Predstavljen Zbornik dokumenata Srpske pravoslavne crkvene opštine

Direktor Srpskog doma u Vukovaru Nebojša Vidović, direktor Arhiva Vojvodine Nebojša Kuzmanović i paroh vukovarski protojerej-stavrofor Saša Kuzmanović predstavili su Zbornik dokumenata vukovarske Srpske pravoslavne crkvene opštine.

Srđan Sekulić 14.10.2022.
Zbornik dokumenata vukovarske Srpske pravoslavne crkvene opštine Nebojša Kuzmanović Saša Vidović

Radi se o dokumentima koji su pronađeni u bogatoj arhivi crkvene opštine i datiraju iz perioda od prve polovine 18. do kraja 19. veka, odnosno od 1732.  do 1894. godine.

- Dokumenti su, sami po sebi, veoma značajni za naš narod ovde i mislim da ćemo tek imati priliku da saznamo mnogo više o tome, ali oni prvenstveno govore o jednom kontinuitetu života, naseljavanja, upotrebe srpskog jezika i ćirilice. Kroz ovih 290 godina od kada datira najstariji dokument imamo jedan niz koji nije prekidan do danas. Jedan od najvažnijih dokumenata, koji čitavu priču veže u celinu, je obraćanje tadašnjeg srpskog stanovništva nadležnim institucijama i traženje blagoslova za zidanje hrama. Nakon nekoliko godina posle toga podignut je hram i mi ovde imamo povezivanje jedne celine, zapravo Srpskog doma i hrama svetog Nikolaja – istakao je direktor Srpskog doma Nebojša Vidović.

Pronađeni dokumenti bili su u veoma lošem stanju, slepljeni i gotovo neupotrebljivi. Iz tog razloga bila je neophodna njihova restauracija koja je obavljena od strane stručnih lica u Arhivu Vojvodine u Novom Sadu.

- Uloga naše ustanove, odnosno Arhiva Vojvodine, u ovom poslu bila je da ove vredne dokumente sačuva za naredna pokolenja. Kada sam video te dokumente prilikom jednog dolaska predložio sam da ih mi uzmemo i odnesemo u Arhiv gde bismo ih restaurisali i da ih na taj način sačuvamo. Tako je i bilo, poneli smo ta dokumenta i restauracija je trajala nekoliko meseci. Posebno mi je drago što je urađeno i ovo fototipsko izdanje kako bi se ne samo sačuvali ovi dokumenti nego kako bi oni došli i u druge ruke. Zato i pozivam ljude da dođu ovde u Srpski dom i pogledaju šta se ovde krije – napomenuo je direktor Arhiva Vojvodine Nebojša Kuzmanović.

Sledi detaljna analiza dokumenata

Po Kuzmanovićevim rečima na restauraciji i konzervaciji ovih dokumenata u Arhivu Vojvodine radile su dve osobe, a inače na prostoru bivše Jugoslavije ovim poslom bavi se svega dvadesetak ljudi.

Zbornik dokumenata vukovarske Srpske pravoslavne crkvene opštine

Nakon restauracije i štampanja Zbornika dokumenata preostaje istraživački rad na njima kao i analiza samih dokumenata.

- Ove dokumente sam našao pre pet godina, međutim tada u prvi mah nisam znao šta sam našao, tek sam nakon izvesnog vremena to otkrio. Ono što sledi kada je u pitanju ovaj Zbornik je istraživački rad na njemu, a to znači detaljna analiza svih dokumenata koji se nalaze u njemu i to je jedan zahtevan posao za buduća pokolenja. Sam Zbornik je spoj duhovnog i nacionalnog i govori o životu tadašnjih žitelja Vukovara – naglasio je paroh vukovarski protojerej-stavrofor Saša Kuzmanović.

Zbornik dokumenata štampan je u 152 primerka, a kao izdavač ovog fototipskog izdanja potpisuje se Srpski dom iz Vukovara.