvrtog razreda Strahinja Maksić.

On takođe navodi kako mu je najviše problema oko pisanja članka zadala trenutna situacija sa koronavirusom jer je imao primer iz prethodnih brojeva novina kako se tada održavala Svetosavska priredba, dok je danas zbog trenutnih pandemijskih mera drugačije.

Ovaj projekt podržalo je i finansijski pomoglo Zajedničko veće opština kako bi trud, zalaganje i rad učenika ostao zabeležen i na taj način bio podstrek budućim generacijama da nastave gde su njihovi prethodnici stali.

- Ministarstvo obrazovanja Republike Hrvatske svake godine raspisuje javni poziv za posebne programe nacionalnih manjina i nudi više mogućnosti. Između ostalog za letnje škole, što smo mi iskoristili za Letnju školu kaligrafije, program za učeničke časopise, brošure i slično. Ovaj smo projekat namenili gimnazijalcima i odlučili ih podržati finansijski. Drago mi je da je ministarstvo prepoznalo vrednost ovog učeničkog časopisa i da su odobrili sredstva u iznosu od 13.000 kuna – izjavila je predsednica Odbora za obrazovanje Zajedničkog veća opština Milica Stojanović.